70 Bin firma arasından 36 firmaya ihale

70 Bin firma arasından 36 firmaya ihale

TOKİ ile ilgili hazırlanan rapora göre, TOKİ ihalelerinin büyük bir bölümü 36 firmaya gitti.

Türkiye’de inşaatın diğer sektörlere göre daha gelişmiş olduğu bir gerçek. Sektörde faaliyet yürüten firma sayısı yabana atılamayacak oranda. TOKİ’nin iş vermek için sıkıntı yaşamayacağı aşikârdı.

İnşaat Mühendisleri Odası, "TOKİ Değerlendirme Raporu"nda TOKİ’den iş alan müteahhit firmalara önemli bir yer ayrıldı.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) ve İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) verilerine göre, Türkiye’de 300 bin müteahhit firma bulunmakta, kamuya iş yapma yeterliliğine sahip firma sayısının ise 70 bin olduğu belirtilmekte.

Büyük konut projelerini, kamu yönetimi tarafından ihaleye çıkarılan farklı işleri başarıyla tamamlayan 70 bin firma arasında TOKİ’nin iş verecek yeterlilikte firma bulamaması da dikkat çekici.

TOKİ’nin yayınladığı listelere bakıldığında 2002–2007 yılları arasında kurumun 700 civarında inşaat ihalesi yaptığı, bu ihaleler yoluyla 16 milyar liranın firmalara dağıtıldığı görülecektir ki, buradan hareketle, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar’ın ‘konut seferberliğini sistemin taşıyamadığı, mevcut firmaların yetersiz kaldığı, ara eleman sıkıntısı yaşandığı, adı duyulmamış firmaların bu nedenle devreye alındığı’ doğrultusundaki açıklamaları dikkat çekici.

2007 Eylül ayı baz alınırsa; TOKİ’nin 50 milyon liralık sözleşme bedeli olan 55 büyük ihaleyi 60 firma arasında dağıttığı, bu 55 projenin toplam 9,7 milyar lira tutarında olduğu görülmekte. Bu durum bir başka gerçeğe işaret etmekte: 2002–2007 yılları arasında TOKİ’den iş alan firma sayısının 400 civarında olduğu düşünülürse, 16 milyar liralık tutarın % 60’ı 60 firma, % 40’ ise 340 firma arasında dağıtıldı.

Etiketler :