5 bakandan depremzedeye müjde!

5 bakandan depremzedeye müjde!

Bakan Babacan kredi, Bakan Çelik prim, Bakan Şimşek vergi, Bakan Ergün ekonomik destek, Bakan Eker, Çiftçi borçları konusunda depremzedeye iyi haber verdi.

Depremzedeler için Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kredi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, prim, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek,  vergi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ekonomik destek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Mehdi Eker, çiftçi borcu konusunda müjde verdi.

Bakan Ali Babacan, Van'da depremden zarar gören çiftçilerin banka borçlarıyla ilgili iyi haber verdi. Ziraat ve Halk Bankası'nın borç ertelemesine diğer bankaların da katılması bekleniyor

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Van'daki depremde zarar gören Ziraat Bankası ile Halk Bankası'na borçlu kişilere kolaylık sağlanacağını bildirdi.

Soruları cevaplayan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Van ve çevresinde yöresinde meydana gelen deprem felaketiyle ilgili olarak ölenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralananlara da acil şifa diledi.

Hükümetin depremin yaralarını sarmak için her türlü gayreti gösterdiğini ifade eden Babacan, ''Depremden zarar gören çiftçilerimiz Ziraat Bankaları şubelerine başvurmaları halinde borçları ertelenecek. Halk Bankasına borcu olan esnafımızın da başvuruları halinde borçlarının süresi uzatılacak. Bankalarımız, depremden zarar gören vatandaşlarımıza her türlü kolaylığı gösterecek'' dedi.

Başbakan Yardımcısı, Bankalar Birliği Yönetim Kurulunun bir tavsiye kararı alarak Ziraat Bankası ile Halk Bankası dışındaki bankaların da depremden zarar gören vatandaşların kredi borçlarının ertelenmesiyle ilgili bir hazırlık yaptığını memnuniyetle öğrenmiş bulunduğunu sözlerine ekledi.

Depremzedelerin prim borçları ertelendi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Van depreminde işyerleri zarara uğrayan işletmelerin prim borçlarının 1 yıl ertelendiğini açıkladı.

Van'daki depremde işyeri zarar görenlerin sosyal güvenlik prim borçları erteleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Van depreminde işyeri hasar görenlere iyi haber geldi.

Yapılan açıklamada, sosyal güvenlik prim borçları, ödenmesinde sorun çıkabilme ihtimaline karşı 1 yıl ertelenecek.

Yaşanan afet neticesinde zarar gören, tarım işçisi çalıştıran işverenler ile tarımsal faaliyette bulunan çiftçiler de prim borçlarını erteleyebilecek..

Van'daki vergi ödemeleri ertelendi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Van'daki 7.2 şiddetindeki deprem nedeniyle ilin tamamında vergi uygulamaları bakımından mücbir sebep hali ilan edildiğini bildirdi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Van'da meydana gelen deprem nedeniyle ilin tamamında vergi uygulamaları bakımından mücbir sebep hali ilan edildiğini bildirdi.

Şimşek, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, depremde zarar görenlerin acısını paylaştıklarını ve devlet olarak her türlü desteği vereceklerini ve yanlarında olduklarını hissettireceklerini vurguladı.

Ölenlere rahmet, yaralılara acil şifalar dileyen Bakan Şimşek, depremin Türk Milletini derinden üzdüğünü belirterek, can kaybının artmaması temennisinde bulundu.

Şimşek, Van'da mücbir sebep haliyle ilgili şunları kaydetti:

''Bakanlığımızca 23 Ekim 2011 tarihinde Van İlinde meydana gelen deprem felaketi mücbir sebep hali olarak kabul edilmiş ve Van İlinin tamamında vergi uygulamaları bakımından mücbir sebep hali ilan edilmiştir.

Söz konusu mücbir sebep halinin 23 Ekim 2011 tarihinde başladığı kabul edilmiştir. Mücbir sebep halinin sona erdiği tarih ise depremin etkilerinin ne kadar süreceği bilinemediğinden ileride Bakanlığımızca belirlenecektir.

Buna göre, 23 Ekim 2011 tarihinden itibaren verilmesi gereken tüm beyannameler ile bildirimlerin verilme ve ödeme süreleri ileride belirlenecek bir tarihe kadar, mücbir sebep halinin başladığı 23 Ekim 2011 tarihinden önce tahakkuk etmiş olup, vadesi bu tarihten sonrasına rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresi ileride belirlenecek bir tarihe kadar; ikmalen, re;sen veya idarece tarh edilen ve vadesi mücbir sebep ilan olunan tarihten sonrasına rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresi ileride belirlenecek bir tarihe kadar uzatılmıştır.'' 

VAN'A EKONOMİK DESTEK

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 7.2 şiddetinde depremle sarsılan çok sayıda binaların yıkıldığı Van'a ekonomik destek programının uygulanacağını söyledi. 

Ergün, zarar gören esnaf ve zanatkarlar için ise KOSGEB ile yardım yapılacağını açıkladı.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Uluslararası Yatırımcılar Derneği tarafından Hilton Oteli'nde düzenlenen "Yatırımların Odağında Türkiye: Fikri ve Sınai Mülkiyetin Yatırıma Dönüştürülmesi" konulu uluslararası seminere katıldı.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, dün öğlen saatlerinde Van'da meydana gelen deprem felaketi nedeniyle hayatlarını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi. Van başta olmak üzere tüm Türkiye'ye geçmiş olsun diyen Bakan Ergün, ülkemizin deprem kuşağında bulunduğunu dile getirdi. Ergün, depremlere daha hazırlıklı olunması gerektiğini vurgulayarak "Önemli olan bizim ne yaptığımızdır.

Yapılarımızı ne kadar sağlam yaptığımızdır." dedi. Son yıllarda Türkiye'nin bu konuda çok mesafeler aldığını anlatan Bakan Ergün, daha hızlı afetlere müdahale edecek kabiliyete sahip olduğunu belirtti. 1999 yılında yaşanan depremin Türkiye'ye çok şey öğrettiğini anlatan Ergün, "İyi istikamette gelişmeler oldu. Van depreminde de arama kurtarma ekipleri ve diğer yardım hizmetlerinin deprem sonrasında organize edilmesi memnuniyet vericidir. Türkiye büyük mesafe aldı." diye konuştu. Orta ve uzun vadede yapılması gerekenler olduğunu dile getiren Ergün, Van'da da bunun yapılacağını ifade etti.

Ateşin düştüğü yeri yaktığını, ölenlerin geri getirmenin ise imkanı olmadığını söyleyen Ergün, ancak devletin yardım edeceğini belirterek evini, işini, sağlığını kaybedenler için her türlü desteğin verileceğini kaydetti. Devletin bu imkan ve kabiliyete sahip olduğuna dikkat çeken Ergün, hem de bunları çok hızlı yapabilecek imkanlara sahip olduğunu ifade etti.

Zarar gören esnaf, zanaatkar ve yatırımcı olduğunu anlatan Ergün, "Afetlerde zarar görenlere yönelik yardım programlarımız var. Onlar da KOSGEB yoluyla hızlı bir şekilde yararlanacaktır. İşlerini en kısa zamanda kurabilmeleri, yeniden sahip olmaları, hızlı olması için KOSGEB tarafından her türlü desteği vereceğimizi ifade etmek istiyorum." dedi.

Bunun bir afet olduğunun altını çizen Ergün, sadece kendi bakanlıklarıyla ilgili değil kapsamlı ekonomik destek programı yürütüleceğini, ortaya çıkacak tabloya göre Bakanlar Kurulu'nda görüşülerek ekonomik destek programını uygulamaya çalışacaklarını söyledi. Bakan Ergün, Van'daki deprem zararlarının en kısa zamanda telafi edileceğini belirtti.

Çiftçilerin Ziraat Bankasına olan borçları 1 yıl süreyle ertelendi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Van ve çevresinde meydana gelen depremde zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankasına olan borçlarının bir yıl süreyle ertelendiğini açıkladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Van ve çevresinde meydana gelen depremde zarar gören çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi için bazı tedbirler alındığı, bu kapsamda çiftçilerin Ziraat Bankası'na olan borçlarının 1 yıl süreyle ertelendiği, depremden dolayı hayvanları telef olan çiftçilerin kayıplarının da karşılanacağı bildirildi.

Açıklamada, depremde ahır ve samanlıkları yıkılan çiftçilerin talep etmeleri halinde hayvanlarının bakanlık tarafından satın alınacağı, satın alınacak hayvanların parasının da peşin ödeneceği ve Et ve Balık Kurumu kombinalarında kesiminin sağlanacağı kaydedildi.

Depremden zarar gören vatandaşların gıda ihtiyacını karşılamak üzere İl Koordinasyon Kurulunun talebi ile Et ve Balık Kurumu tarafından 5 ton kavurma gönderildiği belirtilen açıklamada, ''Kurum ve kuruluşlardan talep gelmesi halinde de Et ve Balık Kurumu kavurma verecektir'' denildi. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.