ABD hücreye kapattı ve

ABD hücreye kapattı ve

Gizli belgeleri sızdıran kişi, şu anda ABD'nin Virginia eyaletindeki bir askeri üste hücreye kapatılmış durumda.

Wikileaks internet sitesi tarafından yayınlanan ve dünya gündemini bir anda değiştiren gizli belgeleri sızdıran kişi, şu anda ABD'nin Virginia eyaletindeki bir askeri üste hücreye kapatılmış durumda.

Bu kişi ise daha önce Afganistan işgaline dair 90 binden fazla “çok gizli” belge internete düşüren Bradley Manning.

ABD’nin tüm gizli bilgilerinin Wikileaks.org da yayınlanan Manning’in belgeleri üzerlerine ‘Lady Gaga’ yazdığı CD’lere yazarak kaçırdığı belirtiliyor.

Dünyanın konuştuğu o çok gizli belgeleri Wikileaks internet sitesine sızdıran (23) Bradley Manning, Amerikan Ordusu'na 2007 yılında katıldı ve Irak'ta istihbarat uzmanı oldu. Bağdat'a 40
km uzaklıktaki bir üste gizli belgeler üzerinde çalışıyordu.

Öğrencilik yıllarında arkadaşları tarafından bilgisayarın başından kalkmayan biri
olarak tanımlanan Manning, Irak'a gittikten sonra eşcinsel bir asker olarak ordu içinde sosyal açıdan "dışlanmış" olmaktan şikayetçi oldu.

Günde 14 saat boyunca gizli belgeler üzerine çalıştığı sırada, her geçen gün ABD'nin dış politikası konusundaki fikirleri değişmeye başladı.

Manning, ABD'de tanınan bir bilgisayar korsanı olan Adrian Lamo ile temasa geçerek ondan dışarıya bilgi sızdırmasına yardımcı olmasını istedi.

Ama Lamo daha sonra ABD'li yetkilileri durumdan haberdar etti ve Manning ile internet üzerine yaptığı yazışmaları da kanıt olarak yetkililere gösterdi.

Manning'in bu yazışmalarda Lamo'ya "inanılmaz ve berbat bazı şeyler" olduğunu ve "bunların Washington'da karanlık bir odada saklanmaktansa kamuoyunun bilgisine sunulması gerektiğini" söylediği iddia edildi.

Manning her an idam cezasına çarptırılabilir.

Etiketler :