4 parti birleşti yine olmadı

4 parti birleşti yine olmadı

Denizli'de CHP, MHP, DSP ve DP 'hayır'da birleşti, 'evet' oranı arttı.

Denizli'de referandumda "evet" oyu vereceğini önceden açıklayan partilerin toplam oy oranı yüzde 6,89 artarken "hayır" vereceğini açıklayan partilerinki 5,61 düştü. İlde anayasa değişikliklerine karşı "hayır" bloğunun oyları azaldı.

Denizli'de referandum, siyasi partiler açısından oldukça zorlu geçti. AK Parti ile CHP-MHP ittifakı arasında yaşanan pankart krizlerinden sonra zaman zaman sinirler gerildi. Birbirlerine karşı sert açıklamalar yapıldı. CHP-MHP'nin ittifakına, ilde önemli oy potansiyeli olan DP'nin de katılması, "hayır"cı kesiminin elini rahatlattı. Denizli Belediyesi'nin şehrin bütün alt yapısını birden değiştirmesi ve henüz üst yapının tamamlanmaması sebebiyle yaşanan zorluklar, "hayır" bloğu tarafından eleştirilerde kullanıldı.

Referandum gününün akşamı, "hayır" bloğunda yer alan bazı il başkanlıklarında müşahitlerden ilk "olumlu" sonuçlarını alan parti yöneticileri, "hayır"ın yüzde 60 oranında olacağını öne sürüyordu. Bazı partililer ise sevinçle belediye önünde zeybek oynamaktan söz ediyordu. Sonuçta ise "evet" oyu veren AK Parti, SP ve BBP'nin oy oranı yüzde 39,41'den 46,30'a çıkarken "hayır" oyu kullanan CHP, MHP, DP ve DSP ile birlikte diğer "hayır"cı partilerin oy oranı, yüzde 59,31'den 53,70'e düştü. İstatistiklerde boykot kararı açıklayan BDP'nin oyları ise hesaba katılmadı.

Sonuçlarını değerlendiren AK Parti Denizli İl Başkanı Bilal Uçar, bundan sonra millet iradesini hiçe sayarak siyaset yapılamayacağını herkesin göreceğini söyledi. Parti il binasında düzenlenen basın toplantısına AK Parti milletvekilleri Mehmet Salih Erdoğan ve Mehmet Yüksel, Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, İl Genel Meclisi Başkanı Halil Pekdemir ve AK Parti yöneticileri katıldı. Halk oylamasını bir demokrasi mücadelesi olarak değerlendiren İl Başkanı Uçar, "Burada millet kazandı. Yarından itibaren Türkiye'de siyasetin kitabı yeniden yazılacak. Bundan sonra millete rağmen, millet iradesini hiçe sayarak siyaset yapılamayacağını herkesin görmesi gerekir." dedi. Milletvekili Erdoğan da milletin yüzde 58 oranla "evet" oyu vermesini, mevcut Anayasa'nın tümden değiştirilmesi konusunda bir irade ortaya çıkması olarak yorumladı. Erdoğan, "Öyle ümit ediyorum ki bu değişikliğe 'hayır' oyu veren, bunun için canla başla çalışan, mevcut Anayasa'nın hükümlerine rıza gösterme gibi bir yanlışlığı işlemiş olan siyasi partilerimiz, 2011 seçimlerinde yeni anayasayı programlarına koymak zorunda kalacak. Halkımızın istediği şey budur." şeklinde konuştu. Milletvekili Yüksel ise referandumla statükoya ve üstünlerin hukukunun savunulduğu bir sisteme karşı mücadele ettiklerini vurguladı. Başkan Zeybekci de, "Bundan sonra Türkiyemiz çok daha farklı olacak. Genel siyaset anlamında artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Milletin demokrasiye ve yeni anayasaya olan talebi çok açık bir şekilde ortaya çıktı. Bunda hiçbir şüphe yoktur." ifadelerini kullandı.

29 MART 2009 İL GENEL MECLİSİ SONUÇLARI

Parti Oran (Yüzde)

AK PARTİ 35.577

CHP 28.195

MHP 21.693

DP 5.443

BBP 2.488

DSP 1.893

SP 1.345

İP 3.027

ANAP 2.650

BTP 0.304

MP 0.301

TKP 0.213

ÖDP 0.170

EMEP 0.041

(DTP-BDP 1.339)

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ HALK OYLAMASI

Oran (Yüzde)

Evet 46.30

Hayır 53.70

 

Habertaraf.com

Etiketler :