28 Şubat’ı ihbar eden ilk mektup

28 Şubat’ı ihbar eden ilk mektup

28 Şubat sürecinde ordudaki cunta yapılanmasını ihbar eden Kurmay Yarbay Yavuz Yıldar'ın mektubuna ortaya çıktı.

Yarbay Yıldar, Cumhurbaşkanı Demirel'e "Cunta, Çevik Bir'i Genelkurmay Başkanı yapmak istiyor. Kıvrıkoğlu'na suikast da bunların işi" diye mektup yazdı.

MEKTUP DEMİREL'E YAZILMIŞ AMA..

Star'dan Hamza Erdoğan'ın haberine göre; dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e gönderilen; ancak Demirel'in hiçbir işlem yapmadan Genelkurmay Başkanlığı'na gönderdiği mektupta ordudaki cuntalaşmaya dikkat çekiliyor. Mektupta, "Sayın Çevik Bir'in Genelkurmay Başkanı olması için ya Sn. H. Kıvrıkoğlu ortadan kaldırılacak ya da Sn. Genelkurmay başkanımızın görev süresi bir yıl uzatılacak" uyarısı yapılıyor.

ÇEVİK BİR MERKEZLİ SENARYOLAR

Yavuz Yıldar, "kurmay yarbay" rütbesiyle görev yaparken 28 Şubat sürecinde maruz kaldığı baskılara dayanamayarak emekli oldu. Yıldar, emekli olduktan sonra dönemin Cumhurbaşkanı Demirel'e orduda yaşananlarla ilgili bir mektup kaleme aldı. Çevik Bir'in merkezinde olduğu bazı senaryo, plan ve iddiaların yer aldığı 12 Mart 1998 tarihli mektubun en dikkat çeken kısmı dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Hüseyin Kıvrıkoğlu'na yönelik olduğu iddia edilen suikastle ilgili.

LÜTFEN BU SENARYOYU ENGELLEYİN

Mektubun o kısmı şöyle: "Sn. Or. H. Kıvrıkoğlu'na Kıbrıs'ta düzenlenen suiakst Allah'ın lütfu ile atlatıldı. Sayın Çevik Bir'in Genelkurmay Başkanı olması için ya Sn. H. Kıvrıkoğlu (Kara Kuvvetleri Komutanı) ortadan kaldırılacak ya da Sn. Genelkurmay başkanımızın (İsmail Hakkı Karadayı) görev süresi bir yıl uzatılacak. Millet olarak bu duamız her iki teşebbüsün de başarısızlıkla sonuçlanmasıdır. Özellikle ikinci teşebbüs Zat-ı alinizin de katkısını gerektiriyor. Lütfen Sayın Cumhurbaşkanım, bu senaryoyu engelleyin."

DEMİREL AYNEN ASKERE GÖNDERDİ

Fakat 'kişiye özel mektup' ile ilgili herhangi bir işlem yapılmadan Cumhurbaşkanlığı tarafından doğrudan Genelkurmay'a gönderildi. Bunun üzerine Genelkurmay Askeri Mahkemesi, Yıldar hakkında tutuklanma kararı çıkardı. Girasun'da çalıştığı şirketten apar topar alınan Yıldar, 12 Eylül'ün ünlü Mamak Askeri Cezaevi'nde bir süre yattı. Yıldar, tutukluluğuna ilişkin Deniz Kuvvetleri Askeri Mahkemesi'ne itirazda bulundu. Mahkeme, tahliye kararı verdi. Ancak kararı veren üç hakim önce sürgün edildiler sonra YAŞ kararı ile ordudan atıldılar.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.