34 şirket bu yıl 34 bin yeni iş için söz verdi

34 şirket bu yıl 34 bin yeni iş için söz verdi

En son açıklanan Kasım 2011 verileri yavaş bir düzeltmeye işaret etse de Türkiye ekonomisinin en büyük sorunlarından biri halen işsizlik.

Yüzde 9.1’e düşen işsizlik oranı, önceki yılın aynı döneminde yüzde 11’ler seviyesindeydi. 2012 yılı için hedef, işsizlik oranını yüzde 9’larda tutmak, hatta mümkünse daha aşağıya çekmek. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan 90 bin kişilik kamu istihdamı önemli bir rakam olsa da, gözler özel sektörün bu yıl nasıl bir istihdam politikası uygulayacağında.

Aslında büyük şirketlerin bugüne kadar yaptığı açıklamalar, bu konuda bazı işaretler veriyor. 2011 yılının son çeyreğinde ve 2012 yılının bugüne kadar olan diliminde yeni işe alım yapacağını açıklayan şirketlerin tek tek söz verdiği toplam yeni istihdam sayısı 34 binin üzerine çıkmış durumda.

BANKALAR 7 BİN KİŞİ ALACAK
Binli rakamların üzerinde işe alım yapacağını açıklayan şirketler ağırlıklı olarak perakende ve bankacılık sektöründe faaliyet gösteriyor. Yeni mağaza ya da şube açma planlarını hayata geçirdikçe perakendeci ve bankacılar işe alımlarına da hız veriyor. Tabloda yer alan bankaların söz verdikleri yeni istihdam sayısı 5 bin seviyesinde.

Ancak İş Bankası gibi bazı büyük bankalar henüz 2012 istihdam hedefini açıklamasa da, Bankalar Birliği’nin bankacılık sektörü için açıkladığı 7 bin kişilik yeni istihdam hedefi göz önüne alındığında toplam söz verilen istihdam sayısını da 37 binlere yükseltmek mümkün. Perakendecilik sektörü ise gıda, elektronik, giyim gibi pekçok alt kolu olduğundan çok kapsamlı bir dağılım gösteriyor. Her ne kadar tek tek istihdam hedefi açıklayan perakende şirketlerinin toplam işe alacağı kişi sayısı 20 binlere yaklaşsa da sektörün çatı örgütü olarak tanımlanabilecek olan Alışveriş Merkezi ve Perakendeciler Derneği’nin (AMPD) verilerine göre derneğin üyeleri 2012 yılında toplam 100 bin kişiye yeni iş alanı sağlayacağını dile getiriyor.

TEKNOLOJİ VE MARKETLER ŞİMDİKİL ÖNCE GİDİYOR
2012 yılı için yeni istihdam hedeflerini açıklayan 34 şirket arasında en çok dikkat çekenler teknoloji ve gıda perakendecileri. Geçtiğimiz günlerde yaptığı toplantıda bu yıl 100 mağaza açacağını duyuran Migros, 4 bin 500 kişiyi de işe alacağını duyurdu.
Her iş saatinde 2 kişiye istihdam sözü veren Migros’tan sonra şimdilik en çok işçi alacak görünen bir diğer şirket ise Vatan Bilgisayar. 2 bin 700 kişiyi işe alacak olan Vatan Bilgisayar gerek mağaza, gerekse istihdamda kendini ikiye katlayacak görünüyor.
Avrupa’daki bankalar küçülüp işçi çıkarırken, kârlarındaki daralmaya rağmen Türk bankacılık sektörü de bu yıl büyümesini sürdürecek. Denizbank, Akbank, Yapı Kredi Bankası, Halkbank, Vakıf bu yıl toplam 5 bin 250 kişiyi işe alacak. Bunu diğer bankaların da izleyeceği, sayının da 7 bini aşacağı bir başka beklenti.

'İŞ'İN YARIYA YAKINI TİM VE KAMUDAN
Kasım 2011’de işgücü önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon artıp 26.6 milyon kişiye ulaştı. İstihdam edilen kişi sayısı 1.4 milyon arttı, işsiz sayısı ise 382 bin kişi düştü. Türkiye’nin yüzde 8’lerde büyüdüğü 2011’de istihdamın 1.4 milyon arttığı ve bu yıl için yüzde 4’lük bir büyüme hedefi konulduğundan hareketle bu yıl da 700 bin kişilik istihdam artışı yaşanmasını beklemek mümkün. Daha önce kamunun bu yıl için 90 bin kişilik istihdam yaratacağı resmen açıklanmıştı.

En son Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin toplantısında da TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, üyelerinin bu yıl için 180 bin yeni istihdam yaratacağını duyurdu. Bir diğer iyi haber de 2011’de çok iyi bir yıl geçiren AMPD’den gelmişti. AMPD’nin alışveriş merkezleri ve perakendeciler bu yıl 100 bin kişilik iş yaratacak. Tüm bunlar alt alta sıralandığında yaklaşık 370 bin kişilik yeni istihdam anlamına geliyor. Böyle olunca 700 bin kişilik istihdamın önemli bir bölümünün kamu, perakende ve ihracatçı cephesinden geleceği net olarak görünüyor. Ancak tabii ki tüm tahminler Türkiye’nin bu yıl yüzde 4 civarında büyüyeceği beklentisine göre yapılıyor.

İŞVEREN, İŞSİZLİKTEKİ DÜŞÜŞTEN MEMNUN
İşsizlik rakamlarını değerlendiren Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, “İnşaatın, turizmin, tarım faaliyetlerinin azaldığı kışın işsizliğin artış göstermemesi büyük bir başarı” dedi. Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu da, bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında inşaat sektörünün istihdamdaki payının 0.2 puan arttığını, bu artışın sürmesini beklediklerini kaydetti.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.