ABD ile Türkiye arasında gerginlik

ABD ile Türkiye arasında gerginlik

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İran'ın nükleer faaliyetleri karşısında hazırlanan yeni yaptırım taslağını bugün oylamaya hazırlanıyor. Bu oylama Türkiye ile ABD arasındaki imişkiyi gerecek..

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İran'ın nükleer faaliyetleri karşısında hazırlanan yeni yaptırım taslağını bugün oylamaya hazırlanırken, İngiliz Financial Times gazetesi tasarıya sıcak bakmayan Türkiye ile ABD ilişkilerinin gerilebileceğini öne sürdü.

Gazete, “Washington ile Ankara arasındaki ilişkiler geçen hafta İsrail'in Gazze’ye yardım gemisine yönelik saldırısında dokuz kişinin ölmesi nedeniyle gerildi ama ilişkiler asıl İran oylaması nedeniyle gerilecek” diye yazdı.

Financial Times’a göre Amerikalı yetkililer, yaptırım taslağı konusunda Ankara'nın en fazla çekimser oy kullanmasını bekliyor. Ancak gazete sadece çekimser oyun bile Washington'un İran karşısında uluslararası bir söz birliğinin altını çizme çabasını zorlaştıracağını belirterek şöyle devam etti:

“Türkiye ile böylesine kritik bir konuda ihtilaf yaşanması ise Obama'nın geçen yılki ifadesiyle model ortaklığa darbe vurabilir. O zamandan bu yana Amerika, Başbakan Erdoğan'ın izlediği çizgiden rahatsız. İran'la ilişkileri güçlendiren Erdoğan, bu ülkenin Amerikan dış politikasına ilişkin bazı görüşlerini de aksettirdi. Erdoğan, Amerikan karşıtlığının Pakistan'la kıyaslanacak hale geldiği bir ülkeye liderlik ediyor. Buna karşılık Amerika'nın eski güvenlik danışmanlarından Zbigniew Brzezinski ise genel anlamda bölgede Türkiye'nin daha aktif bir rol oynamasının son derece yapıcı olabileceğini söyledi

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :