AB büyükelçileri  şiddeti kınadı

AB büyükelçileri şiddeti kınadı

Avrupa ülkelerinin Suriye büyükelçileri bir araya gelerek, Suriye’de meydana gelen olaylardan ötürü endişelerini dile getirdi. Büyükelçiler hükümetleri adına göstericilere karşı uygulanan şiddeti kınadı.

Suriye’deki Avrupa temsilcisi büyükelçiler, ülkelerinin hükümetleri adına Suriye dışişleri bakanı ile görüştü. Görüşmenin ardından yayınlanan bildiride sivil göstericilere karşı güvenlik güçleri tarafından uygulanan kuvvet kınanarak artan şiddetten duyulan endişe ortaya kondu. Büyükelçiler Suriye rejimini, halkın meşru taleplerini yerine getirmeye çağrıldı.

Suriye’deki Fransa, Almanya, İtalya, İspanya ve İngiltere büyükelçileri, Suriye dışişleri bakanı Velid El-Muallim ile görüşerek ülkenin çeşitli bölge ve şehirlerinde reform talebiyle barışçıl gösterilerde bulunan göstericilere karşı artan şiddetten ötürü endişelerini dile getirdi.

Bahsi geçen ülkelerin büyükelçilerinin ortak yayınladığı beyanda Almanya büyükelçisi şöyle dedi: ‘Büyükelçiler, ülkenin çeşitli bölgelerinde artan kurban sayısı ve şiddet karşısında hükümetlerinin duyduğu endişeyi dile getirdi. Barışçı göstericilerin güvenlik güçleri tarafından kuvvet kullanılarak bastırılması bir kere daha kınandı ve sükunet çağrısında bulunuldu.’

Bildiride şöyle devam edildi: ‘Büyükelçiler hükümetleri adına Suriye halkının meşru taleplerine cevap verilmesini ve güvenilir siyasi reformlara başlanmasını talep etti.’

Avrupalı büyükelçiler ayrıca son olayların akabinde tutuklanan tüm siyasi tutukluların hemen salınmasını istedi.

Suriye resmi televizyonunun geçtiğimiz Perşembe günü verdiği habere göre başkan Beşşar Esad son olaylarda tutuklanan tüm göstericilerin salınmasını emretti. Esad ‘ümmete ve vatandaşlara karşı suç işleyenler hariç’ ibaresini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.