2,5 liraya 100 km yol gidiyor

2,5 liraya 100 km yol gidiyor

Benzin zamlarından bıkan tüketciye müjdeli haber sonunda geldi. İşte son teknoloji yeni otomobiller...

Benzin zamlarından bıkan tüketciye Murat Günak’tan müjde geldi. Günak, elektrikli otomobillerin 100 kilometreyi 2.5 liraya katettiğini belirterek; “2015’te Avrupa’da otomobillerin yüzde 20’si, 2020’de ise yarısından fazlası elektrikli olacak” dedi...

Benzine art arda gelen zamlarla sıkıntılı günler yaşayan tüketicilere otomobil tasarımcısı Murat Günak’tan müjde geldi. Günak, elektrikli otomobillerin 100 kilometre yolu yalnızca 2.5 liraya kat ettiğini belirterek, 2015’te Avrupa’da otomobillerin yüzde 20’si, 2020’de ise yarıdan fazlasının elektrikle çalışan otomobilden oluşacağını söyledi.

ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde Figes Mühendislik tarafından düzenlenen “14. Bilgisayar Destekli Mühendislik ve Sistem Modelleme Konferansı” nda, “Gelecekte Mobilite” konulu bir konuşma yapan Günak, dünyada ilk elektrikli otomobillerin 1900’lü yılların başında itibaren üretilmeye başladığını, ancak petrolün bulunmasıyla elektrikli arabaların geri plana itildiğini anlattı.

TEMİZ ENERJİ

Elektrikli arabaların temiz enerjiye de katkı yaptığını belirten Günak, diğer yandan New York, İstanbul ve Shangay gibi dünya metropollerinde otomobillerin yüzde 20 oranında hava kirliliğine yol açtıklarını söyledi. Murat Günak, “gelecekte mobilite” kavramı içindeki yeni nesil elektrikli ve hibrit otomobilleri arkasındaki düşünceyi anlamak otomobillin kökenlerine inmek gerektiğini belirterek, ilk otomobillerinde hafif olduğunu hatırlattı. Arzu edilebilir ve hafif otomobillerin yeni kuşağın tercihi olduğunu altını çizen Günak, şöyle devam etti:

ÖNYARGILAR DEĞİŞİYOR

“Otomobil basit ve hafif olacak. Basit, basit, basit... Hafif, hafif, hafif... Çok sayıda parçası olmayacak. Kapatılmış ve sıkışık olmayacak. Herkesin birbirini görebileceği şekilde şeffaf olacak.” Günak, elektrikli otomobiller için var olan önyargıları laptop bilgisayarlar ilk çıktığında oluşan önyargılara benzetti.

“Laptop’lar ilk çıktığında, PC’ciler bunu saçmalık olarak gördüler. Oysa laptop’lar hayatı kolaylaştırdı. İnsanlar koskoca bilgisayarı taşımak yerine, hafif bir laptop’u her yere yanında götürdüler” diyen Günak, elektrikli otomobillere ilişkin yargıların da ileride değişeceği öngörüsünde bulundu.

MALİYET 10 KAT AZALACAK

Elektrik enerjisi en basit teknoloji olduğu ve hesaplı olduğunun altını çizen Günak şöyle konuştu: “Benzinli bir otomobil ile 100 kilometreyi 25 liraya giderken, elektrikli bir otomobille 10 kat ucuza, 2,5 liraya gideceksiniz. Deutsche Bank’ın yaptığı araştırmaya göre, 2015’de Avrupa’da otomobillerin yüzde 20’si elektrikli olacak.

2020 yılında ise Avrupa’daki otomobillerin yarıdan fazlası elektrikle çalışan otomobilden oluşacak. Türkiye’nin sahip olduğu genç kuşak ve sosyal yapısıyla elektrik ve güneş enerjisiyle çalışan otomobillere yöneleceğine inanıyorum.”

BUGÜN

 

Etiketler :