2023 yılı bütçe görüşmelerinin son günü devam ediyor.

2023 yılı bütçe görüşmelerinin son günü devam ediyor.

CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi:- "Ekonomik dengeler, toplumsal dengeler, her şey darmadağın olmuş, siz ufalanmış tuğlalarla yeni bir ev yapmaya çalışıyorsunuz."

TBMM (AA) - CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, "Ekonomik dengeler, toplumsal dengeler, her şey darmadağın olmuş, siz ufalanmış tuğlalarla yeni bir ev yapmaya çalışıyorsunuz. Bu mümkün değil." dedi.

Hamzaçebi, TBMM Genel Kurulunda 2023 yılı bütçe görüşmelerinin son gününde grubu adına söz aldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında verilen mahkumiyet kararına tepki gösteren Hamzaçebi, İstanbul seçimlerini iptal eden "hastalıklı irade"nin bu kararın arkasında yine kendisini gösterdiğini ve İmamoğlu'na hukuka uymayan bir ceza verildiğini savundu. Hamzaçebi, "Bu kararın arkasında iktidarın siyasi aklı yoktur, iktidarın siyasi akılsızlığı vardır." ifadesini kullandı.

Hamzaçebi, AK Parti iktidarlarının, Recep Tayyip Erdoğan'ın 12 yıl başbakanlık, 8 yıl da cumhurbaşkanlığı yaptığı 20 yıllık yönetiminin sonunda, ekonomik açıdan ağır sorunlarla yüz yüze kaldığını iddia etti. Ekonominin en büyük sorununun enflasyon olduğunu belirten Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın enflasyonun nedeni olarak gördüğü faizleri indirdikçe enflasyonun yükseldiğini, Erdoğan'ın bilim dışı düşünceyi muhafaza ettikçe milyonların hayat pahalılığı altında ezildiğini öne sürdü.

İkinci önemli sorunun düşük, istikrarsız ve kalitesiz büyüme olduğunu, bu nedenle işsizliğin azalmadığını dile getiren Hamzaçebi, "İstenildiği kadar 'istihdam yarattık' teranesi söylensin, Türkiye'de işsizlik seviyesi hala 2002 yılının işsizlik oranı seviyelerindedir. Ülke fakirleşmiş, sosyal yardım alan vatandaş ve hane sayısı artmıştır. İşsizliği ve yoksulluğu azaltamayan iktidar, sosyal yardım yapılan hane sayısının, kişi sayısının büyüklüğüyle övünmektedir. Aslında bu, bir utanç konusu olmalı." diye konuştu.

Kişi başına gelirde 2007 yılının gerisine gidildiğini aktaran Hamzaçebi, "Az gittik, uz gittik, dere tepe düz gittik, 20 yıl yol gittik, döndük arkamıza baktık ki bir arpa boyu yol gitmişiz. AK Parti ekonomi politikasının, Erdoğan ve arkadaşlarının ekonomi politikasının sonucu budur." dedi.

- "Geleceği olmayan nesiller yaratıldı"

Akif Hamzaçebi, Türkiye'de sosyal devletin güç kaybettiğini, sosyal kamu hizmeti kavramının içinin boşaltıldığını savunarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Maliye politikası önemsizleştirilmiştir. Sürekli Merkez Bankası bağımsızlığı ve para politikası etrafında bu enflasyon meselesi tartışılıyor. Maliye politikasının destek vermediği bir para politikasının başarıya ulaşma şansı da yoktur. Şu an esasen para politikası da yerlerde sürünmektedir. Hazinenin toplam borcu yükselmiştir, geleceği olmayan nesiller yaratılmıştır. İnsanlarımız mutsuzdur, umutsuzdur ama '2023 yılı bütçesiyle burada bir şeyler yapacağız' denilmeye çalışılıyor. 2023 yılı bütçesiyle Türkiye'ye vadedilen kişi başı gelir hedefi 10 bin 71 dolardır. 13 sene öncesinin rakamıdır bu. Cumhuriyetin 100'üncü yılına giriyoruz, AK Parti iktidarı Türkiye'ye 13 yıl öncesinin kişi başına gelirini yakalama sözü veriyor. Ekonomik dengeler, toplumsal dengeler, her şey darmadağın olmuş, siz ufalanmış tuğlalarla yeni bir ev yapmaya çalışıyorsunuz. Bu mümkün değil."

AK Parti iktidarında millet fakirleşirken bir grup insanın zenginleştiğini söyleyen Hamzaçebi, Türkiye'nin, servet dağılımında dünyanın en kötü ülkesi olduğunu ifade etti. Akif Hamzaçebi, en varlıklı yüzde 1'in servetinin, toplam servetin yüzde 41'i olduğunu kaydetti.

İktidarların görevinin, adalet ölçüsünde kendi siyasal programlarına göre serveti ve geliri yeniden dağıtmak olduğunu dile getiren Hamzaçebi, AK Parti döneminde iktidarın dağıttığı kaynaklardan nemalanmış olanların yeni bir elit kavramı yarattığını savundu.

CHP'li Hamzaçebi, Türkiye ekonomisinin 2001-2007 yıllarında yakaladığı verimliliğin, o dönemlerde gerçekleştirilen reformlardan vazgeçilmesiyle sona erdiğini belirterek, "Kamu İhale Kanunu 200 kere değişirse, Türkiye ekonomisi ne büyüyebilir ne de verimliliğini artırabilir." eleştirisinde bulundu.

Haziran 2018'deki Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçiminden önce Erdoğan'ın "Dolarla, kurla, faizle nasıl uğraşılır göreceksiniz." diyerek milletten yetki istediğini anlatan Hamzaçebi, "Bir vatandaş sosyal medyada 'Sana güvendik, yaktın bizi Erdoğan' diyor. Şimdi de 'Bana son defa yetki verin' diyor. Sakın ola ki inanmayın sevgili vatandaşlarımız." ifadelerini kullandı.

- "En önemli unsur vasıflı insan yetiştirmek"

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, 2023 yılı bütçesinin AK Parti'nin 21'inci bütçesi olduğuna dikkati çekerek, "Bu bir rekordur. Bu rekor kırılabilecek bir rekora benzememektedir. Bundan sonra zaten bu tür rekorlar da olmamalıdır." dedi.

AK Parti'nin siyasi başarısının inkar edilemeyeceğini belirten Kesici, ancak ekonomide benzer bir başarının olmadığını savundu.

AK Parti'nin ekonomi karnesini değerlendirmek için dış ticaret verilerine bakılması gerektiğini söyleyen Kesici, "20 yılda 2,8 trilyon dolar ihracat yapılmış, 4,1 trilyon dolar ithalat yapılmıştır. Dış ticaret açığı 1,3 trilyon dolar. Bu, bütün dünya ölçeğinde bile olsa çok büyük bir rakam. Bu dış ticaret açığı, üretmeden tükettiğimiz rakam demek." diye konuştu.

Kesici, bugün itibarıyla sıkıntısı çekilen ne varsa, dış ticaret açığından kaynaklanan bir sıkıntı olduğunun altını çizdi.

Türkiye'nin 609 milyar dolarlık cari işlemler açığı bulunduğunu, alınan borç karşılığında, 20 yılda, 112 milyar doları dış borç olmak üzere toplam 545 milyar dolar faiz ödemesi yapıldığını aktaran Kesici, "Bizim iliğimizi, kemiğimizi perişan eden bu faiz rakamlarıdır. Bu rakamlara dünyanın hiçbir ekonomisi dayanamaz. Bizim ekonomimiz de dayanamıyor, dayanamadı." değerlendirmesinde bulundu.

İlhan Kesici, AK Parti tarafından 2006 yılında çıkarılan Tarım Destekleme Kanunu'na göre her yıl milli gelirin yüzde 1'inden az olmamak üzere tarıma destek verilmesi gerektiğini ancak 2023'ün bütçesinde 186 milyar lira olması gereken tarım destek bütçesinin 54 milyar lira ile sınırlı kaldığını kaydetti.

21'inci yüzyılda global rekabete hazır olabilmenin en önemli unsurunun yüksek teknoloji üretecek, yaratacak, adapte edecek, kullanacak vasıflı insanlar yetiştirmek olduğunu vurgulayan Kesici, şöyle konuştu:

"Bunlar kim? Gençlerimiz. Hepsi gözümüzün nuru. Gençlerin önünde 70 aktif yıl daha Türkiye'yi taşıyacak, ileriye götürecek bir zamanları var. Bu çok önemli. O yüzden ne kadar iyi yetiştirirsek önümüzdeki 70 yılda o kadar nemasını alacağız biz bu işin. Milli Eğitim Bakanlığının ve üniversitelerin bütçesinin toplam rakamı 571 milyar lira. 25 milyon öğrenci ve 1 milyondan fazla öğretmene ayırdığımız para 571 milyar Türk Lirası. Ancak sadece 2023 bütçesindeki faiz rakamı 566 milyar lira. Yani şimdi buradan, Türkiye'nin dünyaya uygun, dünyadaki emsallerini geçebilecek tarzda öğrenci yetiştirmesi mümkün olabilir mi? Katiyen olamaz."

Kesici, AK Parti'nin 20 yıldan sonra Türkiye'ye vereceği hiçbir şey kalmadığını savunarak, "Şimdi seçim var. Allah nasip ederse seçimi, Millet İttifakı'yla biz kazanmış olacağız. Bu seçimin kaybedeni de olmayacaktır. Çünkü demokrasi kazanacak, çünkü Türkiye kazanmış olacak." dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.