2 Madencimiz Halen Kayıp

2 Madencimiz Halen Kayıp

Türkiye’yi yasa boğan Zonguldak’taki grizu faciasının üstünden 6 gün geçmesine karşın kayıp 2 işçi hâlâ bulunamadı.

TTK Genel Müdürü Burhan İnan, madencilerin 735 metre derinlikteki su kuyusuna düşmüş olabileceğini açıkladı...

Zonguldak’taki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon İşletme Müdürlüğü’ne bağlı kömür ocağında meydana gelen patlamada göçük altında bulunan iki madenciye 6 gündür ulaşılamadı. Kurtarma ekiplerinin çalışmalarını umutsuzluk içinde izleyen aileler, yetkililerin acele etmesini istedi. Çalışmalardaki son durumu değerlendiren TTK Genel Müdürü Burhan İnan, “Patlamanın olduğu bölge toplam 700- 800 metre derinlikte bir yer. İki üç yerde göçük var. Tavan göçüğü var. Bu göçük altında kalma ihtimalleri var. Bunun için göçük açma çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

HALATLA AŞAĞIYA KADAR İNDİK

İnan, iki madencinin deniz seviyesinden 735 metre aşağıda bulunan kuyu dibine düşme ihtimallerinin bulunduğunu da belirtti. İnan şunları söyledi: “Halatla kuyu dibine kamera indirdik. Fakat görüntülerde insan izine rastlanılmadı. Sualtı kamerası bulduk, onu gönderdik. Ancak kamera kuyuya düşen demir malzemelere takıldığı için yukarı çekemedik.”

BÜYÜK RİSK ALINDI AMA OLMADI

Göçük altındaki madencilere ulaşmak için büyük bir risk alarak yeni kuyuya üç kişilik kurtarma kafesi yolladıklarını kaydeden İnan, kafes köprüsünün oturduğu zeminin, eksi 540 katında hasar gördüğü için kuyuya doğru kaymaya başladığını bildirdi. İnan, kurtarma ekiplerinin hayatını daha fazla tehlikeye atmamak için gece 24.00’te kuyudaki çalışmayı durdurduklarını aktardı. Öte yandan yoldaki göçük açma çalışmalarının ise devam ettiği vurgulandı. Yaşanan olayın ardından kendilerinin ve madencilerin psikolojisinin bozulduğunu anlatan İnan, “Hepimiz çok üzgünüz. Hepsi bizim evladımız, canımız, ciğerimiz, hiçbirisinin burnunun kanamasını istemeyiz” diye konuştu.

PROVOKATÖR ARANIYORMUŞ

Karadon Kömür Ocağı’ndaki kurtarma çalışmalarını yerinde görmek için olay yerine giden Başbakan Recep Tayyip Er doğan’a küfürler eder ek tepki gösteren Alp Kağan Polatkan’ın kasten yaralama suçundan arandığı ortaya çıktı. Başbakan’a hakar et etmek ve halkı galeyana getirmek suçlamasıyla tutuklanan inşaat mühendisi Polatkan’ın polislerin sert tutumu nedeniyle Başbakan’a iki kez küfür ettiğini söylediği öğr enildi. Polatkan, k endisini dur duran polislerden şikayetçi olurken, korumalar da ondan şikayetçi oldu.

‘CENAZELER KARIŞTI’ iDDiASI

Grizu patlamasında ölen maden işçilerinin ailelerine tesliminde cenazelerin karıştığı iddia edildi. Bunun üzerine henüz bulunamayan madenciler Erkan Taşdemir ve Dursun Kartal’ın yakınları, çocuklarının cenazelerinin başka ailelere verildiğini ileri sürerek yeniden cenaze ve resimleri üzerinde teşhis yaptı.

Baba Hüseyin Taşdemir, evladına ait bazı kıyafetlerin bulunmasına rağmen cesedine ulaşılamamasından şüphelenerek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile görüştü. Erkan Taşdemir’in cesedinin ocaktan çıkarıldığını, yanlış teşhis nedeniyle başka bir aileye verilerek defnedildiğini ileri süren Hüseyin Taşdemir, yeniden teşhis yapılmasını istedi. Cesetlerden kan örnekleri alındığı ve DNA sonuçlarında kesin neticeye ulaşılacağını belirten Bakan Yıldız, şüpheye yol açılmaması için ailenin yeniden teşhis yapabileceğini söyledi. Taşdemir ve Kartal aileleri morgda bekletilen cenazelere yeniden baktı. Ancak cesetler teşhis edilemedi. Aileler, kesin netice için adli tıptan gelmesi beklenen DNA sonuçlarını bekliyor.

Kamil ELİBOL

Etiketler :