ABD Genelkurmay Başkanı Ankara'da

ABD Genelkurmay Başkanı Ankara'da

ABD’den Türkiye’ye üst düzey bir ziyaretçi daha geldi: Genelkurmay Başkanı Michael Mullen.

ABD’den Türkiye’ye üst düzey bir ziyaretçi daha geldi: Genelkurmay Başkanı Michael Mullen.

ABD Başkanı Barack Obama’nın Afganistan-Pakistan coğrafyasında Taliban ve Kaide ile mücadeleye Türkiye’nin desteğini artırmak amacıyla Mullen’ı gönderdiği belirtilirken, bunu FBI Başkanı Robert Mueller’in ziyaretinin izlemesiyle terörle mücadelede istihbarat paylaşımının ‘yeni bir nokta’ya taşınacağı öğrenildi.

Dün Irak’ta Clinton’a eşlik eden ve Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile görüştükten sonra son dakikaya dek gizli tutularak Ankara’ya gelen Mullen, bugün Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan’la görüşecek. Obama dönemindeki ilk genelkurmayları arası görüşmeye Mullen’ın ‘hayati önem’ atfettiği söyleniyor.

5 Kasım 2007’de kurulup iki genelkurmay arasında PKK’ya karşı ‘anlık istihbarat paylaşımı’ öngören özel mekanizmanın süreceği güvencesini verip işlevselliğini gözden geçirecek Mullen, ABD’nin Irak’tan çekilmesine Türkiye’nin katkısının ne olacabileceğini raporlaştıracak.

‘İstihbarat paylaşımına FBI ivmesi’

Amerikalı komutanın, Afganistan’a ‘muharip güç’ göndermekten kaçınan Türkiye’nin direncini kırmaya çalışıp çalışmayacağı merak konusu. Mullen’ın “Afganistan’daki deneyiminiz ve gücünüz bizim için çok önemli.

Biz PKK’ya karşı sizinle savaşıyorsak, sizden de Afganistan’da bizimle çalışmanızı istememiz doğal” mesajı vermesi, Başbuğ’un “Gerekmedikçe savaşmayız” vurgusu yapması bekleniyor.

FBI Başkanı’nın da Irak-Afganistan’da istihbaratı paylaşımını güçlendirmek için yeni işbirliği mekanizmaları sunacağı öğrenildi.

Etiketler :