65 Ülkeden Katılımcı Geliyor

65 Ülkeden Katılımcı Geliyor

MÜSİAD, ekonominin küresel oyuncularını İstanbul'da buluşturuyor. 14. International Business Forum ile 13. MÜSİAD Uluslararası Fuarı'nın tanıtımı yapıldı.

MÜSİAD, ekonominin küresel oyuncularını İstanbul’da buluşturuyor. 6-10 Ekim tarihleri arasında 13‘üncüsü düzenlenecek MÜSİAD Uluslararası Fuarı ile 14. International Business Forum (IBF) 29 Temmuz 2010 Perşembe günü gerçekleştirilen resepsiyonla tanıtıldı.

MÜSİAD Genel Merkezi’nde düzenlenen resepsiyona Cezayir Eski Ticaret Bakanı Barış ve Toplum Partisi Genel Başkanı Ebu Cerra Sultani, Litvanya Ekonomi Bakan Yardımcısı Arnoldas Burkovskis , Nijerya Ankara Büyükelçisi ve Ticaret Ateşesi Lola Charles olmak üzere 50’den fazla ülkenin büyükelçisi ile başkonsolosunun yanı sıra fuara destek veren kurumların temsilcileri katıldı. Bu yıl ‘‘İslam Ülkelerinin Kalkınmasında Teknolojinin Önemi’’ temasıyla düzenlenen fuar ve forum, 65 ülkeden 3 bin işadamı, 550 yerli ve yabancı firma ile 150 bin ziyaretçiyi buluşturacak.

Başbakan’ın Himayesinde Gerçekleştirilecek

Müslüman toplumların ekonomik, sosyal ve siyasi meselelerinin ele alındığı, çözüm yollarının müzakere edildiği platformun 14. Kongresi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde, 6-9 Ekim 2010 tarihleri arasında İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde, ülkemizden ve yurtdışından çok sayıda devlet başkanı, bürokrat, sivil toplum kuruluşu başkanı, akademisyen, işadamı ve basın mensubunun katılımı ile gerçekleştirilecek.

MÜSİAD’ın Bayramı Olacak

13. MÜSİAD Fuarı ve IBF Kongresi tanıtım resepsiyonunda konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, 3 bin 200’ü asil, bin 800’ü Genç MÜSİAD üyesiyle toplamda 5 bin üye sayısını geride bıraktıklarını belirtti.

Vardan, “Bu üyelerimiz toplamda 15 bin firmaya sahipler ve 1 milyon 200 bin istihdam sağlıyorlar. Ekonomik büyüklük olarak her geçen gün kapasitemizi artırıyoruz. Türkiye ihracatının yüzde 15’ini, GSMH’ sının da yüzde 10’unu oluşturuyoruz. En son açıklanan ISO ilk 500 listesinde de 40 civarında firmamız yer almıştır” dedi.

Vardan, 42 ülkede 93 irtibat noktasına ulaştıklarını da kaydetti.

İSEDAK’ın resmi İş Forumu olan IBF Kongresi’nin bu yıl aralarında, İSEDAK, PBF, Arap Yatırımlar Birliği, ASCAME’nin bulunduğu en az 4 uluslararası toplantıyla paralel olarak gerçekleştirileceğini belirten Vardan, bu organizasyonların gerçekleştirileceği 6-10 Ekim haftasının, MÜSİAD bayramı şeklinde yaşanacağını belirtti. Vardan, “Katılan ülkelerin kalkınmasında teknolojinin öneminin tartışılacağı Kongreden, Fuara, ikili iş görüşmelerinden ülke sunumlarına kadar birçok etkinlik bir hafta içerisinde gerçekleştirilecek. 2008 yılında 2 bin 224 iş adamını ağırlayan Kongremizin ve 554 firmanın katıldığı ve 150 bin ziyaretçinin gezdiği fuarımızın hedeflerini bu yıl yukarılara çektik. İlk kez Haliç Kongre Merkezinde düzenleyeceğimiz Kongremize bu yıl 65 ülkeden 3 binin üzerinde katılımcının iştirak etmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Türkiye, “Doğu’nun en batısı, Batı’nın en doğusu” olarak öne çıkıyor

Son zamanlarda tartışılan bir konu olan eksen kaymasına da değinen Ömer Cihad Vardan, sözlerine şöyle devam etti:

“Herkes bir eksen kaymasından bahsetmektedir. Ancak Türkiye’nin değil ama dünya ekonomisinin ekseninde bir kayma olduğu şüphesizdir. Aslında resmin bütününe baktığımızda 2008 yılında başlayan, son ekonomik krizin de etkisiyle, dünyanın ekseni batı ve kuzeyden, doğu ve güneye doğru kaymaktadır. Türkiye, bu coğrafya’da “Doğu’nun en batısı”, “Batı’nın da En doğusu” konumuyla çok eksenli ve çok boyutlu olarak öne çıkmaktadır. Uzun yıllardır coğrafi olarak doğal bir köprü konumunda olan Türkiye, belki de ilk kez bu konumunu bu denli etkin ve somut olarak hayata koymaktadır.

Türkiye, doğusundaki üretim merkezleri ile ilişkileri geliştirirken bu ülkelerin batı pazarlarına açılmaları konusunda bir kapı, bir köprü rolünü üstlenmiştir. Aynı şekilde, bütün bu süreçlerde batı dünyası ile ilişkilerini her zaman muhafaza etmesini bilmiş, dış politikada daha geniş bir hedef kitlesi ile her yöne aynı oranda yaklaşım göstermiştir. Dış ticaretimizin halen büyük bir kısmını gerçekleştirdiğimiz Avrupa Birliği ile ilişkilerimiz bu dönemde de son derece etkindir ve önemini korumaktadır.

MÜSİAD olarak, bizler de bu bağlamda, üyelerimizin ticari imkanlarının gelişmesi, yeni pazarlara açılmaları ve ihracat rakamlarını artırmaları adına takip edilen proaktif politikaları desteklemekte ve yaptığımız faaliyetlerle katkı sağlamaya çalışmaktayız.”

Toplantıda konuşan MÜSİAD Kurucu Başkanı ve IBF Başkanı Erol Yarar da, işadamları olarak ahlaki değerleri ön plana alan bir kalkınma modelini savunduklarını söyledi. Dünyada yaşanan çatışmaların insanlığın yüzkarası olduğunu belirten Yarar, ’’Çatışmalara son vermek insanlığa yapılacak en büyük katkı. Neslimiz çok kötü acılar yaşayarak buralara geldi. Bu nedenle yaşam felsefemiz barış, dostluk ve kardeşliği yaygınlaştırmak. Bunun yolu ekonomiden geçiyor’’ dedi.

Kongrenin teması “İslam ülkelerinin kalkınmasında teknolojinin önemi”

Uluslararası İş Forumu, aynı zamanda, başkanlığı Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül tarafından yürütülen ve Devlet Planlama Teşkilatı’nca (DPT) koordine edilen İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi’nin (İSEDAK) resmi iş forumu niteliğinde.

14. Kongre'nin teması, “İslam Ülkelerinin Kalkınmasında Teknolojinin Önemi”. Söz konusu tema çerçevesinde, günümüzde teknoloji ve onun kaynağını oluşturan bilimin, nasıl doğrudan bir üretim faktörü haline geldiği, teknolojinin önemini kavrayan ve bu doğrultuda politikalar üreten ülkelerin nasıl gelişim gösterdiği ve yeni teknolojilerin büyüme ile ilişkisi kapsamında İslam ülkelerinin ortaya koyması gereken hedeflerin neler olduğu konuları tartışılacak.

Hedeflere yönelik projelerin temel gayesi, teknolojikyatırımların arttırılması ve teknolojiye daha fazla kaynak aktarımı.

65 Ülkeden 3 bini aşkın delege

Fuara aralarında Afganistan, Almanya, Angola, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, BAE, Bahreyn, Bangladeş, Bosna Hersek, Bulgaristan, Burkina Faso, Cezayir, Cibuti, Danimarka, Endonezya, Etiyopya, Fas, Filistin, Fransa, Gana, Güney Afrika, Gürcistan, Hindistan, Hollanda, Irak, İngiltere, İran, İsviçre, İtalya, Kanada, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC, Kosova, Kuveyt, Libya, Litvanya, Lübnan, Makedonya, Malezya, Mali, Maritus, Moritanya, Mısır, Nijer, Nijerya, Özbekistan, Pakistan, Peru, Rusya, Senegal, Singapur, Sudan, Suriye, Suudi Arabistan, Tacikistan, Tunus, Türkmenistan, Uganda, Ürdün, Yemen, Yunanistan’ın bulunduğu 65 ülkeden 3 bin delegenin katılması bekleniyor.

Fuara destek veren kurumlar:

İslam Konferansı Teşkilatı, İslam Kalkınma Bankası, Devlet Planlama Teşkilatı, Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, İslam Ticaret ve Sanayi Odası, İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, , Türk Hava Yolları.

Etiketler :