50 Ülkeye tsunami uyarısı

50 Ülkeye tsunami uyarısı

Japonya'da meydana gelen deprem sonrası Doğu Asya ve Güney Amerika'nın batı sahillerini kapsayan çok geniş bir alanda tsunami uyarısı yapıldı. Uyarı sonrasında Filipinler'den Rusya'nın Büyük Okyanus kıyılarına, Endonezya'dan ABD'nin Hawaii eyaletine kadar

Japonya'da son 140 yılın en şiddetli depremi, Pasifik bölgesindeki birçok ülkede de hissedildi. Depremin ardından 50 ülkede tsunami alarmı verildi. Depremin büyüklüğü nedeniyle, Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, başlangıçta sınırlı tuttuğu tsunami alarmını daha sonra neredeyse Büyük Okyanus'a kıyısı olan bütün ülkeler için genişletti. Tsunami uyarısı yapılan ülkeler arasında Rusya, Tayvan, Filipinler, Endonezya, Papua Yeni Gine, Avustralya, Yeni Zelanda, Fiji, Meksika, Guatemala, El Salvador, Kosta Rika, Nikaragua, Panama, Honduras, Şili, Ekvador, Kolombiya ve Peru ile Meksika, Kuzey Amerika'nın batı kıyıları, ABD'nin Hawaii eyaleti bulunuyor. Bu ülkelerde sahil şeridindeki halk yüksek bölgelere doğru gitmeye başladı. Amerika sahillerine ulaşan tsunami dalgaları limanda bulunan yatlarda maddi hasara sebep oldu.

Hawaii sahillerinde iki metrelik dalgalar

Tsunami alarmının ardından Tayvan ve Filipinler'de sahil kesimlerinden birçok kişi tahliye edildi. Rusya'nın da Japonya'ya yakın olan Kuril adalarından 11 bin kişiyi tahliye ettiği bildirildi. Japonya'da meydana gelen 8,9 büyüklüğündeki depremden sonra ortaya çıkan tsunami dalgaları ABD'nin Hawaii eyaletine de ulaştı. Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, Kauai'nin tsunaminin vurduğu ilk Hawaii adası olduğunu duyurdu. Hawaiili yetkililer ise tsunami dalgalarının yüksekliğinin 2 metreye kadar ulaştığını söyledi. Hawaii'de kıyı bölgelerinde yaşayanlar tahliye edilerek toplum merkezlerine ve okullara yerleştirildi. Tsunami dalgalarının ABD'nin California eyaletini vurmaya başladığı da belirtildi. Bölgeden gelen haberlere göre tsunami herhangi bir hasara yol açmadı. Tsunami alarmının verildiği ülkelerden biri olan Endonezya'ya da dalgalar dün ulaştı. Meteoroloji yetkilileri Kuzey Maluku adalarını vuran dalgaların yüksekliğinin sadece 10 santimetre olduğunu, dalgaların herhangi bir can ya da mal kaybına yol açmadığını söyledi. Ancak diğer bölgeler için büyük tsunami dalgası tehlikesinin hâlâ devam ettiği kaydedildi. Depremin neden olduğu dalgaların Meksika'nın kuzeybatısına da ulaştığı bildirildi. Endonezya'da 2004 yılında Büyük Okyanus'ta meydana gelen çok şiddetli depremin yol açtığı dev dalgalar 230 binden fazla kişinin ölümüne sebep olmuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :