1915 için bana kimse 'soykırım' dedirtemez!

1915 için bana kimse 'soykırım' dedirtemez!

Balçiçek Pamir’le Söz Sende’nin bugünkü konuğu Prof. Dr. Baskın Oran’dı. Oran gündemi ve Ermeni Soykırımı konusunu değerlendirdi...

Balçiçek Pamir’le Söz Sende’nin bugünkü konuğu Prof. Dr. Baskın Oran’dı. Prof. Oran programda Ermeni yasa tasarısının Amerikan Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’ndeki oylaması ve Ermeni açılımının geldiği noktayla ilgili olarak Balçiçek Pamir’in sorularını yanıtladı.

Oran, açılımın tıkandığı yorumlarıyla ilgili olarak şunları söyledi: “Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Ermenistan sorununun halletmesinin başarılı olduğu haberlerinin gelmesiyle Başbakan Erdoğan Bakü'ye giderek protokollerde olmayan bir şeyi söylüyor. Böyle bir şey yok ki protokollerde. Burada bir bilim adamı olarak söylemek mecburiyetindeyim. Gelinen noktada Ermenistan'ın hatası sıfırdır ve Türkiye'nin hatası bin beşyüzdür.

Oran, Türkiye gibi bir devletin her yıl 24 Nisan’da Amerikan Başkanı’nın ve Temsilciler Meclisi’nin ağzının içine bakıp beklemesinin son derece onur kırıcı olduğunu söyledi ve ekledi: “Hani biz asil bir millettik? Kendimizi neden bu şekilde aşağılıyoruz o zaman?

Baskın Oran’ın diğer konularla ilgili tespitleri de şöyleydi:

“Türkiye’ye hanımlardan oluşan bir heyet yollayıp lobi yapmasını bilen Azerbaycan lobisi Amerika’da neredeydi? Azeriler KKTC için dediklerinin hiçbirini yapmadılar. Nisan 2009'da protokollarda mutabakat sağlandı diye haber gelince ertesi gün Türk Diyaneti'nin orada yaptığı iki camiyi kapattılar. Protokoller imzalanınca orayı kurtarmaya gitmiş olan Nuri Paşa’nın askerlerinin yattığı şehitlikteki Türk bayrağını direğiyle birlikte indirdiler.”

“1915’te yaşananlar İttihat ve Terakki’nin Teşkilat-ı Mahsusa’sı tarafından düzenlenmiş bir katliamlar dizisidir. Bu tabii ki Türkiye Cumhuriyeti dönemine ait değil. Ama Türkiye Cumhuriyeti’nin de başka bir önemli günahı var: Bunu unutturdular. Ben 40 yaşıma gelene kadar bir Ermeni sorunu olduğundan habersiz yaşadım bu ülkede.”

“Ben Yahudilerin Naziler’den çektikleriyle Ermenilerin çektiklerinin çok farklı şeyler olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden de bu kelimeyi hiç kullanmadım ve kullanmıyorum. Ermeni diasporası aslında hukuki bir terim olan “soykırım”ı siyasi olarak kullanıyor.”

 

Etiketler :