4 günde 2 kurultay kim ne peşinde?

4 günde 2 kurultay kim ne peşinde?

CHP'de Kılıçdaroğlu, Baykal ve Sav’ın tüzük bahaneli liderlik savaşı tam gaz devam ediyor.

CHP'de demokratik tüzük ve çifte kurultay restiyle alevlenen parti içi mücadelede, Kılıçdaroğlu koltuğu koruma, Baykal ile Sav ise Kılıçdaroğlu'nu tasfiye etme peşinde. Ardından Baykal-Sav hesaplaşması gelecek.

TAKTİK SAVAŞLARI YAŞANIYOR

Star gazetesinin haberine göre; Kurultay kavgası yaşanan CHP'de, yönetim ve muhalifler ayrı hesaplar yapıyor. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun planı tüm tüzük maddelerini değiştirerek hem muhaliflerin taleplerini karşılamak, hem de genel başkan seçimli kurultaya fırsat vermememek. Önder Sav ve Deniz Baykal'ın ortak planı genel başkan seçimli kurultayı toplayarak Kılıçdaroğlu ve ekibini göndermek. Öncülüğünü Önder Sav'ın yaptığı, Deniz Baykal'ın da fikri destek verdiği tüzük kurultayı toplama planı, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun karşı atağıyla yeni tartışmalara yol açtı. Taktik savaşlarının yaşandığı partide, yönetimle muhalefet tüzük üzerinden partiye egemen olmanın yollarını arıyor.

HEDEF KOLTUĞU KORUMAK

26 Şubat'ta tüzük kurultayını kendi iradesiyle topladığını açıklayan Kılıçdaroğlu, delege ve örgüt üzerinde psikolojik üstünlük sağlamak, muhaliflerin seçimli kurultay planını bozmak, parti tüzüğünü toptan değiştirmeyi amaçlıyor. diğer amaçları da genel başkan adaylığını kolaylaştırmak için delegenin yüzde 20 imza şartını yüzde 10'a düşürmek, parti ve örgüt yöneticilerinin önseçim ve çarşaf listeyle seçilmesinin önünü açmak, Parti Meclisi üyesi sayısını 40'a düşürmek.

 

SAV: LİDER YETKİLERİ AZALTILSIN

Önder Sav'ın öncülüğünü yaptığı muhaliflerin temel hedefi ise tüzük değişikliğinin yanı sıra genel başkan seçimli kurultayın toplanması. Deniz Baykal da aynı görüşü taşıyor. Muhaliflerin 10 maddelik tüzük talebinin içinde ise seçimli olağanüstü kurultayın delegenin yüzde 50'sinin değil yüzde 20'sinin imzasıyla toplanması, genel başkan, il ve ilçe başkanlığı adaylığında yüzde 10 imzanın yeterli olması, kurultaylarda çarşaf listeyle seçim yapılması, parti içi görevlendirmelerde atama değil seçim yapılması, Hazine yardımının örgütlere aktarılması, tüm adayların önseçimle belirlenmesi yer alıyor. Ayrıca genel başkanın yetkilerinin azaltılması ve MYK'nın Parti Meclisi içinden belirlenmesi isteniyor.

BAYKAL: LİDERİN YETKİLERİ KISILMASIN

Deniz Baykal da imza desteği vermese de Önder Sav'ın önerilerinin hayata geçirilmesini istiyor. Baykal ile Sav'ın anlaşamadığı tek nokta ise genel başkan yetkilerinin azaltılması konusu. Yetkilerin azaltılmasına karşı çıktığı için Sav'a imza desteği vermeyen Baykal, bu nedenle tüzüğün yetkileri düzenleyen 39. maddesinin değiştirilmesini istemiyor.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.