28 ŞUBAT HATIRASI İSVEÇLİ HENRİCK

28 ŞUBAT HATIRASI İSVEÇLİ HENRİCK

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Köse’den trajikomik bir 28 Şubat Hatırası

Prof. Dr. Ali Köse sosyal medyada unutamadığı bir 28 Şubat hatırasını paylaştı

 

28 ŞUBAT HATIRASI (1)
İSVEÇLİ HENRİCK
Üniversitelerde başlayan başörtüsü yasağı bir vakit sonra Marmara ilahiyat'ı da vurmuştu. Öğrenciler yasağa boykotla karşılık vermişler, kampüse girmemişlerdi. Sonunda  boykot  kazanmış, yöneticiler bir  formül uydurarak  öğrencileri içeriye almışlardı. Formül, öğrencilerin başörtülerinin üzerine şapka takmaları şeklinde uygulanıyordu. Görüntü komikti. Biz görüntüye çabuk alıştık ama durumun trajikomik olduğunu da hatırladık zaman zaman. Kampüsün yeşermeye başladığı bir bahar günüydü.
 

Banklarda oturan birkaç kız öğrenci "Hocam ne olur bize yardım et!" diyerek bana doğru geldiler... "Hayırdır?" dedim. Yanlarındaki delikanlıyı işaret ederek devam etti birisi: "Bu arkadaş İsveç‘ten gelmiş, bizimle mülakat yapmak istiyor, İngilizce konuşuyor sorularını anlıyoruz, ama cevap veremiyoruz." "Peki" dedim, çevirmenlik yapmaya başladım.
 

Henrick isimli bu delikanlı Upsala Üniversitesi'nde yüksek lisans yaptığını ve İslami moda üzerine tez hazırladığını söyledi. Kız öğrencilere başlarındaki şapkayı hangi moda esintisine uyarak taktıklarını sordu. Onlar da şapkanın sebeb-i hikmetinin moda değil, yasak olduğunu söylediler. "Anlayamadım!" dedi Henrick. "Anlayamadım! Eğer örtü yasaksa, örtünün üzerini bir daha örtünce nasıl yasak olmaktan çıkıyor?" diye devam etti.
Anlayamamıştı; çünkü bu komediyi anlaması için Türk olması lazımdı...
Ali Köse

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.