2014 Yılı Kurban Bayramı tatil günleri

2014 Yılı Kurban Bayramı tatil günleri

Kurban Bayramına kaç gün kaldı? Kurban bayramı ne zaman olacak? 2014 yılı Kurban bayramı tatil günleri öğren, Kurban bayramında kaç gün tatil yapacağız?

Kurban bayramı tatil günleri 2014 belirlendi. Ramazan bayramı Temmuz ayının son günlerine denk gelmişti. Kurban bayramı ise Ekim ayının ilk günlerine denk gelecek. Çalışanlar ve işçiler ise resmi olarak Kurban bayramında kaç gün tatil yapılacağını merak ediyor.

İşte Kurban Bayramın dair detaylar aşağıda yer alıyor.

İslam dünyasının en önemli iki bayramından biri olan Kurban Bayramı tatili ve hafta sonu tatilleri ile birlikte bu sene 115 gün tatil yapılmış olacağız. Kurban bayramı kavramı İslam'ın da ibrahimi dinlerden biri olmasıyla Hz. İbrahim'in tam oğlu İsmail'i Allah'tan dilemesi ve çocuğunun olması için Allah'a oğlu'nu kurban edeceğine söz vermesiyle ortaya çıkmıştır. Hz. İbrahim oğlunu zorda olsa kurban edecekken Allah tarafından koç gönderilmiştir. Kuran'da kurban ile ilgili şu ayet yer alır.

Ey iman edenler, ihramlı iken av hayvanı öldürmeyin. İçinizden kim kasten onu öldürürse, yaptığı işin vebalini tatması için, öldürdüğü hayvanın dengi ona cezadır ki, Kâbe'ye ulaşacak bir kurban olmak üzere buna yine içinizden iki adaletli kişi hükmeder; yahut (ceza olmak üzere) bir keffarettir ki, ya o nisbette fakirleri doyurmak, yahut onun dengi oruç tutmaktır. Allah geçmişi affetmiştir. Fakat kim de bu suçu tekrarlarsa, Allah ondan intikamını alır. Allah damia gâliptir, intikam sahibidir.

5:97 - Allah, Kâbe'yi, o Beyt-i haram'ı, haram ayı, kurbanı ve (kurbanlardaki) gerdanlıkları insanlar için bir nizam kıldı. Bu, Allah'ın göklerde ve yerde olan herşeyi bildiğini ve Allah'ın herşeyi hakkıyle bilici olduğunu sizin de bilmeniz içindir.

37:103 Ne zaman ki ikisi de bu şekilde Allah'a teslim oldular, İbrahim oğlunu şakağı üzerine yatırdı.

37:107 Ve ona büyük bir kurbanlık fidye verdik.

108:2 Öyleyse Rabb'in için namaz kıl ve kurban kes.


2014 YILI RESMİ TATİL GÜNLERİ

RAMAZAN BAYRAMI AREFESİ 1/2 GÜN 27 TEMMUZ PAZAR

RAMAZAN BAYRAMI 1. GÜN 28 TEMMUZ PAZARTESİ

RAMAZAN BAYRAMI 2. GÜN 29 TEMMUZ SALI

RAMAZAN BAYRAMI 3. GÜN 30 TEMMUZ ÇARŞAMBA

ZAFER BAYRAMI 1 GÜN 30 AĞUSTOS CUMARTESİ

KURBAN BAYRAMI AREFESİ 1/2 GÜN 03 EKİM CUMA

KURBAN BAYRAMI 1. GÜN 04 EKİM CUMARTESİ

KURBAN BAYRAMI 2. GÜN 05 EKİM PAZAR

KURBAN BAYRAMI 3. GÜN 06 EKİM PAZARTESİ

KURBAN BAYRAMI 4. GÜN 07 EKİM SALI

CUMHURİYET BAYRAMI 1,5 GÜN 28 EKİM
29 EKİM SALI ve ÇARŞAMBA

Kurban Bayramı Nedir?

Kurban Bayramı anlamı ve önemi, kurban bayramı nedir kısaca Kurban Bayramı Hz. İbrahim Peygamber (as) döneminden günümüze taşınan bir...

Kurban Bayramı Hz. İbrahim Peygamber (as) döneminden günümüze taşınan bir ibadettir. Bu bayram kurban kesme ibadetinden gelir. Kurban ibadeti İslam alimlerine göre sünnet-i müekkededir. Ancak Müslüman toplumlarda sembol niteliği taşıyan sünnetler vacip durumuna gelir. Örneğin; dinde sünnet olan ezan şiarı böyle bir niteliğe yükselmiştir. Kurban da ezan gibi fıkhî bakımdan olmasa da toplumsal açıdan vacip durumundadır.

Bu nedenle maddi gücü elveren tüm Müslümanların da kurban ibadetini eda etme noktasında özenli olmaları önemlidir. Nitekim yılda bir defa bile et yemeyen fakirler kardeşlerimize yardım etmiş olur ve Müslümanlar arasındaki kardeşlik duygularını ve dayanışma duygularını arttırırız.

Dinimizce vakti ve varlığı yeten herkese Hac farzdır. Kurban Bayramında kutsal topraklarda bulunan Hacılar, Yüce Allah’a yakınlaşmakta, hem kurban ibadetinin ve hemde Hac ibadetinin verdiği huzuru tadarlar. Kurban Bayramında hac vazifesini yerine getirenler, Peygamberimizin sünneti gölgesinde Hac görevlerini yerine getirirler..

Kurban Bayramında hacılar arefe günü Arafat’a çıkar ve bayramın birinci günü gece Arafat’tan ( Meşâr’dan) Minâ’ya geçip, orada şeytan taşlama görevlerini yerine getiriler. İslama aşık insanlar topluluğu, küçük taşlarla şeytanı ve sapıklığı temsil eden sütunları taşlayıp, iç ve dış nifaklara karşı nefretini anlatırlar. Hacılar en son ise Allah’a sadakatini göstermek için kurban keserler.

KURBAN KESMEK FARZ MI VACİP Mİ?
Sözlükte yaklaşmak, Allâh’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban, dinî bir terim olarak, ibâdet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı, kurban bayramı günlerinde usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder.

Akıllı, hür, mukim ve dini ölçülere göre zengin sayılan mümin, ilâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını keser. Böylece hem maddi durumu yetersiz olup kurban kesemeyenlere yardımda bulunmuş, hemde Cenab-ı Hakka yaklaşmış olur.

Kurban ibadeti, İslam toplumlarının şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri yerine getirilmektedir. Kurban, bir Müslüman’ın gerektiğinde bütün varlığını Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir.

Kurban Hanefi mezhebine göre vacip, diğer mezheplere göre ise sünnet-i müekkededir. Dini kaynaklarda Peygamber efendimizin kurbanını daima kestiği ifade edilmektedir.

HANGİ HAYVANLAR KURBAN OLARAK KESİLEBİLİR?
Kurban; koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. Bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemezler. Bu hayvanların kurban olarak kesilebilmesi için, koyun ve keçinin bir, sığır ve mandanın iki, devenin ise beş yaşını doldurmuş olması gerekir.

Ancak, 6 ayını tamamlayan koyun bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir.

Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Ancak, hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, kurban edilmesine mani teşkil etmez.

KURBAN KESİLİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet verilmemelidir. Hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve kesim işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir. Ayrıca, çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır. Hayvanların, birbirlerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına özen gösterilmelidir.

KURBAN KESİLİRKEN OKUNACAK DUA
İster kurban niyetiyle olsun ister başka bir amaçla olsun hayvan kesilirken besmele çekilmesi gerekir. Hayvanın kesimi esnasında besmele kasten terk edilirse o hayvanın eti yenilmez. Ancak kasıtsız ve unutularak besmele çekilmezse bu hayvanın eti yenilir.

Kurban kesilirken üç defa “Bismillahi Allahü ekber” denilir ve şu ayetler okunur:

Okunuşu: Kul inne salâtî ve nüsükî ve mahyâye ve memâtî lillahi Rabbi’l-Âlemîn lâ şerîke leh. Ve bi zalike umirtü ve ene evvelü'l müslimîn. (En’am 6/ 162-163)

(En’am 6/ 79)(Okunuşu: İnnî veccehtü vechiye lillezî fatare’s-semâvâti ve’l-arda hanîfen ve mâ ene min’el-müşrikîn.)

KİMLER KURBAN KESMELİDİR?
Kurban kesmek, âkil, baliğ (akıllı, ergen), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan bir Müslüman’ın yerine getireceği mali bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr. altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir. Dolayısıyla bu kişi Allah'ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakârlığın nişanesi olarak kurban kesmelidir.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.