3 ölü 6 kişi hala kayıp

3 ölü 6 kişi hala kayıp

Meteoroloji'den 3 bölgede 7 il için kuvvetli yağış uyarısı yapıldı. Antalya'da meydana gelen sel nedeniyle 6 kişi halen kayıp

Meteoroloji'den yapılan uyarıya göre başta Marmara olmak üzere tüm yurt yağışlı havanın etkisi altına girecek. Batı Karadeniz'in batısı, Marmara ve Kuzey Ege'de fırtına bekleniyor. Hava sıcaklığı, iç ve batı kesimlerde 3 ila 5 derece azalacak. İstanbul'da sıcaklık 11 derecelere kadar düşecek.

Devlet Meteroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün son verilerine göre, yurdun iç ve batı kesimlerinde sağanak ve gök gürültülü sağanak şeklinde görülecek yağışların Marmara, Ege, Batı Akdeniz ile Ankara, Eskişehir, Konya, Kırşehir, Nevşehir ve Aksaray çevrelerinde kuvvetli, Antalya çevrelerinde aşırı olması bekleniyor.

Sel ve heyelan can aldı

Yurdun özellikle batı bölgelerinde etkili olan şiddetli yağış ve fırtına can aldı. Denizli'de sel sularına kapılan 1 kadın ile Manisa'nın Gördes ilçesinde hortumun yol açtığı göçükte 2 kişi öldü. 5 kişinin ise kayıp olduğu Antalya'da 3 köprü ile 25 ev yıkıldı. Mahsur kalan 30'a yakın kişi kurtarıldı. 24 saatte metrekareye 300 kilogram yağış düştü. Bunun kent için 37 yıllık rekor olduğu belirtildi.

KÖPRÜLER VE EVLER YIKILDI
Antalya'da dün akşam saatlerinden itibaren etkili olan şiddetli rüzgâr ve yağış, hayatı olumsuz etkiledi. Serik ilçesine bağlı Gebiz beldesinin Haskızılören köyünde meydana gelen sel sonrası 6 kişi kayboldu. Sel suları bölgeye ulaşımın sağlandığı 3 köprüyü yıktı. Haskızılören köyüne bazı ekipler helikopterlerle ulaştırılırken, alternatif yollardan ulaşım sağlanabilmesi için de çalışma başlatıldı. İlk belirlemelere göre Haskızılören ve Hastümen köylerinde 25 ev sel nedeniyle yıkıldı. Pınarbaşı köyünde ise çok sayıda balık çiftliği sel suları altında kaldı.

ANTALYA'DA 6 KİŞİ KAYIP
Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Serik ilçesine bağlı Gebiz beldesindeki Haskızılören köyünde meydana gelen sele ilişkin, ''6 vatandaşımızdan ulaşabildiğimiz hale kimse yok'' dedi.

Vali Altıparmak, Haskızılören köyündeki incelemelerinin ardından düzenlediği basın toplantısında, kentte büyük bir sel felaketi yaşandığını ve yaşanmaya devam ettiğini söyledi.

Yağış nedeniyle mahsur kalan 50'nin üzerinde vatandaşın ekipler tarafından kurtarıldığını belirten Altıparmak, sabah 06.00'dan beri alanda olduğunu vurguladı. Sel bölgesinde zarar gören seraları gördükten sonra, jandarma komutanı ile beraber sahil güvenliğin helikopteri ile Haskızılören köyüne gittiklerini ifade eden Altıparmak, şöyle konuştu:

''Maalesef sera bölgesinde zararımız vardı buna üzülüyorduk, 3 köprü, 2 menfez yıkılmıştı buna üzülüyorduk ama Haskızılören köyünü görüp oradaki 6 kaybımızı da bizzat yerinde tespit edince üzüntümüz arttı. Hakikaten felaketin boyutu orada çok daha net görülüyor. 6 vatandaşımızdan ulaşabildiğimiz hala kimse yok. Haskızılören köyünde 20'nin üzerinde evimiz, sağlık ocağımız ve muhtar köy konağının yerinde en ufak iz dahi kalmamış durumda. Alanda hasar gören 4-5 evin kısmi olarak kaldığını görüyoruz. Köyün bulunduğu alan dere yatağı haline gelmiş durumda. Tespitler devam ediyor.

Aksu'nun Günoluk, Alaylı ve Gökdere köyleri ile Solak mahallesinde ön tespitlere göre 45 bin dekar sera ve pamuk tarlası zarar görmüş durumda. Bu yaklaşık bin 200 çiftçi demektir. 6 kaybımız, karı-koca Süleyman-Meryem Çelik, Hasan Bulut, Fuat Bulut, Hulusi Bulut ve Ayşe Beşbaş. Bunlardan birine ulaşıldı diye bir bilgi gelmişti ama maalesef sonraki tespitlerimizde ulaşılamadığı anlaşıldı.''

Vali Altıparmak, ilgili tüm birimlerin dün geceden bu yana büyük bir özveriyle çalıştıklarını belirterek, bölgedeki vatandaşların barınma ve yiyecek ihtiyaçlarını karşılamak için hazırlıkların tamamlandığını bildirdi.

Bölgede 20-25 evin zarar gördüğünü, bunların bir kısmının yazlık olduğunu ifade eden Vali Altıparmak, yaklaşık 15 ailenin ihtiyaç sahibi olduğunu vurguladı. Vali Altıparmak, ailelerin barınma sorununun çözümü için bir okulu hazırladıklarını belirtti.

37 YILLIK REKOR KIRILDI
Antalya Meteoroli Bölge Müdürü Necip Duman, son 24 saat içinde havalimanı bölgesine metrekareye 300 kilogram yağış düştüğünü, fırtınanın hızının da 78 kilometre olarak ölçüldüğünü söyledi. Duman, "25 Şubat 1974'te bölgeye 232 kilogram yağış düşmüştü. Tam 37 yıl sonra 24 saatte bu kadar yağış düştü. Bu rakamları ?rekor değer' olarak yorumlayabiliriz" dedi.

YAĞIŞ ALTIN PORTAKAL'I DA VURDU
Yağmur nedeniyle 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin bugünkü açık hava etkinlikleri de iptal edildi. Festival kapsamında yer alan açık havada film gösterimleri ve etkinliklerinin tümü ile Manavgat ilçesinde gerçekleştirilecek olan ''Kadınlar Tiyatro ile Buluşuyor'' gösterisi hava muhalefeti nedeniyle iptal edildi. Festival kapsamında daha önce Konyaaltı Açıkhava Tiyatrosu'nda gerçekleştirileceği duyurulan Bülent Ortaçgil konseri ise Cam Piramit'e alındı. Kötü hava koşulları nedeniyle iptal edilen kortej geçişinin ise, havaların düzelmesi durumunda yapılması planlanıyor.

DENİZLİ'DE SEL SULARINA KAPILAN KADIN ÖLDÜ
Denizli'nin Çameli ilçesine bağlı Karabayır köyünde derenin taşması sonucu meydana gelen selden ineklerini kurtarmak için ahıra giden 4 çocuk annesi Sıdıka Gümüş (60), suların yükselmesi sonucu boğuldu. Sıdıka Gümüş'e ait 4 inek de telef oldu. Sel, Kirazlıyayla ve Akpınar köylerinde 10'un üzerinde balık çiftliğinde zarara yol açtı. Tavas ilçesinde, Ebecik köyündeki Yenidere'nin taşması sonucu 20'nin üzerinde küçükbaş hayvan telef oldu. Kale ilçesinde ise şehir merkezindeki bazı evlerin bodrum katlarını su bastı, asfalt yollarda derin çatlaklar oluştu. Köprübaşı köyünde bir süt ürünleri işletmesi ile akaryakıt istasyonunu su bastı. Demirciler köyünde hidroelektrik santralde hasar meydana geldi. Denizli'de dünden bu yana metrekareye 61,7 kilogram yağış düştüğü belirtildi.

MANİSA'DA HORTUM DEDE VE TORUNU ALDI
Manisa'nın Gördes ilçesinde hortumun yol açtığı göçükte 2 kişi öldü.
Gördes Kaymakamı Davut Gül, Kayacık beldesinin Gonca Viran mevkisinde, öğle saatlerinde kuvvetli rüzgar ve sağanakla birlikte hortum meydana geldiğini söyledi.

''Tarla damı'' olarak kullanılan 15 evin zarar gördüğünü, iki evin de çöktüğünü belirten Gül, şöyle konuştu:

''Önce toprak kayması olduğu yönünde bilgi verildi ancak göçüğe toprak kaymasının değil hortumun neden olduğu belirlendi. Zarar gören evler, birbirinden çok uzak. Olayda iki ev çöktü ve Mehmet Çay (70)ile yaralı olarak göçük altından çıkarılan 1 yaşındaki torunu Mehmet Umut Çay yaşamını yitirdi." Bölgede iki hektarlık çam ormanı da zarar gördü. Devlet olarak hepimiz buradayız. Bölgedeki tüm hanelere ulaştık.''

BODRUM'DA TEKNE KARAYA OTURDU
Muğla'da dere yatakları taştı, 100'ün üzerinde ev ve işyerini su bastı. Bodrum ilçesinde fırtına nedeniyle 13 metre uzunluğundaki ''Martı'' isimli tekne Bitez beldesi sahilinde karaya oturdu. Ortaca'da 2 elektrik direği bir evin üzerine devrildi. Dalaman'da ağaçların devrilmesi sonucu hayvan barınağı çevresindeki tel örgüleri koparınca yaklaşık 500 sokak hayvanı ormanlık alana dağıldı. 2 köpek, su dolu çukura düştü. Köpekler hayvanseverler ve Belediye görevlileri tarafından kurtarıldı. Muğla kent merkezinde son 24 saatte metrekareye 169, Bodrum'da 79, Marmaris'te ise 33 kilogram yağış düştü. Aydın Kuşadası'nda fırtına yüzünden balıkçı tekneleri açılamadı.

DENİZ ULAŞIMI DA ETKİLENDİ
Kent merkezine 24 saatte metrekareye 75.8 kilogram yağışın düştüğü Çanakkale'de saatteki hızı zaman zaman 70 kilometreye ulaşan fırtına nedeniyle Gökçeada-Kabatepe arasındaki feribot seferleri durduruldu. İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş. (İDO), hava muhalefeti nedeniyle Bandırma-İstanbul-Bostancı arasındaki 07.30 deniz otobüsü seferini iptal etti.

Isparta'nın Sütçüler ilçesinde meydana gelen selde 3 köyün ulaşımını sağlayan iki köprü çöktü. Çobanisa ile İbişler köyleri arasındaki köprünün çöküşü sırasında üzerinde bulunan otomobildeki 4 kişilik aile, köy halkı tarafından kurtarıldı. İlçedeki bir alabalık tesisinde 50 bin alabalığın telef oldu.

Tekirdağ'da çok sayıda işyerini su bastı, Çorlu'da fırtına yüzünden bir ağaç devrildi.

BALIKESİR'DE 10 YARALI
Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Hondular ve Güğü köyünde şiddetli yağışın ardından etkili olan fırtına ve hortum nedeniyle bir kişinin öldüğü, 10 kişinin yaralandığı bildirildi.

Isparta'nın Sütçüler ilçesinde meydana gelen selde 3 köyün ulaşımını sağlayan iki köprü çöktü. Sütçüler Kaymakamlığı'na vekalet eden Aksu Kaymakamı İbrahim Özdel, etkili yağış nedeniyle Sütçüler'e bağlı Çobanisa ile İbişler köyleri arasındaki köprünün çöktüğünü, bu sırada köprüden geçen otomobildeki 4 kişilik ailenin köy halkı tarafından kurtarıldığını kaydetti.

Beydilli köyünün ulaşımını sağlayan köprünün de çöktüğünü belirten Özdel, ayrıca Sütçüler ilçesindeki bir alabalık tesisinde 50 bin alabalığın telef olduğunu bildirdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.