88 yıl sonra bir ilk

88 yıl sonra bir ilk

İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı Şirince köyünde 88 yıl sonra Partikli ayin yapıldı. Ayini Fener Rum Patriği Bartholomeos yönetti.

Kendilerine "Şirinceli Dionlular" diyen Rumlar, Selçuk'taki St. John Kilisesi'ndeki ayinde buluştu. 88 yıl sonra gerçekleşen ayini Fener Rum Patriği Bartholomeos yönetti. Sabah saat 10.00'da başlayan ve iki saati aşkın süre devam eden ayinde, 60 kişilik grup dualar okudu.

Ayinin ardından Fener Rum Patriği Bartholomeos, Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülgür'ü makamında ziyaret etti. Bartholomoes "Bu sevgi ve dostlukla her yerde karşılaşıyoruz, gittiğimiz her yerde bizi büyük bir sıcaklıkla kucaklıyorlar, bize yardımcı oluyorlar. En iyi intibalarla, hatıralarla ayrılıyoruz. Bu dostluk, sevgi, kaynaşma devam etsin yalnız bizim için değil herkes için devam etsin, ancak bu şekilde mutluluğu yakalayabiliriz. Kavga gürültüyle hiçbir şey elde edemeyiz. Yüce Allah'ın bütün nimetlerinden faydalanarak birbirimizin kültürüne, adetine, dinine saygı göstererek devam etmeliyiz" dedi. 

Bartholomeos, Başkan Ülgür'ü ziyaretinin ardından Selçuk'tan ayrılarak İzmir'e gitti. 88 yıl sonra gerçekleşen ayini tamamlayan 60 kişilik Rum grubu ise Selçuk ve Kuşadası çevresinde yapacakları gezilerin ardından Yunanistan'a dönecek.

Kurtuluş Savaşı'nın ardından yapılan Lozan Anlaşması uyarınca 1923 yılında Yunanistan ile imzalanan "Nüfus Mübadelesi "sonucu Selçuk'un Şirince ilçesindeki Rumlar Yunanistan'ın Dion kentine geçmişti. Türkiye ve Yunanistan arasındaki mübadele anlaşmasına göre, Selanik, Yanya, Drama, Kavala, Vodina ve Girit'te yaşayan 355 bin Türk Anadolu'ya, başta İstanbul ve İzmir olmak üzere Anadolu'daki 1 milyonun üzerindeki Rum da Yunanistan'a gönderilmişti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.