35 bin liraya konut!

35 bin liraya konut!

TOKİ, çekilişsiz kurasız 8 bin ev satıyor. Konutların fiyatları 35 bin TL'den başlıyor.

TOKİ, 48 ilde çekilişsiz kurasız açık satış yöntemiyle yaklaşık 8 bin konut satıyor. 7 ildeki 550 konut alt gelir grubunun olacak. TOKİ evlerinin fiyatı 35 bin ila 450 bin TL arasında değişiyor...

Araştırmalar Türkiye’de imkanı olan herkesin önce konut yatırımı yapmak istediğini gösteriyor. Bir şirketin yaptırdığı araştırmaya göre ise Türkler, yayla veya deniz kenarında, müstakil, en az 100 metrekare büyüklüğünde, 3 oda-1 salon, yatak odasında ebeveyn banyosu olan konutlarda yaşamanın özlemini duyuyor. Bu hayallerin gerçeğe yansıması ise genelde “başını sokacak bir ev” oluyor.

Dünya piyasalarının krize sokan ABD’de mortgage sisteminde yaşanan sıkıntılar nedeniyle dünyada “konut” denilince kabus yaşanmaya başlanmıştı. Son dönemlerde dünya konut piyasasında yeniden canlanma izlense de ABD'de aralıkta yeni konut satışları yüzde 7.6 gerileyerek 342 bin seviyesinde gerçekleşti. Alıcılar için uygulanan vergi kredilerinin son bulduğu kasımda satışlar 370 bin seviyesindeydi. Aralık ayı verisi marttan bu yana kaydedilen en düşük rakam olarak istatistikler içinde yerini aldı...

TOKİ HIZ KESMİYOR

Türkiye’de ise konut yapımını krize rağmen aralıksız sürdüren tek kuruluş Toplu Konut İdaresi (TOKİ)... TOKİ şimdi de 48 ilde daha önceki satışlarından elinde kalan konutları çekilişsiz kurasız açık satış yöntemiyle satışa başladı. 8 bin konut böyle satılacak.

TOKİ, Ankara’dan İstanbul’a, Bitlis’ten Edirne’ye 48 ilde yaklaşık 8 bin konutu satışa çıkardı. Bunlardan 7 ilde alt gelir grubu için 550 konut satışa çıkarılıyor.

TOKİ, fiyatı 35 bin ila 450 bin TL arasındaki konutlar için 120 ila 180 aya kadar vade uyguluyor.

Tüm konutlar açık satış yöntemiyle satılacak. TOKİ’nin açık satış yönteminde, kura ve ön şart aranmaksızın satış başvuru önceliğine göre yapılıyor. Açık satış yöntemiyle yapılan satışlarda, konut alıcıları ilgili banka şubelerinden (çoğunlukla Ziraat Bankası) seçtikleri konutun peşinat tutarını yatırarak, Gayrimenkul Satış Sözleşmesi imzalıyorlar. Peşinat bedeli borç bakiyesinden düşülerek, kalan tutar taksitlendiriliyor. Bu yöntemle örneğin İstanbul Halkalı'da 489, Ankara Güdül'de 270 TL taksitle ev alma fırsatı doğuyor.

NASIL EV SAHİBİ OLUNUR?

Tüm illerdeki konutlar için, konut seçimini yapan alıcılar, tercih ettikleri konutun satış bedelinin yüzde 20, 30 veya 40’ı oranındaki peşinat miktarını son başvuru tarihine kadar projeye göre, ilgili banka şubelerine yatırarak Gayrimenkul Satış Sözleşmesi imzalayacaklar. Borcun geri kalanı yüzde 20 peşinat oranı için 96 ay, yüzde 30 peşinat oranı için 108 ay vade ve yüzde 15 indirim, yüzde 40 peşinat oranı için 120 ay vade ve yüzde 25 indirim olacak şekilde aylık taksitler halinde ödenecek.

Ayrıca bazı projelerde yüzde 10 peşinatla 180 ay vade seçeneği de bulunuyor. Bu seçenekten Ankara-Ayaş, Aydın-Merkez, Balıkesir-Bandırma, Balıkesir-Edremit, Balıkesir-Merkez, Bartın, Bitlis-Tatvan, Bolu, Burdur-Bucak, Edirne, Gaziantep-Islahiye, Kahramanmaraş-Afşin, Kahramanmaraş-Elbistan, Kahramanmaraş-Serintepe, Konya-Çumra, Manisa, Manisa-Turgutlu, Mardin-Midyat, Mersin-Anamur, Ordu-Ünye, Osmaniye-Kadirli, Sinop, Tokat-Turhal, Yalova-Kazımiye, Yalova-Merkez ve Zonguldak-Ereğli’de bulunan konutlar için yararlanılabilecek.

KONUTLAR 20 AYDA TESLİM

Taksitler her yılın ocak ve temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez, önceki 6 aylık dönemdeki memur maaş artış oranı uygulanarak artırılacak. İlk taksit ödeme tarihi sözleşme imzalama tarihini takip eden bir sonraki ay olarak belirleniyor. Konutlar 18 ila 24 ay arasında teslim ediliyor. Anahtar teslimi öncesinde, KDV Kanunu uyarınca konut bedelinin yüzde 1’i oranında KDV ayrıca alıcılar tarafından ödeniyor.

Alt gelirliler için yapılan konutlardan farklı olarak, bu konutları satın almak için başvuruda bulunan kişilerin kendisi, esi ve velayeti altındaki çocukları üzerine tapuda kayıtlı bağımsız bir konutun bulunmaması şartı aranmıyor. Ayrıca daha önce TOKİ’den alınmış bir gayrimenkule sahip olmak da başvuru için engel değil.

Konutların teslim süresi, sözleşme tarihinden itibaren 20 ay olarak belirlendi. Konut satın almak üzere başvuruda bulunan konut alıcılarından fotoğraflı nüfus cüzdanı örneği, vatandaşlık kimlik ve vergi sicil numaraları; satın alma işlemlerinin vekaleten yapılması durumunda, satışlarla ilgili tüm belgeleri düzenleme, imzalama, beyan ve taahhütlerde bulunma yetkisini içeren noter tasdikli vekaletname isteniyor.

DAR GELİRLİYE 550 KONUT

Balıkesir Bandırma, Bitlis, Gaziantep, Hatay, Konya, Manisa ve Mersin’de alt gelir grubu için konutları da satışa çıkaran TOKİ, 251 TL taksitle ev sahibi olma imkanı sunacak. Bu konutlar da çekilişsiz kurasız başvuru sırasına göre yapılacak. Alt gelir grubu projelerine başvuru yapabilmek için, başvuru sahibinin TC vatandaşı olması, projenin bulunduğu il /ilçe sınırları içerisinde ikamet ediyor olması veya projenin bulunduğu il veya ilçe nüfusuna kayıtlı olması gerekiyor. Şehit aileleri, maluller ile dul ve yetimleri kategorisinde başvuracakların ise en az 5 yıldır ikamet ediyor olması veya il/ilçe nüfusuna kayıtlı olması şart koşuluyor.

Toplu Konut İdaresi’nden konut satın almamış olması ve Toplu Konut İdaresi’nden konut kredisi kullanmamış olması, (şehit aileleri, maluller ile dul ve yetimleri kategorisi hariç) kendisine eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı bağımsız herhangi bir gayrimenkulün olmaması, (şehit aileleri, maluller ile dul ve yetimleri kategorisi hariç) 30 yaş ve üzerinde olması gerekiyor. Ancak eşi vefat etmiş olan çocuklu dul bayanlarda yaş şartı aranmıyor. Babası veya hem babası hem de annesi vefat etmiş yetim bayanlarda (bekar) yaş şartı 25 ve üzeri olarak belirlendi.

Ayrıca başvuru sahibinin, eşinin ve velayeti altındaki çocuklarının gıda, yol gibi her türlü aldıkları yardımlar dahil olmak üzere toplam hane halkı aylık net gelirinin en fazla 1.600 TL olması gerekiyor. Bir hane halkı adına, yani kişinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları adına yalnızca bir adet başvuru yapılabilecek.

KREDİ İMKANLARI

Toplu Konut Fonu’ndan şehit ailelerine, terör malulleri ile dul ve yetimlerine faizsiz konut kredisi veriliyor. Bu krediden yararlanabilmek için, Emekli Sandığı’ndan alınacak hak sahibi olduğuna dair belgeyle Ziraat Bankası’na başvurulması gerekiyor. Bu krediden yararlanılarak edinilecek konutlar için herhangi bir kısıtlama bulunmuyor. Sadece tapunun en fazla bir yıl önce alınmış olması yeterli oluyor. Bu krediyle istenilen yörede ve istenilen büyüklükte konut edinmek mümkün.

Kredinin miktarı 2010 yılı için 56 bin 954 TL olarak belirlendi. Geri ödemesi ise alınan maaşın dörtte biri tutarındaki miktarın Emekli Sandığı'nca kesilmesi suretiyle yapılıyor. Krediye faiz uygulanmıyor.

25 BİN KONUT YAPIMI İÇİN HAZIRLIK

TOKİ ayrıca, 18 ilde yaklaşık 25 bin konut ve sosyal donatı yapmak için ihalelere hazırlanıyor. Bu ay başlanıp mart ayı sonuna kadar sürecek ihalelerle Ankara için 9 bin 744 konut yapımına daha başlanacak. Bu ihalelerle Ankara Yapracık, Ankara Yenimahalle, Ankara Gölbaşı İncek, Tekirdağ, Edirne, Karaman, Kastamonu, Kayseri Melikgazi, Trabzon, Van Bostaniçi, Van, Bursa Gürsu, Yenimahalle, Niğde, Kütahya, Kütahya Altıntaş, Ardahan Göle, Bingöl, Kahramanmaraş Karacasu, Mersin Toroslar, Samsun Bafra ve Samsun Havza bölgelerinde de konut yapımı devam edecek.

Etiketler :