9 Milyon Çocuk İlaç Bekliyor

9 Milyon Çocuk İlaç Bekliyor

Yılda yaklaşık 9 milyon çocuğun, tedavi edilebilir hastalıklardan ilaç yokluğu nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi.

DSÖ'nün Cenevre'deki merkezinden yayınlanan, UNICEF ve WHO'un internet sitelerinde yer alan rapora göre, önlenebilir ve temel nitelikte bazı ilaçlarla kolayca tedavi edilebilir hastalıklar, ilaçlara ulaşamayan 9 milyon çocuğun hayatını kaybetmesine yol açıyor.

Çocuklara yönelik çok sayıda ilaca, dünyanın gelir düzeyi düşük bazı bölgelerinde hala ulaşılamadığına dikkat çekilen raporda, akut solunum yolları enfeksiyonları, zatürre, ishal ve sıtma gibi hastalıkların, belirtilen 9 milyon çocuğun en az yarısının ölümünden sorumlu olduğu belirtildi.

DSÖ'nün İlaçlar ve İlaç Politikaları Bölümü yöneticisi Hans Hogerzeil, uzun çalışmalar sonunda çocuklar için hayati önem taşıyan 240 ilaçtan oluşan bir liste hazırladıklarını ifade ederek, sağlık kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve uluslararası yardım derneklerine, bu ilaçların temin edilmesi çağrısı yaptı.

Hogerzeil, özellikle Afrika ve Asya'da, çeşitli enfeksiyonların tedavisinde kullanılabilecek, çocuklar için hazırlanmış ilaçların temin
edilemediğine işaret ederek, yenidoğanların ve küçük çocukların bazı hastalıklarda yetişkinler için hazırlanmış ilaçları kullanmalarının mümkün
olmadığını hatırlattı.

Rapora göre, yenidoğan ve çocuk ilaçlarının yokluğundan, Afrika başta olmak üzere aileler, yetişkin ilaçlarının dozlarını azaltarak çocuklarına verme yoluna gidiyor. Uzmanlar, bu uygulamanın her zaman doğru sonuç vermeyeceğini belirtirken, yetişkin ilaçlarının birçoğunun çocuklar üzerindeki etkilerine yönelik araştırma yapılmadan piyasada yer aldığı uyarısında da bulunuyorlar.

İlaçlarda sıvı formüller yerine tabletler tercih edilmeli

DSÖ ayrıca, çocuklara yönelik ilaçların saklama, paketleme ve kargo masrafları ile ulaşım esnasındaki olası hasarlar göz önünde bulundurularak hazırlanmasını, bu doğrultuda daha pahalı olan sıvı formüller yerine tabletlerin tercih edilmesini talep ediyor.

Çocuklara yönelik ilaçlar konusuna 2007 yılında da vurgu yapan WHO, yıl boyunca dünya çapında önemli ölçüde ses getiren "İlaçları Çocuk Boyutlarında Yapın" kampanyası kapsamında çok sayıda etkinlik düzenlemişti.

UNICEF ise halen 150 ülkede aktif faaliyet gösteriyor ve en kapsamlı aşı kampanyalarını yürütüyor

Etiketler :