6 ayda süper kâr etti

6 ayda süper kâr etti

2010 yılı Haziran ayı itibariyle sektör net karının yüzde 16'sını tek başına üreten Ziraat Bankası'nın toplam aktifleri de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 oranında artarak 133 milyar liraya ulaştı.

2010 yılı Haziranayı itibariyle sektör net karının yüzde 16'sını tek başına üreten Ziraat Bankası'nın toplam aktiflerinin de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 oranında artarak 133 milyar liraya ulaştığı kaydedildi.

2010 yılı Haziranayı itibariyle sektör net karının yüzde 16'sını tek başına üreten Ziraat Bankası'nın toplam aktifleri de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 oranında artarak 133 milyar liraya ulaştı.

Ziraat Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamada, The Banker dergisinin, her yıl yayımladığı dünyanın en büyük 1000 banka listesinin Temmuz 2010 sayısında, (2009 yıl sonu konsolide rakamlarına göre), Ziraat Bankası'nın ''Best profits on average capital'' (en iyi ortalama sermaye karlılığı) sıralamasında batı Avrupa birincisi ve dünya altıncısı olarak yer aldığı belirtildi.

BANKANIN TAKİP ORANI YÜZDE 1,5

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, yılın ilk yarısına ilişkin sonuçlarla ilgili yazılı açıklamasında, Ziraat Bankası'nın, son yıllarda olduğu gibi 2010 yılının ilk 6 aylık döneminde de kredilendirme konusunda sektör ve bölge ayrımı yapmadan, reel sektöre, tarımsal kesime ve bireylere yönelik kesintisiz finansmansağlamaya devam ettiğini belirtti.

Bu dönemde sektör oranlarının üzerinde yüzde 17'lik artışla kredi büyüklüğünün 42 milyar liraya ulaştığını vurgulayan Çağlar, sektörde en çok lira kredi kullandıran banka olmaya devam ettiklerini anlattı.

Çağlar, kredilerde yaşanan büyük gelişmeye ve bu gelişmenin kriz şartlarında da sürdürülmesine rağmen bankanın takip oranının yüzde 1,5 ile sektör oranı olan yüzde 4,4'ün altında kalmaya devam ettiğini kaydetti.

HAFTALIK 1,2 MİLYAR LİRANIN ÜZERİNDE KREDİ KULLANDIRIMI

Bu dönemdeki kredi hacminin, 2009 yılının da üzerine çıkarak haftalık ortalama 1,2 milyar lirayı aştığını anlatan Çağlar, bu kapsamda tarımsal kredilerde haftalık kredi kullandırımının 182 milyon liraya, bireysel kredi kullandırımının ise 444 milyon liraya yükseldiğini ifade etti.

Bankanın tarımsal kesime desteğinin artarak sürdüğünü belirten Çağlar, tarımsal kredi bakiyesinin 2009 yıl sonuna göre yüzde 19 artışla 9,2 milyar lira olarak gerçekleştiğini, 2009 yılında 155 milyon lira olan haftalık ortalama tarımsal kredi kullandırımının 2010 yılında 182 milyon liraya yükseldiğini anlattı.

Kullandırılan tarımsal kredilerin faiz oranlarına da işaret eden Çağlar, Ziraat Bankası tarafından tarımsal kredilere uygulanan sübvansiyonlu faiz oranlarının, 30 yıl sonra ilk defa bu dönemde yüzde 9,75-yüzde 5,20 arasında değişen ''tek haneli'' oranlara indirildiğini ifade etti.

Çağlar, faizsiz olarak kullandırılan damlama sulama kredileri yanında yine bir ilk olarak 1 Ağustos2010 tarihinden itibaren hayvancılık kredilerinde de faizsiz kredi uygulamasına başlandığını kaydetti.

BİREYSEL KREDİLER HAZİRAN2010 İTİBARİYLE 19,8 MİLYAR LİRAYI AŞTI

Genel Müdür Çağlar, Ziraat Bankası'nın toplam bireysel kredilerinin 2009 yıl sonuna göre yüzde 18 oranında artarak Haziran2010 itibarıyla 19,8 milyar lirayı aştığını belirtti.

Bankanın toplam bireysel kredilerde olduğu gibi ihtiyaç kredilerinde de sektör lideri olduğunu ifade eden Çağlar, ihtiyaç kredilerinin bakiyesinin 12 milyar lirayı, konut kredilerinin ise 6 milyar lirayı aştığını anlattı.

Çağlar, bu yılın ilk yarısında Ziraat Bankası'nın tüketici kredilerinde 81 ilin 79'unda, konut kredilerinde ise 57'sinde lider olduğunu ifade etti.

KOBİ'LERE HAFTADA 132 MİLYON TL KREDİ

Bankanın ticari kredilerinin 10 milyar liraya ulaştığını, KOBİ kredilerinin ise geçen yılın aynı dönemine göre sektörün üzerinde yüzde 42'lik artışla 3,6 milyar liraya yükseldiğini belirten Çağlar, 2009 yılındaki haftalık 109 milyon lira olan KOBİ kredi kullandırımının 2010 yılının bu döneminde 132 milyon liraya ulaştığını kaydetti. Çağlar, bundan sonraki dönemde de KOBİ'lerin öncelikleri arasında yer alacağını ifade etti.

Dünya Bankası'ndan 25 yıl vadeli 200 milyon dolar tutarında kredi sağlandığı belirtilen açıklamada, söz konusu kredinin özellikle KOBİ'lere ve tarımsal işletmelere 10 yıl ödemesiz 25 yıla varan vadelerle uzun vadeli olarak kullandırılabileceği ifade edildi.

BİN 500 KİŞİYE YENİ İSTİHDAM

Açıklamada, bankanın 2010 yılı Haziranayı sonu itibarıyla faaliyetlerine yurt içinde bin 342 şube, yurt dışında ise çalışmaları tamamlanan Cidde şubesi ile 18 ülkede 73 noktada devam ettiği kaydedildi.

Bu yıl bin 500 kişiye iş imkanı sağlanarak personel sayısının 22 bin 51'e ulaştığı belirtilen açıklamada, bankanın yılın kalan yarısında yaklaşık bin kişiye daha iş imkanı sağlayacağı anlatıldı.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar, açıklamasında, bugün gelinen noktada krizin etkilerinin tamamen ortadan kalkmaya başladığını ve Türkiye'nin yurt dışından bu anlamda ''ayrışmaya'' başladığını dile getirdi.

Çağlar, bu gelişmeyi kendilerine gelen yatırım talepleri ve bireysel kredi taleplerinden de izleyebildiklerini belirterek, önümüzdeki dönemi ''kalıcı büyümenin'' söz konusu olacağı bir dönem olarak gördüklerini kaydetti.

Etiketler :