2011 yılının sonunda tamam

2011 yılının sonunda tamam

Çalışmaların devam ettiği 24 kilometlerilk Kadıköy-Kartal metro hattında ray döşeme işlemi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Kadir Topbaş'ın ilk kaynağı yapması ile başladı.

Yerin yaklaşık 31 metre altında bulunan Kartal İstasyonu'nda gerçekleştirilen törende konuşan Topbaş, 2011 yılının sonuna doğru metro hattında yolcu taşımacılığına başlanacağını söyledi.

Soğanlık mevkiindeki Kartal İstasyonu'nda düzenlenen törende çalışmalar ile ilgili basın mensuplarına bilgi veren Topbaş, her biri 18 metre boyundaki rayların yaklaşık 8 aylık bir süre sonunda döşeneceğini belirterek, önümüzdeki haziran ayından itibaren deneme sürüşlerine başlanacağını kaydetti.

Siparişi verilen 120 adet vagonun Haziran ayından itibaren gelmeye başlamasıyla birlikte 2011 yılının sonunda tek yönde saatte 70 bin ve günde bir milyon yolcu taşımayı hedeflediklerini söyledi. Kartal istasyonundan binen bir insanın 29 dakikada Kadıköy'e, 35 dakikada Üsküdar'a 55, dakikada Taksim'e ve 89 dakikada da Olimpiyat Stadı'na gidebileceğini söyleyen Topbaş sözlerine şöyle devam etti, "Şu anda yerin 31 metre dibindeyiz ve binlerce insan gece gündüz demeden çalışıyor. Hattı Kaynarca'ya kadar uzatıyoruz. Böylece 16 istasyondan oluşuyor. Toplamda 56 km uzunluğunda tüneller kazıyoruz. Bu hat daha sonra Sabiha Gökçen Havalimanı'na kadar uzayacak ve Anadolu Yakası'nın çok önemli bir ihtiyacını karşılayacak. Bu sistemin toplam maliyeti 1 milyar 550 milyon dolar civarında. Biz dönemimizde 5 milyar doların üzerinde bir metro yatırımı gerçekleştirdik. Bu miktarın 3,5 milyar dolarlık kısmı gerçekleştirildi ve ödendi, diğerleri de şu anda devam etmekte. Metro çalışmaları tamamlandığında buranın en büyük özelliği, vagonların hiç makinist olmadan tamamen otomasyon sistemi ile parklanma alanlarında parklanacaklardır. Daha sonra eğer istersek bu hatta hiç makinist olmadan da yolcu taşımacılığını gerçekleştireceğiz. Bu Türkiye'de ilk defa olcak birşey istiflenebilmesidir."

İSTEYEN AKBİL DE ALABİLECEK

Basın mensuplarının AKBİL'in kaldırılacağı iddiaları ile ilgili soruları da yanıtlayan Topbaş, muhalefetin kafasında bir şey oluşturduğunu ve oluşturduğu şeyin doğru olduğunu zannettiğini belirterek şöyle konuştu: "Buna gerek bilgi eksikliği gerekse işi kavrayamama veya ne derseniz deyiniz. Bunlar geçmişte de AKBİL'e karşıydılar. Bizim AKBİL'i devre dışı bırakma gibi bir girişimimiz yok. İsteyen AKBİL de alabilecektir. Ancak dokunmasız kart dediğimiz kart sistemi daha ileri bir teknoloji ama henüz o teknolojiyi kavrayamayanların çıkardığı bir şey bu maalesef. Her iki sistemin de kendisine göre depozitosu vardır her ikisi de istendiğinde iade edilerek parası alınabilir. Kart sistemi bilişim çağında çok önemli bir teknolojidir. Bu sistem araçlara binerken AKBİL'de olduğu gibi dokunma olayını ortadan kaldırıyor, bu da zaman kazandırarak toplu taşımada hızı arttırıyor. Ancak muhalefetin bunu algılamaları mümkün değil. Hiçbir vatandaş Kart sistemine geçmek zorunda değildir isteyen AKBİL ile devam edebilir."

CHP ZAMAN TÜNELİNDE KALMIŞ KENDİNİ YENİLEYEMEMİŞ

Muhaliflerin, sanki 7 milyon AKBİL kullanıcısının AKBİL'lerini ortadan kaldırarak yerine kart sistemi getirileceğini ve vatandaşın soyulacağını ileri sürdüklerini söyleyen Topbaş, böyle bir şeyin olmayacağını belirterek asıl soygunu yapanların kendileri olduğunu ileri sürdü. Topbaş sözlerine şöyle devam etti; "Soygunu geçmiş düzenlerde gördük. Büyükşehir Belediyesi'nin geçmişte hangi soygunlara muhatap olduğunu biliyoruz. Bugüne kadar yaptığımız yatırım 28,5 katrilyondur, geçmişte niye bu kadar yatırım olmuyordu? Bu paralar neredeydi? Soygunlar o zaman yapılıyordu. Zaten o soygunlar nedeniyle gitti CHP İstanbul'dan ve Türkiye'den. Şimdi dürüstlük lafları ile birtakım ifadeler kullanıyorlar, biz yolumuza devam edeceğiz. Kart sisteminde kullanılan kartları kendimiz ürettik, yazılımını kendimiz yazdık, kart veren biletmatikleri kendimiz ürettik. Maalesef bu çalışmaları takdir eden yok. Zaden Cumhuriyet Halk Partisi Zaman Tüneli'nde kalmış ve kendisini yenileyememiştir. CHP yeniliklere açık olmayan ve yenilikleri algılayamayan yapısıyla sadece muhalefet olsun da ne olursa olsun mantığı ile konuyu mahkemeye taşıyacaklarını söylüyorlar. Birtek bildikleri bu başka bildikleri yok."

Etiketler :