20 bin nüfuslu Bayındır, yılda 25 milyon lira kazanıyor

20 bin nüfuslu Bayındır, yılda 25 milyon lira kazanıyor

İzmir'in Bayındır ilçesi Osmanlı Devleti döneminde olduğu gibi yine Türkiye'nin çiçek yetiştiricisi oldu.

Yılda 25 milyon liralık üretimin 8 milyon liralık kısmını doğrudan İstanbul, İzmir, Ankara ve Antalya belediyeleri alıyor. İstanbul'un caddelerini süsleyen çiçekler de Bayındır'dan geliyor.

İzmir'in 20 bin nüfuslu ilçesi Bayındır, çiçekle kalkınıyor. 700'ün üzerinde aile, kurdukları küçük işletmelerle ilçeyi Türkiye'nin çiçek üretim merkezi haline getirdi. Yıllık kazanç 25 milyon lirayı buluyor. Tarımsal kalkınma kooperatifi çatısı altında güç birliği yapan üreticiler, teşvik verilmesi halinde bu alanda söz sahibi Hollanda'ya rakip olacaklarını iddia ediyor. Türkiye'deki en büyük çiçek alıcıları ise İstanbul Büyükşehir başta olmak üzere belediyelerden oluşuyor. Bayındır Ziraat Odası Başkanı Mümtaz Almışlar, ilçede 8 bine yakın kişinin çiçekten para kazandığını, balkonda bile çiçek yetiştirenlerin olduğunu söylüyor.

Küçük Menderes Nehri havzasındaki Bayındır, Osmanlı Devleti döneminde de çiçek üretim merkeziydi. Saray, medrese ve hastanelere gül fidanı gönderilmesi sebebiyle 'Gülbahçe' diye anılırdı. Birkaç yıl öncesine kadar ev bahçelerinde yapılan çiçek üretimi, bugün sanayi haline dönüştü. İlçenin en önemli geçim kaynağı olan pamuk, tütün ve domates, yerini çiçeğe bıraktı. Kurutulmuş domatesle bilinen Bayındır, son yıllarda yetiştirdiği çiçeklerle adından söz ettiriyor. Bölgede üretimi destekleyen en önemli etken iklim. Çiçekler, yılın büyük bölümünde filiz atarak büyüyebiliyor. Bayındır Ziraat Odası Başkanı Mümtaz Almışlar, ilçede 8 bine yakın kişinin çiçekten para kazandığını belirtiyor. Son yıllarda kurulan modern seraların dışında, evinin önündeki arsada, hattâ balkon ve çatıda çiçek yetiştirenler dahi bulunuyor. İstanbul ve İzmir büyükşehir belediyeleri, 2008 yılından bu yana Bayındır'dan çiçek alıyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bir süre önce 20 milyon adet çiçek alımı için ilçeye geldi, fakat seçim yasakları sebebiyle sözleşme yapamadı. Oda Başkanı Almışlar, "Üreticilerle el sıkıştıklarını biliyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi de ilk ve ikinci sezon için 3'er milyon adetlik anlaşma yaptı. Her iki belediyenin yıllık alımı 8 milyon lirayı buluyor." dedi.

Bayındır Çiçekçiler Kooperatifi Başkanı Ersoy Sümerkan'ın verdiği bilgiye göre ise ilçede 600 çeşidin üzerinde çiçek ve süs bitkisi yetiştiriliyor. Bayındır'ın mevsimlik çiçek üretimi 40 milyon adet. Çalı ve ağaç grubuna giren diğer süs bitkileriyle birlikte bu rakam üçe katlanıyor. Küçük aile işletmeleri şeklinde kurulan çiçek üretim bahçelerinin en iyi alıcıları belediyeler. İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya belediyeleri Bayındırlı çiçekçilerin en iyi müşterileri. Bunların yıllık alım hacmi 7-8 milyon lirayı buluyor. Kooperatif Başkanı Sümerkan, Türkiye'deki hemen her belediyeye çiçek sattıklarını belirtiyor. Onların yanı sıra park bahçe düzenleme ihalesi alan firmalar da çiçekleri Bayındır'dan karşılıyor. 2009 yerel seçimlerinden önce belediyelere çiçek yetiştirmekte zorlandıklarına dikkat çeken Sümerkan, talebin her geçen gün arttığını, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sözleşmeli üretim yaptırdığını ifade etti. Çiçek organize sanayi bölgesi kurma çalışmaları bulunduğunu da anlatan Ersoy Sümerkan, sektör haline gelen üretimin desteklenmesini istiyor. İlçenin çiçekten yıllık kazancının 25 milyon liranın üzerinde olduğunu vurgulayan Sümerkan, desteklerle büyük seraların kurulması halinde 50 milyon liraya çıkabileceğini kaydediyor. Sümerkan'ın verdiği bilgiye göre işletmelerde çoğunlukla aile fertleri çalışıyor. İlçede 10 bin dekar alanda çiçek yetiştiriliyor. Bunun 3.500 dekar alanı kapalı seradan oluşuyor. Seralarda yılda 40 milyon adet çiçek üretiliyor. Kapalı alan üretiminin desteklenmesi isteniyor. Pazarlama, kooperatif aracılığıyla olduğu gibi şahsen de yapılıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum