40 milyar dolar Türkiye yolunda

40 milyar dolar Türkiye yolunda

Vergi ödeme kolaylığı duyulduktan sonra fırsat beklentisiyle devlete olan borçlarını ödemeyenler de kapsama alındı.

İlk başta 31 Temmuz 2010'dan önce olan başlangıç tarihi 31 Aralık 2010'a uzadı.

Vergi ve SGK prim borçları başta olmak üzere devlete olan borçlarını, elektrik ve su paralarını, trafik cezalarını zamanında ödemeyenler için belirlenen milat 5 ay ileri alındı. Düzenlemenin son haline göre 31 Temmuz 2010 tarihine kadar olan borçlar için getirilen ödeme kolaylığında esas alınacak tarih 31 Aralık 2010 tarihine uzatıldı.

Gece yarısı önerisi

Yaklaşık 2 aydır Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen torba tasarı dün sabaha karşı kabul edildi. Tasarı, gece yarısı birbiri ardına verilen önergelerle son şeklini alırken, en kritik değişiklik “milat”ta yapıldı. Af fırsatçılığının önünün kesilmesi amacıyla, ödeme kolaylığının kamuoyuna açıklandığı tarih olan 31 Temmuz 2010 milat kabul edilmiş, bu tarihten sonraki borçlarını ödemeyenler kapsam dışında bırakılmıştı. Ancak son yapılan değişiklikle milat yıl sonuna uzatıldı. Affı duyup borcunu ödemeyen fırsatçılar da kapsama girmiş oldu. Bu değişikliğin, görüşmelerin gecikmesi nedeniyle yapıldığı belirtildi.

Kömür hızlı dağıtılacak

Torbaya eklenen başka bir önergeyle yoksullara kömür dağıtımının hızlanması amacıyla Türkiye Kömür İşletmeleri’nin mal ve hizmet alımları Kamu İhale Yasası kapsamı dışına çıkarıldı. Ayrıca sigara içenlerle sigara içilmesine göz yuman işyerlerine kesilen cezaların uygulanmasına yönelik önemli bir değişiklik yapıldı. Artık cezaların işleme konulmasına belediye encümenleri değil kaymakam ve valiler karar verecek. Yasağı ihlal edenlerin cezaları da 10 bin liraya kadar çıkacak.

1.2 trilyon dolardan pay almak için büyük teşvik

Torba tasarıya, Körfez sermayesini çekmek amacıyla kira sertifikası sistemine vergi avantajı sağlayan bir madde de eklendi. Faize alternatif yatırım aracı olan ve sukuku icara olarak bilinen kira sertifikası sistemine, verilen önergelerle büyük ölçüde vergi istisnası getirildi. Buna göre kira sertifikaları menkul sermaye iradı olarak kabul edilecek ve işlemleri KDV, Kurumlar Vergisi, Damga Vergisi ve tapu harcından muaf olacak. Elde edilen gelir, tahvilde olduğu gibi stopaja tabi tutulacak. Ayrıca bu sistem Özelleştirme İdaresi'nin dışında şirketlerin kaynak bulması amacıyla da kullanılabilecek.

Beklenti 40 milyar

SPK Başkanı Vedat Akgiray, bu yöntemin Körfez'le sınırlı kalmayıp dünyada 1.2 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaştığını söyledi. Özellikle Londra ve Brüksel'in bu sistemle sermayenin büyük bölümünü çektiğini belirten Akgiray, sağlanan vergi avantajıyla Türkiye'nin de bu pazara girebileceğini belirtti. Önergeyi veren milletvekilleri ise "Bu yolla en az 30-40 milyar dolar bekliyoruz" dediler.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :