2 başörtülü kadına saldırı

2 başörtülü kadına saldırı

Rusya'nın başkenti Moskova'daki terörist saldırıların 2 intihar eylemcisi tarafından yapılması Müslüman kadınları zor durumda bıraktı.

Rusya'nın başkenti Moskova'daki terörist saldırıların 2 intihar eylemcisi tarafından yapıldığı, ardından içinde bomba bulunan patlamamış bir kemerin bulunduğu açıklamasının yapılması, metrolarda başörtülü kadınlara çeşitli tepkiler gösterilmesine yol açtı.

Adının açıklanmasını istemeyen bir görgü tanığı, Rusya'nın saygın haber radyolarından Eko Moskova'ya yaptığı açıklamada, Avtozavudskaya metro istasyonunda başı örtülü 2 Müslüman kadın gören bir erkeğin kadınlara saldırdığını ve trenin kapıları açıldığında 2 kadını iterek dışarı attığını duyurdu.

Görgü tanığı olay sırasında çevrede polis bulunmadığını ve trenden kimsenin saldırgana müdahale etmediğini söyledi.

Bu arada Kuzey Müslümanları Koordinasyon Merkezinden yapılan açıklamada, terörist eylemlerini düzenleyenlerin "eşkıya" olduğu belirtilerek, "Bu olayı yapanların İslam'la ilişkilendirilmemesini istiyoruz. Müslümanlar, asla masum insanları katletmez" ifadesi kullanıldı.

Merkezin Moskova temsilcisi Şafikbey Pşihaçev de yaptığı açıklamada, bu tür eylemi organize edenlerin İslami sloganlar kullandığını ancak bunların İslam ile hiçbir ilgisinin olmadığını belirterek, "Bunlar kesinlikle İslam ile ilişkilendirilmemeli" dedi.

Pşihaçev, Çeçen ayrılıkçı militanlarının lideri Doku Umarov'un birkaç ay önce "Kavkazcenter" internet sitesine verdiği demeçte, terör eylemlerinin Rusya'nın başka kentlerine de yayılacağını söylediğini hatırlatarak, bugünkü eylemlerin bu açıklamayla örtüştüğünü söyledi.

Öte yandan bugünkü terörist saldırılarla ilgili olarak dünyanın çeşitli ülkelerinden tepkiler gelmeye devam ederken, ABD Başkanı Barack Obama da saldırıları kınadı ve Rus halkına başsağlığı diledi.

Beyaz Saray tarafından yayımlanan açıklamada, Amerikan halkının, "iğrenç" terör saldırılarına ve şiddet içeren aşırılığa karşı Rus halkının yanında olduğu kaydedildi.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de yaptığı açıklamada, "Almanya'nın kesinlikle bu korkakça saldırıları kınadığını" söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Moskova metrosundaki terörist saldırıları "barbarca hareket" olarak nitelendirirken, Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ve Rus halkına tüm Ukrayna adına başsağlığı diledi.

Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Paet, Litvanya Başbakanı Andrius Kubilius ve Letonya Devlet Başkanı Valdis Zatlers de Moskova'ya başsağlığı dileklerini gönderdi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de saldırıları kınayarak, NATO'nun uluslararası terörizme karşı mücadelede Rusya ile işbirliğini artırmak istediğini ifade etti.AA

Etiketler :