'3. Dünya savaşı tehdidi'

'3. Dünya savaşı tehdidi'

Putin'in siyasi danışmanı, Batı'daki Rusyafobi'nin 3'üncü Dünya Savaşı'na neden olabileceğini söyledi. Danışman Markov'a göre Rusyafobik Finlandiya'nın NATO'ya katılımı, Rusya için savaş nedeni

Ukrayna'nın güneyindeki Kırım bölgesinin mart ayında tek taraflı referandumla Rusya'ya bağlanmasıyla başlayan ve ülkenin doğusuyla güneyine yayılarak Rusya yanlısı yarımilitarist ayrılıkçı harekete dönüşen ayaklanma, doğu sınırını Ukrayna'ya kadar uzatmak isteyen Batı'da "Rusyafobi"nin oluşmasına neden oldu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in siyasi danışmanı Sergey Markov'dan gelen bu iddiaya göre, Putin'in Yeni Rusya'yı (Novorossija) kurma hayali, yani Rusya'nın sınırını Batı'ya doğru genişletmesi, Rusyafobik Batı ile Rusya arasında 3'üncü Dünya Savaşı'nın çıkmasına neden olabilir. Finlandiya'da yayınlanan Hufvudstadsbladet gazetesine konuşan Markov, bu savaşı başlatan ülkeninse Finlandiya olabileceğini iddia etti. İsveç ve Baltık ülkelerinden sonra AB'deki en Rusyafobik ülkenin Finlandiya olduğunu ileri süren ve ülkenin, Rusya'nın üyesi olmadığı NATO'ya girmek istemesini doğrudan tehdit olarak algılayan Markov, 2'nci Dünya Savaşı'nı anti-Semitizm'in başlattığını, yeni dünya savaşınınsa, Finlandiya aracılığıyla Rusyafobi nedeniyle çıkabileceğini söyledi. Markov röportajda, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusunda; Donetsk, Luhansk, Harkiv, Odessa, Dnipropetrovsk ve Zaporozyie'yi içine alan ve adına Yeni Rusya denilen federasyonu kurma hayalinin varlığınıysa inkar etmedi.
 

HALK YA KAÇIYOR YA DA SAKLANIYOR
Ukrayna'nın doğusundaki Slovyansk'ta orduyla Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında yaşanan çatışmalardan dolayı halkın büyük kısmı kentten kaçtı. Kalanların, evlerin bodrumundaki sığınaklara yerleştiği belirtildi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, Ukrayna'nın resmen reddetmesine rağmen Rusya yanlısı isyancı ve ailelerine insani yardım ulaştırdıklarını açıklayarak, ayrılıkçılarla Moskova hükümetinin bağlantısını ilk kez resmi ağızdan duyurdu. Bu arada isyancılar Donetsk bölgesindeki Dmitrovka köyünü ele geçirirken, Luhansk Havalimanı'na havan topu, otomatik tüfek ve roketatarla saldırdı.

Kaynak: Sabah

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.