"5 Millietvekilimizi tutuklayacaklar"

"5 Millietvekilimizi tutuklayacaklar"

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin Hakkari 2. Olağan Kongresi'ne katıldı.

KCK tutuklamalarıyla ilgili konuşan Demirtaş, "Sesinizi yükseltmeniz lazım. Sokaklara, alanlara bu tutuklamalara karşı yılmadığınızı, teslim olmadığınızı göstermeniz lazım. Buradan tüm Kürt halkını direnişe davet ediyorum" diye konuştu. Demirtaş, "6 milletvekilimiz içerde, 5'ini daha tutuklamayı düşünüyorlar. Biz kendilerinden aman dilemeyeceğiz, rica minnet etmeyeceğiz. Tam böyle bir dönemde Başbakan'ın Dersim katliamı ile ilgili özür dilemesi de tesadüf değildir"dedi.

Zeki DARA / HAKKARİ (AHT)

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP Hakkari İl Başkanlığı'nın, Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleştirdiği 2. Olağan Kongresine katıldı. Kongreye Demirtaş'ın yanısıra BDP Hakkari Milletvekili Esad Canan, Belçika, Almanya ve Fransa'dan gelen insan hakları savunucuları ile yaklaşık 3 bin kişi katıldı.

"AKP'NİN YÜRÜTTÜĞÜ, KÜRT HALKINI YOK ETME POLİTİKASIDIR"
BDP Lideri Demirtaş, "AKP'nin yürüttüğü, Başbakanın yürüttüğü politika tümüyle bizim sadece siyasal irademizi değil, bütün Kürt halkını yok etme politikasıdır. Tam 100 yıl önce 1. Dünya Savaşı sonrasında benzer bir durum yaşanıyordu. Ortadoğu'da taşlar yerinden oynamıştı ve yine büyük uluslar arası güçler Ortadoğu'nun kaderini belirlemeye çalışıyordu. O dönemde haritalar çizildi, Kürt halkının hak ettiği statüler Kürtlere verilmedi. Kürdistan dörde bölündü ve Kürt halkı dört ayrı ülkede hukuksuz, haksız bir uygulamayla yaşamaya mahkum edildi. Şimdi yeniden Ortadoğu dizayn ediliyor ve Kürt halkının kendi statü talebi vardır. Şimdi ise AKP iktidarı Kürtler haklarını almasın diye Suriye'ye müdahale ediyor, Güney Kürdistan'a müdahale ediyor ve içerde de bütün Kürtleri tutuklayarak, konuşacak, hakkını arayacak herkesi susturmaya çalışıyor. Öyle şeyler yapıyor ki, Ortadoğu'da taşlar yerine oturduğunda Kürtler önümüzdeki 1 yüzyıl daha statüsüz yaşasın. Bütün amacı bu.Kürtler bir kez daha bu tarihi fırsatları kaçırsın diye bütün gücü bize karşı kullanıyor, O nedenle bu tutuklamalar sıradan tutuklamalar değildir. Bu tutuklamalara karşı asla ve asla tek bir milim geri adım atmamak lazım" ifadelerini kullandı.

DEMİRTAŞ: "5 MİLLETVEKİLİMİZİ DAHA TUTUKLAMAYI DÜŞÜNÜYORLAR"
Demirtaş, "Bizi Anayasa komisyonundan çekilmeye zorluyorlar. Amaçları sesimizi , soluğumuzu kesmek. AKP asla ve asla mecliste kalmamızı istemiyor. Ellerinde halen tutuklama listeleri var. O listede belediye başkanları, İl Genel Meclis üyelerinin yanı sıra ilk etapta 5 milletvekilimizin isimleri var. Onların istihbaratı da bize geldi. 6 milletvekilimiz içerde, 5'ni daha tutuklamayı düşünüyorlar. Bütün bu tezgahları yapacaklar, uygulayacaklar, hayata geçirecekler. Kendileri bilir. Biz kendilerinden aman dilemeyeceğiz, rica minnet etmeyeceğiz. Polisleri emrindedir, mahkemeler elindedir, medya patronları onların emrindedir. İstediklerini yapabilirler. Hepimizi içeri atabilir" dedi.

"DERSİM ÖZRÜ TESADÜF DEĞİLDİR"
"Ben Başbakan'a buradan sesleniyorum" diyen BDP Genel Başkanı Demirtaş, şöyle konuştu: "Topumuzu katliamdan da geçirsen, her birimizi tek tek dar ağacından da geçirsen, senin karşında aman dileyen, senden ricada bulunan tek bir BDP'li bulamayacaksın. Bizim direnişimiz çok büyük olacak. Hakkari halkı da savaş istemiyor, Kürt halkı da savaş istemiyor. Biz savaşa karşıyız, ama senin kölen de değiliz, teslim olacak da değiliz, boyun eğecek de değiliz. Biz de senin savaşına karşı elimizdeki bütün gücümüzle, bütün imkanlarımızla direnişi ortaya koyuyoruz ve bu direnişimizi de daha da büyüteceğiz. Tam böyle bir dönemde Başbakan'ın Dersim katliamı ile ilgili özür dilemesi de tesadüf değildir. Böylesi bir dönemde Kürtleri kullanması, kandırması gibi her türlü yöntemleri deneyen bir Başbakandır."

"BAŞBAKAN TÜRKİYEDE İKİ ŞEHİRDEN NEFRET EDİYOR"
Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'de iki şehirden nefret ettiğini, bunlardan birinin Tunceli, diğerinin ise Hakkari olduğunu öne süren Demirtaş, çünkü her iki ilde de AK Parti'nin milletvekili çıkaramadığını ifade etti. Demirtaş şunları söyledi: "Çok iyi biliyoruz ki, uygulamalarından ve Hakkari'ye yönelik tehditlerinden biliyoruz. Şimdi böyle bir Başbakanın Dersim'in acısını, Dersim'in travmasını anladığını söylemesi iki yüzlülüktür. Kimse kimseyi kandırmasın. Ama sırf dersim ili CHP'ye oy verdiği için İl Başkanlığı toplantısında üstün körü bir özür dileyip bunu geçmesi, bizim açımızdan kabul edilebilir değil. Bizim açımızdan böyle bir özür Dersim katliamının üstünü örter. Dersim katliamı niçin yapılmıştı, Türkleştirmek için, Türk ulusunu güçlendirmek için yapılmıştı. Bugün AKP'nin Kürt halkına yönelik anadilde eğitimi kabul etmemesi, Kürt halkının siyasal iradesini kabul etmiyor olması da Türkleştirmeye dönük bir politikadır. Dolayısıyla AKP'nin bugün yaptığı Dersim katliamından farklı değildir. Dersim'de Kürtler fiziki olarak ortadan kaldırılmıştı, bugün ise Kürtler siyasal ve kültürel soykırıma tabi tutuluyor. Bir Başbakan çıkıp ne diyor: (Kimse anadilde eğitim talebiyle gelmesin) diyor. Eğer bir halk anadilde eğitim göremiyorsa o halk Kültürel olarak ortadan kalkıyor demektir. Eğer Başbakan samimiyse Dersim katliamı ile ilgili Araştırma Komisyonu kurar ve parlamento kararıyla Başbakan Meclis kürsüsüne, çıkar devlet adına, parlamento adına geçmişte yaşanan Dersim katliamı ile ilgili Alevi halkından, Kürt halkından özür diler."

DİRENİŞ ÇAĞRISI
KCK soruşturmasını da eleştiren Demirtaş, "Sesinizi yükseltmeniz lazım. Sokaklara, alanlara bu tutuklamalara karşı yılmadığınızı, teslim olmadığınızı göstermeniz lazım. Bu yükü sadece Gewer (Yüksekova) ve Colemerg (Hakkari) halkının sırtında bırakmamak lazım. Buradan tüm Kürt halkını direnişe davet ediyorum. Tarih bize böyle bir dönemde böyle bir sorumluluk üslenmiştir"diye konuştu.

Tek listeyle gidilen BDP'nin Hakkari 2. Olağan İl Kongresi'nde 591 delegenin oyunu alan Mehmet Sıddık Yıldırım, BDP Hakkari İl Başkanı seçildi. Salonda sık sık Kürtçe marşların söylenmesi ve salona terör örgütü PKK'nın sözde başraklarının asılması da dikkat çekti.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum