ABD: G20'nin rolü güçlendiriliyor

ABD: G20'nin rolü güçlendiriliyor

ABD'li bir yetkili, G20 zirvesinde grubun dünya ekonomisinin eşgüdümünde daimi bir yapı olarak rol almasının kararlaştırılacağını söyledi.

Reuters ajansına adının açıklanmaması kaydıyla bilgi veren Beyaz Saray yetkilisi, bu düzenlemenin kalkınmakta olan ülkelere daha fazla yetki yetki vereceğini söyledi.

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu kalkınmış ve kalkınmakta olan ülkelerin oluşturduğu G20 grubu, ABD'nin Pittsburgh kentinde toplanıyor.

Avrupa Birliği'nden bir yetkili de, zirvenin anlaşmazlık konularından biri olması beklenen Uluslararası Para Fonu IMF'deki oy dengesi konusunda uzlaşmaya varıldığını söyledi.

Yeni düzenleme Çin gibi kalkınmakta olan ülkelerin fon yönetimindeki etkinliğini arttıracak.

Halihazırda Çin'in IMF karar mekanizmalarındaki oy hakkı yüzde 3,7, ekonomisi Çin'in yarısı büyüklükte olan Fransa'nın oy hakkı ise yüzde 4,9.

İki günlük zirvede G20'nin yeniden yapılandırılmasına ilişkin planların, ABD Başkanı Barack Obama tarafından bugün açıklanması bekleniyor.

Gündemdeki konulardan biri de, banka yöneticilerine ödenen ikramiye ve maaşların nasıl sınırlandırılacağına ilişkin bir çerçevenin belirlenmesi.

Protestolarda çatışma
Nisan ayında Londra'da düzenlenen G20 zirvesinde olduğu gibi Pittsburgh'daki zirvede de polisle göstericiler arasında çatışma çıktı.

Polisin izinsiz yürümeye çalışan göstericilerin üzerine plastik mermi ve gözyaşartıcı gaz sıktığı bildirildi.

Zirvenin yapılacağı binanın bir kilometre uzağında toplanan yaklaşık bin kişilik bir gruba polis, gösterinin yasadışı olduğu gerekçesiyle müdahale etti.

Müdahale sırasında göstericilerinden bazılarının gözaltına alındığı bildiriliyor.

Etiketler :