'2009'DA 20 BİN HAK İHLALİ YAŞANDI'

'2009'DA 20 BİN HAK İHLALİ YAŞANDI'

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, 2009 yılı hak ihlalleri raporunu açıkladı.

Güneydoğu ve Güneydoğu'yu kapsayan rapora göre, geçen sene 20 bin 720 hak ihlali yaşandı.

İHD Doğu ve Güneydoğu Bölge Temsilcisi Ali Akıncı, ihlallerin son dört yılın en yüksek seviyesine çıktığını savundu.

Diyarbakır Şubesi'ndeki basın toplantısına İHD il temsilcileri de katıldı. KCK operasyonunu 'Kürtlere yönelik hak ihlali' olarak değerlendiren Ali Akıncı, soruşturmanın hukuka aykırı olduğunu ileri sürdü.

Gelinen noktada vatandaşın duygusuyla oynandığını belirten Akıncı, "Bu ülkenin Batı yakasındaki yurttaşlarımız ile Doğu yakasındaki yurttaşlarımız arasındaki duygu bölünmesinden, halkı linçe çağıran devlet yetkilileri sorumludur." dedi.

Son dört yılın en çok işkence vakalarının yaşandığı yılı geride bıraktıklarını iddi eden Akıncı, nedenini polisin aşırı ve orantısız güç kullanmasına bağladı.

İmralı hükümlüsü, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın durumuna değinen Akıncı, "24 saatlik işkence anlamına gelen ağırlaştırılmış tecrit ve izolasyon uygulamaları dünyada sadece İmralı'da uygulanmaktadır." diye konuştu.

Akıncı, 2009 yılındaki en önemli hak ihlallerinden birinin de çocuklara yönelik ihlaller olduğunu ifade ederek şöyle devam etti: "Ceylan Önkol'un Mehmet Uytun'un failleri ortaya çıkarılmadı. Binlerce çocuk, TMK'ya muhalefet ettiği için zindanlara atıldı."Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi hak ihlalleri raporunda rakamlara da yer verildi.

Raporda, 2009 yılında 67 güvenlik görevlisi ile 68 PKK'lı militanın çatışmalarda hayatını kaybettiği belirtildi. 91 sivilin çatışmalar nedeniyle öldüğü dile getirilen raporda şunlara yer verildi: "4 bin 475 kişinin gözaltına alındı. Bin 444 kişi tutuklandı. Bin 16 kişi çeşitli şekillerde işkenceye maruz kaldı. Toplam 20 bin 720 ihlali yaşandı."

Raporda mayıs ayında Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde 44 vatandaşın katledilmesine de yer verildi. Ayrıca korucuların karıştığı diğer olaylara da değinildi.

Etiketler :