28 Şubat paşalarından komik ihale

28 Şubat paşalarından komik ihale

Rusya’dan Volant marka 40 kamyon alındı. Rusya Türkiye’ye yaptığı satışın ardından kamyonların üretimine son verdi. Sık sık arızalanan ve tekeri patlayan kamyonlara lastik ve yedek parça bulunamadı. 21’i hurdaya çıkarıldı.

28 Şubat post modern darbe sürecinde Rusya’dan alınan “tank taşıyıcısı” Volant kamyonların altından komedi gibi bir skandal çıktı. Dönemin Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu ile Milli Savunma Bakanlığı’nın onayları ile Rusya’dan 1998 ve 2000 yıllarında alınan dev tank taşıyıcı Volat marka 40 kamyonun, “lastikleri” üretilmediği için kısa bir süre sonra kullanılamaz hale geldiği öğrenildi. 40 kamyondan 21’i tamamen çürüğe çıkarılırken 19’unun da hurdaya ayrılma işlemleri sürüyor. Rusya’dan kamyon alımının komedi gibi hikayesi şöyle:

Bize sattılar, üretimi bitirdiler

28 Şubat post modern darbesinin ardından kurulan 55. Hükümet döneminde, TEKEL’in elindeki tütünlerle ilgili Rusya ile anlaşma yapıldı. Anlaşma ile, TEKEL’in tütünlerinin Rusya’ya satılması karşılığında, Rusya’dan tank taşıyıcısı olarak 40 adet Volat marka kamyon alındı. Alımlar kademeli olarak gerçekleştirildi. 1998 ve 2000 modellerden oluşan 40 adet kamyonda, 16 ve 18’er lastik bulunuyor ve savunma sanayinde üretilen en büyük kamyonlar olarak biliniyor.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı birliklere teslim edilen Volat marka kamyonlarda, kısa bir süre sonra sorunlar çıkmaya başladı. En büyük sıkıntı ise lastiklerin patlaması ve bir daha da tamir edilmemesinde yaşandı. Bunun üzerine, Rusya’ya kamyonlar için yeni lastik siparişi verildi. Rusya ise, söz konusu kamyonların artık üretilmediğini, lastiklerin boyutları gönderilirse özel olarak üretilebileceğini Türkiye’ye bildirdi.

Kamyona kepçe lastiği takıldı

Rusya’ya, lastiklerin ölçüsü alınarak sipariş verildi. Rusya’nın siparişler üzerine ürettiği lastikler ise, kamyonlara uymadı. TSK da kamyonlara, dozer gibi iş makinelerinin lastiklerini takarak kullanma formülünü geliştirdi. Lastikler kamyonlara uymadığı için bu kez, araçların direksiyon sistemleri ve diğer kısımları bozuldu. Kamyonlar üretilmediği için, Rusya’dan yedek parçada bulunamadı. Türkiye’ye yaklaşık 1.5 milyon liraya mal olan 40 dev kamyon kademeli olarak hurdaya çıkarılmaya başlandı. 21 kamyon çürüğe ayrılarak parçalandı. Geri kalanları ile ilgili işlemler devam ediyor.

HÜSEYİN ÖZAY

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum