28 Şubat'ın temelini atan belge

28 Şubat'ın temelini atan belge

28 Şubat sürecinde muvazzaf subay ve astsubayların yanı sıra sivil vatandaşları fişleyen BÇG zihniyetinin, Refah-Yol hükümetinin kurulmasından çok önce düğmeye bastığı ortaya çıktı.

 

BÇG'nin kurucusu Güven Erkaya'dan önceki Deniz Kuvvetleri Komutanı olan Oramiral Vural Bayazıt'ın, 26 Mayıs 1994'te yayınladığı emir, cadı avının nasıl başladığını gözler önüne seriyor. Söz konusu belgenin eklerinde ismi verilen ve irticai faaliyetler içinde olduğu iddia edilen personelin gerek bulunduğu birlik içinde gerekse özel hayatında komutanlar tarafından takip edilmesi isteniyor.

28 ŞUBAT'TAN 4 YIL ÖNCE

Refah-Yol hükümetinin iktidardan düşmesiyle
sonuçlanan 28 Şubat 1997'deki MKG toplantısından alan süreçte, dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Güven Erkaya tarafından kurulan BÇG, binlerce kişiyi fişledi. Dini hassasiyeti olan çok sayıda subay ve astsubay ordudan atıldı. Yeni Şafak'ın ulaştığı ve Milli Savunma Bakanlığı, Donanma Komutanlığı, Güney Deniz Saha Komutanlığı, Kuzey Deniz Saha Komutanlığı, Deniz Eğitim Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'na gönderilen 1994 tarihli Oramiral Vural Beyazıt imzalı belge ise 28 Şubat sürecinin aslında 4 yıl önce temelinin atıldığını ortaya koyuyor.

DİNİ GÖRÜŞ YAYILAMAZ

Erkaya'dan önce DKK Komutanlığı yapan Oramiral Vural Bayazıt
imzalı 1994 tarihli belgede, "Atatürk ilke ve inkılaplarının yılmaz bekçisi TSK'nın ayrılmaz bir parçası olana Deniz Kuvvetleri'nde, dini görüşlerini yaymak, bir başkasına bu görüşleri empoze etmek, bunu bir yaşam tarzı olarak benimsemek ve bu amaçla örgütlenmek yasal bir davranış olarak kabul edilemez" deniyor.

LİSTEDEKİLERİ TAKİP EDİN

Belgede bu ifadelerin pemen ardından da irticai faaliyetler içinde bulunduğu iddia edilen subay ve astsubayların
takip edilmesi isteniyor. Takibin sadece birlik içiyle sınırlı kalmaması da gerektiği vurgulanıyor. Belgede şöyle deniyor: "Ek listede kimlikleri yazılı personel ile varsa diğer personeli birlik içi ve dışında çok yakından takip ve kontrol edilecek, faaliyetleri ile ilgili kanaat oluşturulacak, tespit ettiği hususları belgeleyerek tekemmül ettirdikleri evraklara ilgili yönerge/yönetmelik esaslarına göre işlem yapacak veya işlem yapılmak üzere Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na göndereceklerdir." YENİ
ŞAFAK



Etiketler :