90 dakikada 85 can aldı!

90 dakikada 85 can aldı!

İki saldırıda 92 can alan katil Norveçli, solcu gençlerin kamp yaptığı adaya polis kılığında geldi. Yaşları 13 ile 25 arasında değişen gençleri bir araya toplayan aşırı sağcı cani üstlerine otomatik tüfekle ateş açtı. Adada 90 dakika boyunca can pazarı ya

Dünyanın en huzurlu ülkesi olarak anılan Norveç’te meydana gelen çifte saldırının bilançosu ağırlaşıyor. Önceki gün başkent Oslo’da, bakanlık binalarının bulunduğu caddede meydana gelen, 7 kişinin ölümü ve çok sayıda kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan bombanın yarattığı şok dalgası, Utöya Adası’ndan gelen 85 gencin ölüm haberleriyle daha da derinleşti. Saldırıların hemen ardından ‘radikal İslam’ tehdidi üzerinde duruldu ancak polis, her iki saldırıyı düzenleyenin  de kendini milliyetçi olarak tanımlayan 32 yaşındaki Anders Behring Breivik adlı bir Norveçli olduğunu açıkladı. Breivik, Oslo’nun merkezinde bir araç dolusu bomba havaya uçtuktan kısa süre sonra Utöya Adası’na doğru yola çıktı. Bu sırada adadaki yetkililere bir telefon geldi. Telefondaki ses “Oraya bir polis memuru gönderiyoruz” diyordu. Böylece adadakiler Breivik’ten hiç şüphelenmedi.

Önce en güzel kızı öldürdü
Norveç polisinin yaptığı açıklamaya göre, Norveçli saldırgan Oslo’daki patlamadan kısa bir süre sonra polis üniformasıyla  Utöya adasına gitmek için feribota bindi. Görevliye polis olduğunu ve Oslo’daki patlama nedeniyle adaya rutin kontrol yapmak üzere gittiğini söyledi. Adaya bir çanta dolusu silah ve mühimmatla geldiği söylenen saldırgan, karşılaştığı gençleri “Bir araya toplanın” diyerek yanına çağırdı. Yüzlerce genç polis memurunu dinleyerek biraraya geldiğinde Breivik ateş etmeye başladı. Otomatik tüfekle etrafı tarayan katil daha sonra tek tek kurbanlarının peşine düştü. Öldürmek için seçtiği ilk kurbansa kampın en güzel kızı oldu.
Bu sırada gençler etrafa kaçmaya başladı. Polis ya da herhangi bir güvenlik görevlisi bulunmayan adaya özel timin gelmesi ise katliamı haber aldıktan sonra 30 dakikayı buldu... Soğukkanlı katil 90 dakika içinde çocukları dilediği gibi avladı.

Cezası 21 yıl olabilir
Utöya Adası’nda ölenlerin sayısı önce 9 ya da 10 olarak açıklandı. Ancak bir süre sonra can kaybının 80’i aştığı belirtildi. Dün sabaha karşı yerel saat ile 03.40’ta bir basın toplantısı düzenleyen polis müdürü Öystein Maeland, bu rakamı geç vermelerinin nedenini, adada bomba arama çalışmalarının uzun sürmesine bağladı. Polis, 40 köpekle adada kayıp olan insanları ararken, denizde de botlar ve dalgıçlarla geniş çaplı arama yapılıyor. İçlerinde bir Türk’ün de bulunduğu 4-5 gencin halen kayıp olduğu bildirildi.
Breivik’in ise, Norveç ceza yasasının 174’üncü paragrafın A bendine göre, her ikisi de terör kapsamında değerlendirilen, Oslo’daki bombalama ve Utöya Adası’ndaki saldırı suçlarından alacağı cezanın yasalardaki karşılığı 21 yıl hapis.

‘Bomba 500 kilogram’
Bombalamanın ardından Oslo da büyük sessizliğe büründü. Sokaklarda arabaya rastlanmazken, insanlar da evlerinden çıkmamayı tercih etti. Norveç İnsani Yardım Kuruluşu’ndan bomba uzmanı Per Nergaard, başkentte patlayan bombanın yaklaşık 500 kilogram ağırlığında olabileceğini ifade etti.
Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, Oslo’da düzenlediği basın toplantısında, İkinci Dünya Savaşı’ndan beri böyle bir olay yaşanmadığını, bunun ulusal bir trajedi olduğunu, genç insanların korku, kan ve ölüm gibi yaşamamaları gereken şeyler yaşadıklarını vurguladı.
Başbakan, Oslo’daki patlamada ölenler arasında yakın çalışma arkadaşları olduğunu da ekledi. Ülkenin eski Başbakanı Thorbjorn Jagland ise BBC’ya yaptığı açıklamada, Norveç’te silah sahibi olmanın ‘çok zor’ olduğunu, emniyet güçlerinin ‘dış tehditler’e odaklanırken, kendi vatandaşlarından gelebilecek tehditlere gözlerini kapadığını söyledi.

Dış bağlantılar araştırılıyor
Başbakan Stoltenberg dün de, Norveç Kralı Harald, Kraliçe Sonya ve veliaht Prens Haakon ile birlikte Ütoya Adası yakınındaki Sndvollen kasabasına gitti. Kurbanların yakınları ve olaydan sağ kurtulanlarla görüşen Başbakan, saldırılarla ilgili yabancı istihbarat örgütleriyle işbirliği yapıldığını kaydetti.
Tüyler ürperten olayların ardından Norveç’te bayraklar yarıya indirilirken, polis adadan sağ kurtulan herkesten ellerindeki fotoğraf ya da filmleri kendilerine teslim etmelerini istedi.

 

30 YIL SONRA İLK
Norveç’teki felaket son 30 yılda meydana gelen en büyük toplu katliam oldu. 1982 yılında Güney Kore’de polis memuru Woo Bum Kong, 57 kişiyi vurduktan sonra kendini öldürmüştü. 1987’de Michael Ryan adlı İngiliz Hungerford kasabasında 16 kişiyi öldürüp intihar etmişti. 1989’da Kanada’daki Montreal Üniversitesi’nde 25 yaşındaki bir genç 14 öğrenciyi öldürmüştü. 2009’da Almanya’da bir lisede  ise, 17 yaşındaki genç 9 öğrenci ve 3 öğretmeni öldürdükten sonra polis tarafından vurulmuştu.
 


 

Adayı iki gün önce Dışişleri Bakanı Store ziyaret etmişti.

 

Geleceğin solcu politikacıları burada yetişiyor
Yaklaşık 700 gencin katıldığı kamp boyunca İşçi Partisi gençlik kolları üyeleri yanlarında getirdikleri çadırlarda kalıyor. Kampa katılımın bedeli ise kişibaşı 1000 dolar. Kampta 13-25 yaş arası gençlere özel siyasi atölyeler düzenleniyor, Norveç Dışişleri Bakanı Jonas Gahr Store gibi önemli isimler konferans veriyor. Atölye çalışmaları dışında konserler, spor etkinlikleri ve film geceleri düzenlenen kampta meydana gelen olay sırasında gençler öğleden sonra saat 3’te biten futbol ve voleybol turnuvasından çıkmış, 3.30’da düzenlenecek siyasi atölye çalışmasını bekliyordu.

 


‘Çocukluğumun cenneti dün cehennem oldu’
Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg de önceki gün düzenlediği basın toplantısında, adaya gençken sıklıkla gittiğini söylemiş, “Çocukluğumun cenneti dün bir cehenneme dönüştü” diyerek üzüntüsünü belirtmişti. Stoltenbserg dün de adanın hemen karşısında yaralıların götürüldüğü oteli ziyaret etti. Başbakan Stoltenberg’in liderliğini yaptığı, 1887 yılında kurulan iktidardaki İşçi Partisi sosyal demokratlığıyla tanınıyor. Norveç’in en büyüğü olan parti “herkes için iş” sloganıyla hareket ediyor.

 

 

Katliam bu cennet adada gerçekleşti
Norveç’in başkenti Oslo’nun 30 kilometre kuzeybatısında yer alan Utöya adası İşçi Partisi’nin 1927 yılında kurulmuş olan gençlik kollarına (AUF) ait. 520 metre uzunluğunda ve 330 metre enindeki bu küçük adada 5 bina bulunuyor. Yüzölçümü 0.12 kilometrekare olan ada her yıl 19-24 Temmuz tarihleri arasında bir gençlik kampına ev sahipliği yapıyor. Anakara ile ulaşımı sağlamak için ise adadan saat başı bir bot kalkıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.