AB de DTP'yi suçlu buldu...

AB de DTP'yi suçlu buldu...

Avrupa Komisyonu Sözcüsü Amadeu Tardio yaptığı açıklamada DTP'nin kapatılma kararını bakın nasıl yorumladı.

Türkiye kamuoyu tarafından bugüne kadar terör konusunda yanlı davranmakla ve PKK'ya gereken yaptırımları uygulamamakla eleştirilen Avrupa Birliği'nden sürpriz bir çıkış geldi. Hükümetin başlattığı demokratik açılım süreci devam ederken Tokat'ta 7 askerimizin şehit edilmesi ve DTP'lilerin bazı illerde yarattığı çatışma ortamı, sonunda AB'ye de isyan ettirdi.

Avrupa Komisyonu Sözcüsü Amadeu Tardio, terör saldırısının demokratik açılıma vurulan en büyük darbe olduğunu belirterek, DTP'nin terörle arasına mesafe koymamasını da doğru bulmadıklarını kaydetti.

Avrupa Komisyonu Sözcüsü Amadeu Tardio DTP'nin kapatılması ile ilişkin AB'nin pozisyonu konusunda, demokratik açılım sürecine vurulan darbenin PKK'nın saldırıları ile başladığını ifade ederek, geçtiğimiz hafta içerisinde 7 askerin ölümüne neden olan terör olayının kınandığını belirtti.

Sözcü Tardio, "Ölen askerlere başsağlığı ve yakınlarına da üzüntülerimizi iletiriz. Türkiye'nin güney doğusunun ekonomik ve kültürel gelişme kadar barışa demokrasiye ve istikrara da ihtiyacı vardır. Demokratik açılım her Türk vatandaşının yaşam standardını yükseğe çıkarmayı hedeflemekte ve onlarca yıllık şiddetten sonra sorunların diyalogla çözülebileceği beklentilerini yükseltmektedir. Bu açılımın başarısı her siyasi parti ve her toplum kesiminden alacağı desteğe bağlıdır.

DTP'nin anayasa mahkemesince kapatılması konusunda ise öncelikle şunu söylemek isterim ki, bu partinin terörü açıkça kınamamış olması ve terör örgütü ile arasına yeteri kadar mesafe koymamış olması Komisyon olarak doğru bulmuyoruz. Öte yandan bu parti ve milletvekilleri Türkiye'de oy veren önemli bir kısım vatandaşı temsil ediyor. Bu da demokratik açılımın başarıya ulaşması için önemli bir ayak. Komisyon bu konuyu insan hakları çerçevesi, AB standartları ve Venedik Konvansiyonu açısından yakından incelemeye devam edecektir. Bu konuda Avrupa Dönem Başkanlığının da görüşleri aynı yöndedir" ifadelerini kullandı.

Ermenistan -Türkiye ilişkileri ile de ilgili açıklama yapan sözcü, protokolün imzalandıktan sonra hayata geçirilmemesi konusunda da ilişkilerin geleceği ve sürecin başarısı hakkında endişeler duyulmaya başlandığını kaydetti.
 

Etiketler :