9 yıldır aynı oyun!

9 yıldır aynı oyun!

Çözüm sürecinde epey yol alınmışken karanlık odakların yine devreye girmesi daha önce de yaşanan aynı senaryoyu akıllara getirdi

Türkiye, 30 yıldır kanayan yaranın kapanması için son safhaya geldi. Çözüm süreciyle birlikte oluşan bahar ortamının devamı için güvenlik güçleri her türlü gerilimden uzak duruyor. Bir yol haritası hazırlandığını ve yeni sürecin takvimlendireceğini duyuran hükümet, yasal düzenleme hazırlıklarının sinyallerini verdi.

HDP ilk defa meselenin devletin bürokrasisinde görüşülmekten çıkıp siyasi siyaset zeminine taşındığını duyurdu. Aynı tarihlerde anneler kandırılıp dağa götürülen evlatları için Diyarbakır'da eyleme başladı. Devreden çıkarıldığını anlayan Kandil ve terörden nemalananlar süreci akamete uğratmak için düğmeye bastı. Eylemden üç gün sonra Lice karıştı. Sonra da 2. Hava Kuvveti Komutanlığı'nın arka kapısının olduğu bölgedeki bayrak indirildi. Her kesimin tepkisini çeken çirkin saldırı, ilk değildi ve belli bir amacı vardı. Türkiye'nin sinir uçlarından biri olan bayrak, provokasyon için seçilebilecek ilk simgeydi. Bayrağı indiren maskeli provokatörün kim olduğu, neye hizmet ettiği, kışlaya nasıl girebildiği ve izini nasıl kaybettirdiği muamma...

Türkiye benzer sahneleri 1996 ve 2005 yıllarında da yaşadı. 23 Haziran 1996'da Ankara Atatürk Kapalı Spor Salonunda yapılan HADEP kurultayına Türk Bayrağına yapılan saldırı damgasını vurdu. Genel Başkan Murat Bozlak konuşurken kimliği belirsiz maskeli kişiler bayrağı indirdi. Tarihte ilk defa yapılan provokasyon, infiale yol açtı. Ülke genelinde bayrak mitingleri organize edildi. HADEP binaları yakıldı. PKK'nın üslenmediği eylemle amaç, Kürt-Türk çatışması çıkarmaktı. Genel Başkan Murat Bozlak "Kesinlikle provokasyondu. Anında kınadık. Bize çok zarar verdi. Bir insanın kendini intihara götürecek bir eyleme girmesini düşünebilir misiniz" dedi. Bayrağı indirdiği öne sürülen üniversiteli Faysal Akcan 2 ay sonra yakalandı ve 22.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Partinin kapatılma davasının delillerinden biri olan çirkin eylemden 9 yıl sonra Türk bayrağına Mersin'de benzer bir saldırı gerçekleşti. HADEP'in yerine kurulan DEHAP'ın öncülük ettiği Nevruz kutlamalarından bir gün önce, 20 Mart'ta, Türk bayrağı yere atılıp ateşe verildi. Olayla ilgili 6 çocuk gözaltına alındı. Türkiye yine ayağa kalktı. Tüm yurtta bayrak eylemleri düzenlendi. Sır perdesi ise iki yıl sonra aralanmaya başladı. Ergenekon davasında dinlenen 17 numaralı gizli tanık, olayı Vatansever Kuvvetler Güç Birliği adına "provokasyon amaçlı yaktırmak" amacıyla A.K.'nin yaptırdığını iddia etti. A.K. ise iddiaları reddetti. (Türkiye)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.