6 bin PKK'lı daha geliyor

6 bin PKK'lı daha geliyor

İçişleri Bakanı Beşir Atalay K.Irak'tan Türkiye'ye yönelik terörün biteceğini, Mahmur Kampı’ndan dönüşle ilgili sürecin de başladığını söyledi.

Moskova'da Birinci Global Karayolları Güvenliği Bakanlar Konferansı'na katılan Atalay, basın mensuplarının terör örgütünün silah bırakma ve eve dönüşle ilgili sorularını yanıtladı. Türkiye, Irak ve ABD'den oluşan üçlü mekanizmanın 17-18-19 Aralık'ta Erbil'de görüşme yapacağını kaydeden Bakan, ardından da Mahmur'dan gelişlerin başlayacağını belirtti. Atalay konuşmasında yaklaşık 11 bin kişinin bulunduğu Mahmur'un yarıdan fazlası Türkiye'ye döneceğini vurguladı. Demokratik açılımla ilgili çalışmaların devam ettiğini, kaydeden Atalay, dışarıya dönük ağırlıklı konunun da Mahmur olduğunu söyledi.

Prefabrik alan yapacağız

Habur Sınır Kapısı civarında Mahmur'dan gelenler için prefabrik sınır kapısı oluşturacaklarını ifade eden Bakan, "Kapıda çok kuyruk oluyor. Sınırı yoğunlaştırmak istemiyoruz. Mahmur'da yaklaşık 11 bin kişi var. Ne kadarının geleceği henüz net değil. Irak tarafı kampla ilgili çalışmalar yapıyor. Türkiye'ye gitmek isterler mi, ne kadarı gitmek ister? Yaş dağılımı, cinsiyeti, okul durumları gibi konuların yer aldığı bir popülasyon çalışması da yapılıyor. Ankara'da yapılan son üçlü mekanizma toplantısında ek bilgiler de istedik. Irak tarafı çalışıyor. Yapacağımız toplantıya bu bilgiler de gelecek. Bir kısmı Kuzey Irak'ta kalmak istiyor. Benim tahminim yüzde 50'nin üzerinde bir kısmı gelir" diye konuştu.

Evlerine yerleşecekler

İçişleri Bakanı, gelenlerin köyleri, evleri olduğunu, oralara yerleşeceklerini de sözlerine ekledi. Kandil'de Suriye kökenli terör örgütü üyelerinin de olduğunu kaydeden Atalay, İran ve Suriye ile görüşmelerin çok sağlıklı bir şekilde işlediğini ve bu süreçte iki ülkenin de işbirliğine hazır olduğunu, Kandil'de bulunan Suriye kökenli terör örgütü üyelerini de Şam'ın kabul edeceğini belirtti. Bakan Atalay, demokratik süreçle ilgili içeride bütün vatandaşların standartlarının iyileştirilmesi, rahat ve özgürce yaşamaları için tedbirler alınırken, dışarıda Avrupa Birliği, ABD, Ortadoğu ve komşu ülkelerle ciddi çalışmaların yapıldığını aktardı.

Etiketler :