ABD beyzbolu bizden aldı

ABD beyzbolu bizden aldı

Birinci Geleneksel Bire turnuvası Diyarbakır'da başladı.

Birinci Geleneksel Bire turnuvası Diyarbakır'da başladı. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir müsabakalar nedeniyle düzenlenen törende bir konuşma yaptı.

Birinci Geleneksel Bire turnuvası Diyarbakır'da başladı. Düzenlenen turnuvadaki takımların birinde oyuncu olan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, "ABD'de oynanan beyzbolun bizden alındığına dair bir takım fikirler var" dedi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde daha çok kırsalda oynanan “Bire” (Yol kesme) oyununu yaygınlaştırmak ve canlandırmak amacıyla Büyükşehir Belediyesi'nce başlatılan çalışmalar kapsamında Gençlik Spor İl Müdürlüğü atletizm sahasında 9 takımın katılımıyla “Bire Müsabakaları” düzenlendi.

Baydemir, müsabakalar nedeniyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Bire oyununun kaleyi savunma oyunu olduğunu, kaleyi savunmanın çok kolay bir iş olmadığını söyledi.

Bire oyununun aynı zamanda satranç, taktik ve strateji oyunu gibi olduğunu, açık bir savunma ve saldırı hattının bulunduğunu anlatan Baydemir, şöyle konuştu:
“Her şey açık olmasına rağmen bir kurnazlık oyunudur. Karşısındaki tahrik etme, ona açık alanlar sağlama, açık alanlardan kaleyi zapt etme oyunudur. Bu oyunda bütün bedeni harekete geçiriyorsunuz. Bana göre geleceğin oyunlarından bir tanesi Bire olacaktır. Özellikle bölgede bire oynanan köylere ekiplerimizi gönderdik. Bütün köylerde oynanan şeklini kamera ile çektik. Bu elde etmiş olduğumuz bilgileri masaya yatırdık. Kurallara yükleyerek bir oyun stili ortaya çıkardık. Bölgede ayrıca 'Gogi' ile 'Goge Garani' oyunları da var. Hatta ABD'de oynanan beyzbolun bizden alındığına dair bir takım fikirler var. Bütün bu güzelliklerle kentlerimizi, bölgemizi ve ülkemizi buluşturacağız. Böylelikle hem geçmişimizi, hem bugünümüzü hem de geleceğimizi ortaklaştırmanın imkanını yakalamış olacağız.”

Müsabakalarda Baydemir, takımlarla bir süre Bire oyununu oynadı. Daha sonra Baydemir'in düdüğüyle müsabakalar başladı.

Diyarbakır'ın Hazro, Bismil ve Silvan ilçelerine bağlı köylerde 6 takım, merkezde de 3 takımın yer aldığı müsabakalar sonucunda, dereceye giren takımlara çeşitli ödüller verilecek.

BİRE NASIL OYNANIYOR?

Oyun, 25'er dakikalık 2 devre halinde, 7'şer kişiden oluşan 2 takım ile oynanıyor. Çeviklik, hızlı koşma ve ani kararlar vererek uygulamaya dayanan hayli efor gerektiren bu oyunda amaç, rakip takımdaki oyuncuları eleyerek kaleye ulaşmaktır. Tamamen elle oynanan oyun, kurada kazanan tarafın saldırıya geçmesiyle başlar. Saldırıdaki oyunculardan herhangi birinin kaleye ulaşması veya saldırıyı yapan tüm oyuncuların elenmesi (dokunularak) ile oyun sona erer. Takımların başında bulunan kaptan, oyuncuların dağılımını yapar. Saldırı yapan oyunculardan herhangi birinin kaleye ulaşması ile oyuncular elenir. Saldırı yapan oyunculardan herhangi birinin kaleye ulaşması ile oyun kazanılır. Saldırıyı yapan oyuncu ise savunmadaki oyuncunun elle dokunmasıyla elenir. Oyunun maksimum süreci 50 dakikadır.”

Etiketler :