2B Arazilerinin Satış Şartları Belli Oldu

2B Arazilerinin Satış Şartları Belli Oldu

25 milyar dolarlık gelir hedeflenen 2B arazilerinin satışıyla ilgili yasa Kasım sonu Meclis’e geliyor. Taslağa göre öncelikle oturana teklif edilecek 2B arazileri 4 yıl ve 8 taksitle satılacak.

Orman vasfını yitirmiş arazilerin satılmasıyla ilgili olarak hazırlanan yasa taslağı netleşmeye başladı. 25 milyar dolarlık bir gelirin beklendiği taslakla, yıllardır işgal edilen Hazine arazileri sorunu çözülmüş olacak.

Kasım sonuna doğru Meclis’e gelmesi beklenen tasarıyla Hazine arazilerinden kayıtdışı rant elde edilmesinin de önüne geçilecek.

Yeni taslağa önemli bir madde konularak, devletin daha önce tapu ve iskan verdiği ancak daha sonra 2B kapsamına alınan yerler de eski sahiplerine bedelsiz verilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda yaptığı sunuma göre, kadastro ve güncelleme çalışması tamamlanan alan 2B arazilerinin 161 bin 120 hektar olarak belirlenmesine rağmen son yapılan eklemelerle birlikte 174 bin hektara kadar çıktı.

Kamulaştırılmasıyla değerlerinin 2-3 kat artması beklenen 2B arazileriyle ilgili hazırlanan taslakta satırbaşları şöyle:

GECEKONDULAR YIKILACAK

Taşınmazların devri bunların üzerlerindeki mevzuata aykırı yapılar için kazanılmış hak oluşturmayacak. Bu alanlar için projeler gündeme gelecek. Aynı proje için birden fazla teklif olması halinde, öncelik TOKİ, büyükşehir belediyeleri ve belediyeler de olacak.

RAYİÇ BEDEL BELİRLENECEK

Arazilerin belediye sınırları içindekilerden bin metre kareye kadar olan kısmının fiyatı rayiç bedel ile emlak vergi değerinin toplamının yarısı kadar olacak. Bu miktarı aşan kısmın fiyatı ise rayiç bedel üzerinden tespit edilecek.

ÖNCELİK OTURANIN OLACAK

2B arazilerinin satışında öncelik, halen kullanan kişilere verilecek. Başvuruda bulunan ve belirlenen satış bedelini itiraz etmeksizin ödeyenler hak sahibi olacak. Satışlar peşin veya taksitli yapılabilecek. Başvurmayanlar ise hiçbir hak iddia edemeyecek.

PEŞİN VEYA TAKSİT VAR

Tebliğ edilen satış bedeline itiraz edilemeyeceği gibi dava da açılamayacak. Taksitle satışlarda ise, satış bedelinin yüzde 10’u, yazılı tebligat tarihinden itibaren 2 ay içinde, kalanı ise en fazla 4 yılda 8 eşit taksitte yasal faiziyle ödenecek.

ORMAN KÖYLÜLERİNE DESTEK

Orman Müdürlüğü, devlet ormanları içinde ve bitişiğinde oturan köylülerin geçim seviyesinin yükseltilmesi için gerekli tedbirleri alacak. Hak sahibi bulunmayan taşınmazlar ile süresi içinde başvurulmayan taşınmazların da 2B belirtmeleri tapudan düşülecek.

500 BİN HEKTAR ALAN VAR

Tasarının gerekçesinde ise bu kapsama giren 500 bin hektarlık alan bulunduğu ve bu alanların 10 ila 30 yıldır herhangi bir bedel ödenmeksizin kullanıcılarının tasarrufunda bulunduğu, senet düzenlenmek suretiyle alınıp satıldığı belirtilerek “Yerleşim yeri olarak işgal edilerek kullanılan ve ormana geri dönüşümü mümkün bulunmayan bu yerlerde kamu yatırımı zorunludur” denildi.

VERGİ ALINMIYORDU

İhtilaflı bu yerlerden vergi alınamadığına işaret edilen gerekçede, bu gelir kaybı ve iyi niyetli vatandaşların mağduriyetleri göz önüne alınarak fiili durumun yasal zemine kavuşmasının zorunlu olduğu vurgulandı. Kanunla, uzun yargı süreçleri sona erdirilerek ihtilafların giderilmesi ve külfetlerin önlenmesinin önemine dikkat çekildi.

(Kaynak: Star)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.