4 olayda 42 asker şehit

4 olayda 42 asker şehit

Gürbüz Kaya'nın bölgesindeki sadece 4 olayda 42 asker şehit oldu.

Milli Savunma Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılan Hakkâri 3. Taktik Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya'nın denetimindeki Aktütün, Gediktepe ve Hantepe'de gerçekleşen 4 olayda 42 asker şehit edildi.

Hakkâri'nin Çukurca ilçesine bağlı Hantepe'de 20 Temmuz 2010'da, karakola yapılan saldırıda 7 askerimiz şehit olmuştu. Hantepe'de, Heron'ların, PKK saldırılarını tespit ettiği ileri sürülmüş, birçok merkezden "BBG evi gibi seyredilmesine" rağmen, bölgeye bir yardım gönderilmediği iddia edilmişti.

19 Haziran 2010 tarihinde de Hakkâri'nin Şemdinli ilçesi Tekeli taburuna bağlı Gediktepe'de de 11 şehit verilmişti. Oysa baskından önce Emniyet Müdürlüğü Büro Amiri Başkomiser Ahmet Yiğenoğlu'nun hazırladığı istihbarat raporuna göre 16 Haziran 2010'da saat 21.20'de, Şemdinli Jandarma Karakolu'na, PKK'nın Tekeli karakolu ve bu tabura bağlı Gediktepe üst bölgesine saldırı yapacağını bildirmişti.

3 Ekim 2008 tarihinde 17 askerin şehit olduğu Hakkâri'nin Şemdinli ilçesi Aktütün karakol baskını da Gürbüz Kaya'nın Hakkâri 3. Taktik Tümen Komutanlığı dönemine rast gelmişti.

Balyoz davası sanıklarından Gürbüz Kaya'nın denetimindeki Hakkâri'nin Çukurca ilçesi Hantepe'de mayın patlamış, 27 Mayıs 2009'da 7 şehit verilmişti.

Söz konusu patlamayı deşifre eden konuşma internete düşmüştü. Konuşmanın, Hakkâri Tümen Komutanı Gürbüz Kaya ile Genelkurmay Askeri Mahkemesi tarafından 5 Kasım'da hakkında "birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçlamasıyla tutuklanan Jandarma Tuğgeneral Zeki Es arasında geçmişti.

İnternete düşen konuşmalar:

Zeki Es: "Bizzat kendim yerleştirdim. Rütbelileri tek tek çağırdım gösterdim. 'Bütün komutanlar birbirine devretsin' dedim. Hep tekmil verdiler devrettik diye... Komutanım benim niyet ve maksadımı zaten biliyorsunuz. Ben bu çocukları koruyayım diye döşedim. Ama onlar o kadar yırtınmama rağmen hassasiyet göstermemişler... Sizi böyle sıkıntıya soktuğum için kahroluyorum."

Gürbüz Kaya: "Hiçbir sıkıntı yok, bak hiçbir sıkıntı yok. Biz aynen planladığımızı tekrar uygularız."

Zeki Es: "Yarından itibaren harekâtımızı uygulamak için hazırız komutanım. Yarın akşama kadar atarız üzerimizden bu sıkıntıyı. Ama bu sıkıntıdan dolayı ben kahroluyorum."

Gürbüz Kaya: "Hiç önemli değil. Kahrolacak bir şey yok. Burada hayatımızı ortaya koyup mücadele veriyoruz. Bu mücadelenin içinde birileri ufak tefek hata yapacaktır..."

Bu konuşmadan sonra, başka bir ses kaydı da kamuoyuna yansıdı.

Komutan (Tuğgeneral Zeki Es'e hitaben): "Zeki sen misin ağabeycim? Yalnız mısın?"

Zeki Es: "Astsubay yanımda..."

Komutan: "Konuşmaların hepsi kaydediliyormuş, fazla şey yapmayın. Anladın mı dediğimi?"

Zeki Es: "Anladım. Kim söyledi size?"

Komutan: "Genelkurmay Elektronik Sistemleri (GES) komutanı, bu sabah aradı söyledi."

CİHAN

Şehit babası: Kaya'nın açığa alınmasıyla ilgili süreci takip edeceğiz, hesabını soracağız

Hakkari Gediktepe'de şehit olan Elhas Esendere'nin, Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesi Haytalar mezrasından ikamet eden babası Çavus Esendere, "Ocağımız dağıldı, hukuki yoldan hesabını soracağız." dedi.

19 Haziran'da Gediktepe'de şehit olan Elhas Esendere'nin babası, Çavuş Esendere, Hakkâri 3. Taktik Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya'nın açığa alınmasıyla ilgili süreci bundan sonra takip edeceklerini söyledi. Elhas'ın şehit olmasının ardından ailesinin dağıldığını ifade eden Esendere, "Şimdiye kadar oğlumun acısı sebebiyle kafamızı kaldıramadık. Ocağımız sönmüş durumda. Şehit olmasında ihmalin çok fazla olduğunu öğreniyoruz. Bundan sonra sorumlularla ilgili gerekli hukuki mücadeleyi yapacağım." diye konuştu.

Şehit babası Esendere, şunlarısöyledi: "Benim ağırıma giden nokta şudur: Yıllarca besleyip büyütüyorsunuz ve vatana bekçi olarak gönderiyorsunuz. Sahip olması gerekenler sahip çıkamıyor ve bize cenazesini gönderiyor. Önce yetkililer çocuğuma sahip çıkmalıydı."

Aile olarak çok zor bir süreçten geçtiklerini anlatan baba Esendere, "Gediktepe'de ihmali olanların yargılanmasını bekliyoruz. Bir komutan görevden alındı. Bakalım bundan sonra ne olacak, gereken ceza verilebilecek mi?" ifadesini kullandı.

CİHAN

Etiketler :