5 Madde İçin Kritik Önerge

5 Madde İçin Kritik Önerge

AK Parti, anayasa taslağındaki 5 maddenin değiştirilmesi için önerge hazırladı.

Anayasa Komisyonu'nda görüşülmekte olan anayasa değişikliğine ilişkin 5 maddede değişiklik yapılması için AK Partili üyeler önerge verdi.

AK Partili 6 komisyon üyesi tarafından komisyona sunulan önergelerde önemli değişiklikler öngörülüyor. Buna göre, Anayasa'nın 125. maddesinde değişiklik öngören ve taslağın 12. maddesi olan Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 125 inci maddesinin ikinci fıkrasına 'Ancak, Yüksek Askeri Şuranın Silahlı Kuvvetlerden her türlü ilişik kesme kararlarına karşı yargı yolu açıktır.' cümlesi 'Ancak, Yüksek Askeri Şuranın, terfi işlemleri ile kadrosuzluk nedeniyle ayrıma hariç her türlü ilişik kesme kararlarına karşı yargı yolu açıktır.' şeklinde değiştirildi.

Anayasasının 144 üncü maddesini değiştiren 'Adalet hizmetleri ile savcıların idarî görevleri yönünden Adalet Bakanlığınca denetimi, araştırma, inceleme ve soruşturma işlemleri adalet müfettişleri ile hâkim ve savcı mesleğinden olan iç denetçiler eliyle yapılır. Buna ilişkin usul ve esaslar kanunla düzenlenir.' ibaresi, 'Adalet hizmetleri ile savcıların idarî görevleri yönünden Adalet Bakanlığınca denetimi, adalet müfettişleri ile hakim ve savcı mesleğinden olan iç denetçiler; araştırma, inceleme ve soruşturma işlemleri ise adalet müfettişleri eliyle yapılır. Buna ilişkin usul ve esaslar kanunla düzenlenir.' olarak düzenlendi.

Askeri Yargı'ya ilişkin 145. madde şöyle değiştirildi: 'Bu mahkemeler, asker kişiler tarafından işlenen askeri suçlar ile bunların asker kişiler aleyhine veya askerlik hizmet ve görevleriyle ilgili olarak işledikleri suçlara bakmakla görevlidir.'

Anayasa Mahkemesi'nin üye seçimine ilişkin ise Anayasa'nın 146. maddesinde seçilecek olan Anayasa Mahkemesi raportörleriyle ilgili kısmı 'En az beş yıl raportörlük görevi yapmış' şeklinde değiştirildi.

Yine, 'Sayıştay genel kurullarından' ibaresi, 'Sayıştay genel kurulları ile Yükseköğretim Kurulundan' şeklinde değiştirildi.

HSYK'nın yapısı ve görevleriyle ilgili olarak 159. maddede yapılan taslağın 23. maddesinde önemli değişiklikler öngörülüyor. Buna göre, 8. fıkrada geçen 'birinci sınıfa ayırma' ibaresinden sonra gelmek üzere, 'kadro dağıtma' ibresi eklendi. Yine 12. fıkrada geçen 'hakim ve savcılar ile adalet müfettişlerini' ibaresi 'hakim ve savcılar ile adalet müfettişlerini hakim ve savcı mesleğinden olan iç denetçiler' şeklinde değiştirildi.

Etiketler :