4 kuruma soruşturma

4 kuruma soruşturma

Van'da cenazesi amcasının sırtında çuvalda taşınan 1,5 yaşındaki Muharrem T.'nin dosyası yeniden açılacak.

Van'da yollar karla kaplı olduğu için cenazesi çuvalda taşınan 1.5 yaşındaki Muharrem T'nin ölümü soruşturulacak. Van Valiliği İl İdare Kurulu ile Gürpınar İlçe İdare Kurulu tarafından Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Muharrem'in ölümüyle ilgili 4 kurum hakkında soruşturma izni verilmesi talebinin reddedilmesi üzerine yapılan itiraz sonuçlandı. Van Cumhuriyet Başsavcılığı ve Van Baro Başkanlığının yaptığı itirazları değerlendiren Van Bölge İdare Mahkemesi, soruşturma izni verilmemesi yönündeki kararı kaldırarak olayda ihmali olduğu iddia edilen 4 kurum hakkında soruşturma izni verdi.

CİDDİ YAŞAM HAKKI İHMALİ VAR

Van Adliyesi'nde gazetecilere açıklama yapan Van Baro Başkanı Murat Timur, başından beri takipçisi oldukları Muharrem olayında, ciddi bir yaşam ve sağlık hakkı ihmali olduğunu ileri sürdü. Olayın yaşandığı ilk günden itibaren bakanlık ve valilik tarafından yapılan açıklamalarda sorumlular hakkında soruşturmanın yürütülmesi konusunda gerekli hassasiyetin gösterileceğinin belirtildiğini vurgulayan Timur, 'Mülki idari amir başkanlığında toplanan idare kurulları tarafından soruşturmanın devam etmemesi yönünde bir karar verildiği açıkça ortada' iddiasında bulundu.

ETKİN SORUŞTURMA BEKLENİYOR

Dosyayla ilgili kamuoyunun etkin bir soruşturma beklediğini, kamu vicdanını zedeleyecek bir tutumun adalete olan algıyı da ciddi şekilde zayıflatacağını belirten Timur, şunları kaydetti: 'Bölge İdare Mahkemesi'nin soruşturma izninin verilmemesi yönündeki kararı kaldırması çok önemlidir. En azından adalete olan anlayışı bir nebze kaldırabilecek niteliktedir. Beklentimiz, soruşturmanın tamamlanıp ilgililer hakkında dava açılması. Ama burada taksirle ölüme sebebiyet olarak algılamamak gerekiyor. Olası kasttan dava açılması gerektiğini düşünüyoruz. Bizim umudumuz Türkiye'de hukuk yapılanması içinde sorumluların yargı önüne çıkarılarak gerekli kararların verilmesi. Beklediğimiz sonuç çıkmazsa, Anayasa Mahkemesi ve AİHM müracaat edeceğiz.'

Timur, 112 Komuta Kontrol Merkezi, köyün bağlı olduğu askeri birlik, özel idare ve karayolları hakkında soruşturma açılacağını sözlerine ekledi.

Yargı önüne çıkarılsın

Van Adliyesi'ndeki basın toplantısında hazır bulunan 1.5 yaşındaki Muharrem T.'nin babası Abdulvahap T., evladının ölümünde sorumluluğu bulunanların yargı önüne çıkarılmasını istedi. Baba Abdulvahap T., bu kişilerin hesap vermesi için sonuna kadar mücadele edeceğini dile getirdi. Van'ın Gürpınar ilçesine bağlı Yalınca köyü Çalık mezrasında 1 Şubat gecesi ateşleneğn 1.5 yaşındaki Muharrem T., yolların kardan kapalı olması nedeniyle hastaneye kaldırılamayınca ölmüştü. Muharrem'in bir çuvala konulan naaşı, yürüyeyer önce Yalınca Köyü'ne, ardından da araçla Van'a getirilmişti. Ailenin yaşadığı zorlukların medya aracılığı ile kamuoyuna yansıması geniş yankı bulmuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.