51 No'lu DVD, yakın tarihin kara kutusu

51 No'lu DVD, yakın tarihin kara kutusu

Zaman'ın, 2007'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerine askerin müdahalesini ortaya koyan haberinin yankıları sürüyor.

Dün Milliyet Gazetesi'nden Fikret Bila'ya konuşan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Anavatan lideri Erkan Mumcu'ya ilettiği ileri sürülen müdahale mesajını kabul etmedi. Bunların bugün gündeme gelmesinin etik olmadığını savundu. Ancak belge, hukukî bir sürecin sonunda ortaya çıktı. Gölcük'te bulunan diğer evraklarla birlikte 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Kaos Planı dava dosyasına yaklaşık 2 hafta önce girdi. 26 Mayıs'taki duruşmada belgelerle ilgili tespit tutanağı 'gelen evrak' olarak gazetecilerin de bulunduğu salonda herkesin huzurunda okundu. Duruşma sonrasında sanık avukatları, mahkeme kaleminden aldıkları belgeleri gazetecilerle paylaştı. Aynı gün Anadolu Ajansı da haberi bütün gazetelere gönderdi. Belgeler, belli bir yerden servis edilmemiş, bizzat avukatlar aracılığıyla kamuoyuyla paylaşılmıştı. Geçtiğimiz hafta 4. Ergenekon davasında mahkemeye savcılığın gönderdiği ek fezlekede yer alan belgede, Başbuğ'un Mumcu'ya şu mesajı ilettiği ortaya çıkmıştı: "Anayasa Mahkemesi'yle konuştuk. AKP'yi kapatacaklar. Erdoğan, Gül ya da Arınç seçilirse TSK müdahale edecek." Söz konusu belge Ergenekon sanığı emekli Albay Mustafa Levent Göktaş'ın ofisinde ele geçirilen 51 No'lu DVD'nin içinde bulunmuştu. Ergenekon üçüncü iddianamesi eklerinde yer alan ve yakın tarihin karakutusu niteliğindeki 51 No'lu DVD'de, 367 skandalıyla birlikte 111 adet dosya bulunuyor. Bunlar arasında İlker Başbuğ'un inşaat onarım belgelerinden EMASYA Saldıray Berk isimli dosyaya, Balyoz raporundan Şemdinli'ye kadar çok önemli evraklar var. Bazı başlıklar ise şöyle: Türkiye-İsrail Savunma Sanayii işbirliği faaliyetleri, PKK HADEP ilişkisini değerlendiren yedi ayrı bilgi notu (gizliliği kalkmamıştır), Dinci Kamu Personeli.son (gizliliği kalkmamıştır), EMASYA Planı Başemir 2006 (gizliliği kalkmamıştır).

'Kaos Planı' davasına bakan 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne iki hafta önce ulaşan belge, Ergenekon'un tutuklu sanığı emekli Albay Mustafa Levent Göktaş'ın ofisinde ele geçirilen 51 No'lu DVD'nin içinde bulundu. Zaman'ın haberi, yakın tarihin kara kutusu niteliğindeki 51 No'lu DVD'nin içindeki bu belgenin bizzat Genelkurmay Askeri Savcılığı'nın resmi yazısıyla da teyit edildiğini ortaya koydu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ile Genelkurmay Askeri Savcılığı arasındaki yazışma sonucunda gündeme gelen 8 sayfalık raporla, Ergenekon ek klasörlerine giren 51 No'lu DVD'de kamuoyunu yakından ilgilendiren onlarca belgenin bulunduğu ortaya çıktı. Askeri savcılığın dökümünü yapıp Genelkurmay'a sorduğu ve sonra sivil savcılara ilettiği 51 No'lu DVD içinde, askerin cumhurbaşkanlığı seçimlerine müdahalesini ortaya koyan Doç. Dr. Nuran Yıldız'a ait 'faaliyetler' isimli bilgi notunun dışında çoğu gizli olup olmadıklarına göre tasnif edilmiş 111 adet dosya yer alıyor. Genelkurmay tarafından yapılan çözümlemeye göre 51 No'lu DVD'de, İlker Başbuğ'un inşaat onarım belgeleri, 2007'de gündeme gelen ve Nokta Dergisi'nin kapak yaptığı Akredite Basın Listesi, E. Saygun Paşa'nın özel dosyasında tuttuğu belgeler, EMASYA Saldıray Berk isimli dosya, Balyoz darbe planı raporu ve bunun dışında kalan 8 ayrı harekat planı yer alıyor.

Ergenekon davası sürecinde yüksek yargı mensuplarına ait uygunsuz görüntülerin yer aldığı iddialarıyla gündeme gelen 51 No'lu DVD'de, andıçlar, harekat planları, EMASYA, itirafçılar, Öcalan, PKK, HADEP, Şemdinli, Vatanseverler, Nuri Bozkır (Sauna Davası) gibi kişi ve davalara ilişkin bilgi ve belgeler, Türk-İsrail Savunma Sanayi işbirliği faaliyetleri, Irak ve birçok ülkeye ilişkin PKK ve terör merkezli raporlar da bulunuyor. İlker Başbuğ'un inşaat onarım belgeleri dosyasıyla ilgili olarak yazıda, "968-BET-101-040 Albüm Nu.lı binanın 10.16.2006 tarihli Genel Onarım Sözleşme Dosyası" konulu belgede gizliliğinin kalkıp kalkmadığına dair herhangi bir ibare bulunmuyor.

BALYOZ DIŞINDA 8 AYRI HAREKAT PLANI VAR

Balyoz dışında 8 ayrı harekat planına ilişkin bilgilerin daha yer aldığı belgede; Acar (1998), Alev (2002), Altay (2001), Atak (2002), Balyoz (2002), Barbaros (2001), Yarasa (2004) Yılmaz (2002), Yıldırım (2001) şeklinde sıralanan belgelerin tamamının karşısında 'gizliliği kalkmamıştır' yazıyor. Ergin Saygun Paşa'nın özel çantasında tuttuğu belgeler arasında, "1 Aralık 1999 tarihli Demokratikleşme raporu, 15 Kasım 1999 tarihli Demokratikleşme başlıklı yazı, 1998'de bir heyete yapılan konuşma (Gnkur 2. Bşk tarafından), Gnkur 2. Bşk. ile ABD büyükelçisi arasında yapıldığı iddia edilen görüşmeye dair notlar, Tümgeneral Saygun'un bir ABD büyükelçilik görevlisi ile görüşmesine ait notlar, Dış politika değerlendirmesi (9 Eylül 1998), Planlanan bir EMASYA seminerine yönelik yapılan bir değerlendirme" başlıklı yazılar yer alıyor. Çeşitli tarihlere ait söz konusu belgelerin karşısında ÇOK GİZLİ ve GİZLİ gizlilik derecesinde ibareler bulunuyor. Yazının devamında, "Emasya Saldıray Berk Basın 13.7.2007" başlıklı belgede 14.6.2007'de çekilmiş görev ihtimalini içeren bir mesaj konu edildiği, açıklamalar kısmında önleyici tedbir içeren GİZLİ gizlilik dereceli mesaj olduğu belirtiliyor. Eklerde 27 Mayıs darbesine ait "1961 Müdahale protokolü" ve 2007 yılına ait TSK yandaşı ve karşıtı gazeteciler andıcı da kamuoyunun çok yakından takip ettiği ve tartıştığı bir belge olarak yer alıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.