2009 hac kuraları çekildi

2009 hac kuraları çekildi

2009 yılı hac kuraları Diyanet İşleri Başkanlığı'nda çekildi. 750 bin kişi arasından 74 bin kişi hacca gidebilecek.


Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, 2009 yılı için 750 bin kişinin hacca itmek için başvurduğunu belirterek, "750 bin kişi arasından 74 bin kişi hacca gidebilecek" dedi.

2009 yılı hac kura çekim töreni Diyanet İşleri Başkanlığı'nda gerçekleştirildi. Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu kura töreni öncesinde hacı adaylarına bu yılki kura çekim törenine ilişkin bilgi verdi.

Bu yğıl 750 bin civarında kişinin hac için müracaat ettiğini bildiren Bardakoğlu, bu kişilerin bir kısmının 2007-2008 yılından diğer bir kısmının bu yıl ilk defa kayıt olmak üzere başvurduğunu söyledi. Kurul olarak adaleti sağlama adına önce kayıt olanlara 'katsayı' uygulama kararı aldıklarını belirten Bardakoğlu, "2007 ve 2008 yılında müracaat eden bir hacı adayına 9 kat sayı, 2008-2009 4 katsayı bu yıl başvuranlara ise 1 katsayı verilecektir. 9 katsayısı olduğu halde kayıt hakkı elde edemeyen hacı adaylarımızda üzülmesinler bu nasip işidir. 750 bin kişi arasından sadece 74 bini hacca gitme hakkı elde edebilecektir. Yani her on kişiden birisi hacca gidebilecektir. Gönlümüz herkesin gitmesinden yanadır ama ülkelere verilen kontenjanlar da bellidir. Bize 2009 yılı için sadece 74 bin kontenjan verildi" dedi.

HAC KURA SONUÇLARI NE ZAMAN VE NASIL ÖĞRENİLECEK?

Kura çekiminin üç kategoride yapılacağını anlatan Bardakoğlu, bunların normal, müstakil odalı ve otel tipi şeklinde olacağını söyledi.

Bardakoğlu, imar çalışmaları nedeniyle de konaklama fiyatlarında bu yıl artış olduğunu ifade ederek, normal odalarda yüzde 12, müstakillerde yüzde 9, otellerde ise yüzde 6'lık bir artışın olduğunu dile getirdi.

Bardakoğlu kesin kayıtların ise 1 Haziran'dan itibaren yapılabileceğini belirterek, bu yıl da şehit ve gazi ailelerine 600 kişilik bir kontenjan ayrıldığını belirtti.

Başvurular içerisinde yaş ortalamasının da yüksek olduğunu anlatan Bardakoğlu, "Bu yılki yaş ortalaması 57'ye çıktı. Böyle giderse yaş ortalaması da giderek artacaktır. Başvuranlar içerisinde 2 bin kişiye yaşlılık kontenjanı ayırdık" dedi. Bardakoğlu eğitim seminerlerine de bu yıl erken başlayacaklarını söyledi.

Hacı adaylarınaın eşyalarının da kargo ile taşınacağını anlatan Bardakoğlu, hacıların eşyalarını düşünmemeleri onları en iyi şekilde kendilerine ulaştıracaklarını söyledi. Bardakoğlu sözlerin şöyle devam etti: "Bütün hacı adaylarımız kurulumuzun ve seyahat acentelerinin hiçbir ticari kaygısının olmadığını bilsinler. Kesin kayıt hakkı kazanan hacı adayları hiçbir kuruma veya şahsa da ücret ödemesinler. 74 bin hacı adayının tamamı hacca gidecektir. Başka birilerine para öderlerse eğer mağdur olurlar. Kesin kayıt hakkı kazananlar serbest bir şekilde kayıt yaptırabilirler" dedi.

Bir gazetecinin domuz gribine karşı bir önlem alıp almadıklarını sorması üzerine ise Bardakoğlu, Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda bütün önlemleri aldığını belirterek, "İnşallah herhangi bir sorunla karşı karşıya kalmayız" dedi. Konuşmaların ardından 2009 yılı hac adayları için bilgisayar ortamında kura çekimine geçildi. Bazı hacı adaylarının kura çekimi sırasında gözyaşlarını tutamadıkları görüldü.

2009 HAC KURA SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN


Etiketler :