99 yıl sonra Surre Alayı

99 yıl sonra Surre Alayı

Hacı adaylarının İstanbul’dan uğurlamak için düzenlenen Surre Alayı 99 yıl sonra Üsküdar’da canlandı. Hacı adayları, deve, at ve yeniçeriler ile Mehteran takımının eşliğinde yola çıktı.

Osmanlı zamanında kutsal topraklara İstanbul’dan yapılan Surre-i Hümayun yolculuğu Üsküdar Belediyesi tarafından 99 yıl sonra canlandırıldı. Üsküdar’dan Harem’e giden Surre alayları vatandaşlar tarafından da yoğun ilgiyle karşılandı. 1915 yılında sonuncusu gerçekleştirilen Surre Alayı’yla hacı adayları kutsal topraklara uğurlandı. Sahil boyunca at ve develer eşliğinde harekete geçen hacı adayları, mahvil devesine yükledikleri hediyelik eşyalarla birlikte yola çıktı. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Bu etkinlik dünya da bir ilktir. 99 yıl önce hacı adayları Üskadar’dan Kabe’ye yola çıkarlardı. Görkemli bir törenle uğurlanırdı.

Üsküdar bir sürre şehridir

Hac döneminden önce de para, altın ve diğer eşyalar Mekke-i mükerrem ve Medine-i münevvere halkına hediye edilirdi. Üsküdarlılar 450 yıl boyunca muhteşem tarih yaşadılar. Bu yüzden Üsküdar bir sürre şehridir” dedi. Törenin ardından Üsküdar Sahili tarihi bir yolculuğa tanıklık etti. Hacı adayları temsili olarak mehter takımı eşliğinde Antalya’dan 8 deve, Samandıra’dan getirilen 4 at, 33 yeniçeri ve hafızlarla birlikte Salacak sahilden geçti. Hacı adayları kutsal topraklarda dağıtmak için yanlarına aldıkları altın ve para gibi değerli eşyaları da mahvil devesi eşliğinde götürdü. Daha sonra Üsküdarlı hacılar, Harem’den Haremeyn’e yapacakları kutsal yolculuğun ilk bölümünü temsili olarak tamamlamış oldu. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.