25 yıl sonra bir ilke imza attı

25 yıl sonra bir ilke imza attı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Musul'da bir ilke imza daha atarak 25 yıl aradan sonra bölgeye giden ilk üst düzey heyet oldu.

Türk bakanların Irak ziyaretlerinin üçüncü durağı olan Musul'da Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'nun resmi açılışı yapıldı. Musul'a 25 yıl aradan sonra ilk giden üst düzey bir heyet olması nedeniyle Türk Bakanlara 2 Arap atı hediye edildi.

Musul Başkonsolosluğu'nun açılışında konuşan Bakan Çağlayan, uzun zamandır Musul'u ziyaret eden ilk yabancı bakanlar olduklarına dikkat çekti. Çağlayan, Musul'un Arapça "iki bahar arası" anlamına geldiğini, kendilerinin ziyaretiyle birlikte bundan sonra şehrin "üç bahar arası" olarak adlandırılabileceğini kaydetti.

Çağlayan, en zor günlerinde Irak'ın yanında olan Türkiye'nin bundan sonra da siyasetçileri ve iş adamlarıyla birlikte desteğini sürdüreceğini söyleyerek, "Ben tarihten çok anlamam; ancak derler ki tarih tekerrürden ibarettir. Bugün burada buna bir kez daha şahit oluyoruz. Yüzyıllar önce Osmanlıların Musul'un kalkınmasına gösterdiği alakayı bugün biz onların torunları olarak yeniden göstermek için buradayız." dedi.

Konsolosluğun arsasının Irak yasaları gereğince sadece 25 yıllığına kiraya verildiğini hatırlatan Çağlayan, "Ancak her zaman Irak'ın yanında olan Türkiye olarak biz buraya sadece 25 yıllığına gelmedik. Biz öncesinde de vardık, inşallah kıyamete kadar da sizinleyiz. Dolayısıyla bu yasada değişiklik yapmanız ve oraya 'kıyamete kadar' yazmanız gerekecek." diye konuştu.

Bakan Çağlayan, Musul'un çok zengin kükürt rezervlerine sahip olduğunu da hatırlatarak, Türkiye'nin Musul'un yeniden inşasında önemli rol oynayacağını bildirdi.

"BİZ BERABERCE ŞANLI BİR TARİH YAZDIK"

Musul Valisi Esil El Nuceyfi de, uzun zamandır ilk kez yabancı bakanları kabul ettiklerini söyleyerek, "Biz beraberce şanlı bir tarih yazdık ve şimdi de daha iyi bir gelecek inşa etmek için buradayız." diye konuştu.

Türkiye'nin sadece Irak için değil, bölge için de çok önemli olduğunu söyleyen Nuceyfi, Türkiye'nin şu anda çok şeye ihtiyacı olan Musul'a elinden gelen yardımı yapmaya istekli olduğunu bildiklerini kaydetti.

Irak'taki kaos sırasında Türkiye'nin gerçek bir kardeş gibi davrandığını, saldırılarda yaralananlar için uçaklarını gönderen ilk ülkenin Türkiye olduğunu anlatan Nuceyfi, Türkiye'nin Irak'ın kendi içindeki çekişmeler sırasında bütün gruplara aynı mesafede durmaya özen gösterdiğini ve bunu çok taktirle karşıladıklarını söyledi.

Vali Nuceyfi, Türkiye'nin 2003'te başlayan savaşa katkıda bulunmayarak Iraklı kardeşlerine eziyetten uzak durduğunu belirterek, bu ziyaretin son olmamasını diledi.

DAVUTOĞLU'NA 'FAHRİ PROFESÖRLÜK' UNVANI

Açılış sırasında Musul Üniversitesi tarafından Dışişleri Bakanı Davutoğlu'na 'fahri profesörlük' unvanı verildi. Davutoğlu, bu unvan için çok teşekkür ederek, ilk kez fahri profesörlük unvanı aldığını ve şartları elverirse, bir gün Musul Üniversitesi'ne gelip ders vermek istediğini kaydetti.

2006 yılında faaliyete geçen ancak resmi açılışı bugün yapılan başkonsolosluk için düzenlenen törende, ayrıca iki ülkenin milli marşları okunarak, şehitler için saygı duruşunda bulunuldu.

Türk Özel Harekat ve Irak güvenlik güçleri tarafından başkonsolosluk binasının karadan ve havadan çok sıkı korunarak olası bir duruma mahal vermediler.

Tören sonrası Musul Valisi tören sırasında her iki bakana da birer Arap atı hediye etti.

Davutoğlu bu hediye üzerine çok teşekkür ederek, "Benim atalarım buraya zaten ata binerek gelmişler, ben de bu ata binerek giderim" esprisi yaptı. Ayrıca, Türkmenler tarafından Davutoğlu'na, bir Osmanlı subayından kalmış antika plak hediye edildi.

Etiketler :