5 Müslüman'a Skandal Ceza

5 Müslüman'a Skandal Ceza

Nereye saldıracakları bilinmeyen ama terörle suçlanan beş müslüman, 'muhtemel saldırı'dan 120 yıl hapis cezası aldı.

Avustralya tarihinin en uzun süren ceza davalarından biri olan ve beş müslüman sanığın bir 'terör saldırısı düzenlemeyi planlamaktan' suçlu bulunduğu davada sanıklara 28 yıla varan hapis cezaları verildi.

Bundan beş yıl önce Sidney'de evlerine yapılan baskınlarla tutuklanan beş kişi, bomba yapımı talimatnameleri ile patlayıcılarda kullanılacak kimyasal maddeler ve silahlar bulundurmaktan suçlu bulundu.

İddia makamı sanıkları Avustralya'yı , Ortadoğu politikasını değiştirmeye zorlamak amacıyla şiddet eylemi yapmayı planlamakla suçlamıştı.

Suçlu bulunan sanıkların isimleri de yasal nedenlerden dolayı açıklanmıyor, ancak hepsinin Avustralya doğumlu müslümanlar olduğu biliniyor. Yaşları 25 ile 44 arasında değişen beş sanık 23 yıl ile 28 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. Bu ülkede şimdiye kadar bir terör davasında verilen en büyük ceza olarak kayda geçti.

Mahkeme hakimi son duruşmada "Şüphelilerin doğrudan öldürme veya insan hayatına son verme amacı güttüğüne emin olmadığını", ancak "fanatizm ve aşırılık taşıyan görüşleri nedeniyle sanıkların hayat kaybı olasılığı taşıyan eylemler yapabileceğine inandığı" görüşünü savundu.

Yargıç Anthony Whealy, sanıkların topluma kazandırılması konusunda pek az umut taşıdığını savundu, "hoşgörüsüz dini görüşler" doğrultusunda hareket ettiklerini, duruşma sırasında 'mahkemeye, Avustralya hükümetine, liderlerine ve yasalarına saygısızlıklarını gösterdiklerini' söyledi.

Bu "olasılık" beş müslümanın hayatlarının geri kalanını hapiste geçirmelerine neden olacak.

Beş kişinin hangi hedeflere saldırmayı planladıkları hiç bir zaman açıklanmadı, ancak Avustralya başbakanı John Howard'a suikastten, bir futbol maçına bombalı saldırıya uzanan "hedefler listesi" basında sürekli gündeme getiriliyor, ama hiçkimse bunu doğrulamıyor.

Sanıklara verilen cezaların mahkeme salonunda okunmasının ardından yakınları gözyaşlarına boğuldu.

AFP ajansına konuşan sanıklardan birinin kızkardeşi ise cezanın çok uzun olduğunu belirterek, cinayet işleyenlerin bile daha az ceza aldığını savundu.

Sanık avukatları kararı temyiz edeceklerini açıkladı.

ABD'nin yakın bir müttefiki olan Avustralya, Afganistan ve Irak'a yönelik ABD öncülüğündeki operasyonlara asker sözü veren ilk ülkeler arasındaydı. Dünya Bülteni

Etiketler :