40 yıldır yasaklı Atatürk filmi TRT'de

40 yıldır yasaklı Atatürk filmi TRT'de

Atatürk'ün de canlandırıldığı ve 40 yıldır yasaklı olan film ilk kez TRT ekranlarında seyirci ile buluştu

Atatürk filmi, Türk sinemasının önemli sorunlarından biridir. Son dönemde çekilen bazı filmlerde Atatürk rolünü oynayan oyuncuları beğenenler, role uygun bulmayanlar, beğenmeyenler de oldu. Ancak  Atatürk'ün ilk kez bir yabancı aktör tarafından canlandırıldığı ve 40 yıldır yasaklı olan 1970 tarihli "Paralı Askerler" adlı filmi Türkiye'de sadece konuya özel ilgi duyanların bildiği bir filmdi. 

FİLM NEDEN YASAKLANMIŞTI?

Filmin yasaklanmanın nedenini Fikret Hakan NTV'de katıldığı bir programda geçen Aralık'ta şöyle anlatmıştı:

"O zaman Haftasonu gazetesinde gazetecilik yapan, sözü geçen bir kadın muhabir sete geliyor ve Charles Bronson ve Fikret Hakan’la görüşeceğim diyor. Bronson da ‘’Bu ne laubalilik, öylece gelip röportaj yapamazsın. Menajerimle konuş öyle randevu al’’ diyor. Bunun üzerine muhabir filmi kötülemeye başlıyor. ‘Vatanımızı kötüleyen, Yüce Önder Atatürk’ü yerden yere vuran filme kendi elimizle hizmet ediyoruz’ diye klasik, alışkın olduğumuz şeyler yazıyor.

O zaman sansür kurulu da ziraatçiler, diyanetçilerden oluşuyor. Öyle bir şey onları korkutuyor.

Kendimden ve filmden kuşku duymaya başladım. Hakikaten bir kumpasın içinde miyiz, kirli bir işe alet mi edildik diye. Halbuki bu bir macera filmi. Sette İngilizce bilen dışişleri yetkilileri var. Cumhurbaşkanlığının desteği var. Devlet demiryollarının desteği var. Zamanına göre büyük bütçeli bir film."

Başlıca rollerini Tony Curtis, Charles Bronson ile Fransız Michele Mercier'in Fikret Hakan ve Salih Güney ile paylaştıkları Paralı Askerler filminin bir bölümü, dün TRT Haber'de yayınlandı.

Gülay Özdem'in sunduğu "10'dan Sonra" programında dün bir kısmı yayınlananan filmde Atatürk'ü Patrick Magee'nin canlandırıyor.

Filmin görüntülerini ilk kez TRT ekranlarında izleyenler arasında, "10'dan Sonra" programının canlı yayın stüdyo konuğu olan ve filmde "Yüzbaşı Enver" rolünü oynayan Salih Güney de vardı. Güney'in 40 yıldır yasaklı olan filmi görünce şaşkınlığını gizleyemedi ve duygusal anlar yaşadı.

Filmin diğer oyuncusu Fikret Hakan'ın da programa telefonla bağlandığı ve yasaklı filmi ilk kez ekranda görmekten mutlu olduğunu dile getirdiği belirtti.

"Paralı Askerler" filmini İngiltere'de tesadüfen bulan sinema yazarı Ali Murat Güven'in de filmi keşfetme hikayesini "10'dan Sonra" programında anlattı.

Fikret Hakan da oynamıştı

İngiltere yapımı savaş, macera türündeki "Paralı Askerler" filmi, bazı Türk oyuncuların da katkısıyla Türkiye'de çekilmiş olmasına rağmen yasaklandığı için Türkiye'de gösterilemedi.

1936-1980 yılları arasında yaşamış olan Peter Collinson'un yönettiği, 1922-2000 yılları arasında yaşayan Leo Gordon'un senaryosunu yazdığı filmin konusu, Kurtuluş Savaşı yıllarında Türkiye'de geçiyor. Başlıca rolleri Tony Curtis, Charles Bronson ile Fransız Michele Mercier paylaşıyor.

İŞTE O FİLMDEKİ ATATÜRK

Etiketler :