2011 fındığı tehdit altında

2011 fındığı tehdit altında

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, fındık üretiminin kuraklığın ardından şimdi de don tehdidi altında bulunduğunu söyledi.

Akbaşlı, konuyla ilgili Cihan'a verdiği beyanatta, Giresun ve yöresinde sıcaklıkların özellikle kasım, aralık ve ocak aylarında mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini aktardı. Fındığın bu aylarda sıcaklıklardan ötürü erken doğum sürecine girdiğini kaydeden Akbaşlı, bu sebeple ürünün kuraklıktan dolayı büyük olasılıkla hasar göreceğini savundu.

Yeni mahsul ürünü fındığının kuraklığın ardından şimdi de fındığın don tehdidi altında bulunduğunu anlatan GZO Başkanı, durumdan kaygılı olduklarını dile getirdi.

Akbaşlı, hava olayları nedeniyle 2011 yılının fındık için çok zor geçeceğini belirterek,"Kasım-aralık-ocak döneminde oldukça kurak bir dönem yaşadık. Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı yeni mahsul fındıkta erken doğum başladı. Ürün gereken kış dönemini yaşayamadı. Malesef bu durum da bizi kaygılandırmakta. Fındık, önce kuraklıktan etkilendi, şimdi de, dondan etkilenmesi söz konusu. Erken doğum, oluşabilecek dondan ciddi manada hasar görmesine neden olacaktır. Yeni mahsul fındık kuraklıktan sonra, şimdi de don tehdidi altında." dedi.

Özellikle orta ve yüksek kesimlerde sert bir kış dönemi görüldüğüne işaret eden Özer Akbaşlı, 2010 ürünü fındığın gerek doğum gerek kış dönemlerinde 2011 gibi bir sürecin yaşandığını vurgularken, "2010 ürünü fındık doğum süreci de sıcaklıklar nedeniyle erken başlamış, şubat ve mart aylarında yaşanan sert kış şartlarında da dondan etkilenmişti. Bunun sonucunda Giresun'da 2010 ürünü rekoltesi çok düşük gerçekleşmişti. Malesef yeni mahsul fındığının doğum sürecinde yaşanan hava olayları, yeni mahsulle örtüşmekte. Yeni mahsulde, geçen ürün dönemindeki gibi erken doğuma geçti. Tıpkı geçen mahsulde olduğu gibi kıştan doğum sürecinde yeterince yararlanamadı. Erken doğumdan dolayı 2010 ürünü fındığı dondan etkilenmişti. Bu yıl da dondan etkilenmesi muhtemel. Bu durumda bizi endişelendiriyor. Bu yılki fındıkta da, geçen mahsulde olduğu gibi hasar oluşacağı endişesi bizde hasıl olmaya başladı. Allah üreticinin yardımcısı olsun." diye konuştu.


CİHAN

Etiketler :