ABD İran'ın Restini Gördü

ABD İran'ın Restini Gördü

İran'ın, 'Sakın geri dönmeyin' tehdidine Pentagon'dan "Bir yere gitmiyoruz ama sürtüşme peşinde değiliz" cevabı geldi.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'dan, İran'ın ABD savaş gemilerinin Basra Körfezi'nden uzak durması yönündeki uyarısına yanıt olarak yapılan açıklamada, ABD gemilerinin Basra Körfezi'nde seyretmeye devam edeceği bildirildi.

Pentagon basın sekreteri George Little imzasıyla yapılan açıklamada, ABD donanmasının uluslararası hukuka uygun olarak Basra Körfezi'nde kalmaya devam edeceği belirtildi.

İran Silahlı Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Ateullah Salihi, İran'ın Basra Körfezi'nde icra ettiği deniz tatbikatı sırasında yaptığı açıklamada, ''ABD'ye Basra Körfezi'ni terk ederek Umman Denizi'ne giden ABD uçak gemisinin bir daha Basra Körfezi'ne dönmemesi uyarısında ve tavsiyesinde bulunuyoruz'' demişti.

ABD Deniz Kuvvetlerinden yapılan açıklamada, USS John C. Stennis adlı uçak gemisi ile başka bir geminin, bir hafta önce Hürmüz Boğazı'ndan geçerek Basra Körfezi'ni terk ettiği bildirilmişti.

"SÜRTÜŞME PEŞİNDE DEĞİLİZ"

Little, gazetecilere yaptığı açıklamada, gemilerin Hürmüz Boğazı'ndan güvenli ve emniyetli geçişini arzuladıklarını belirterek, ''ABD yönetimindeki hiç kimse, Hürmüz Boğazı üzerinde bir sürtüşme peşinde değil. Tansiyonu düşürmek önemli'' dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, günlük brifinginde konuyla ilgili bir soru üzerine, ''Bence bu, İran'ın zayıf bir pozisyonda yer aldığı gerçeğini yansıtıyor. İran'ın tehditlerinin bu son halkası, Tahran'ın, uluslararası yükümlülüklerine sürekli biçimde uymaması sonucunda giderek artan bir baskıya maruz kaldığının bir teyidi'' dedi.

''İran'ın izole halde olduğunu, davranışları ve ülke içindeki meselelerden dikkatleri başka tarafa çekme gayreti yürüttüğünü'' kaydeden Carney, ''Tahran'ın bu son adımının, yaptırımların İran üzerinde ne kadar etkili olduğunu gösterdiğini'' sözlerine ekledi.

"ABD RİSKİ HESAPLAMALI"

İngiliz Financial Times da bugünkü sayısında, İran ile ABD arasında İran Körfezi'ndeki Amerikan uçak gemileri konusunda yaşanan gerginliği değerlendirdi.

Gazete Amerika Birleşik Devletleri ile İran arasında askeri gerilimin diplomatlarda ve petrol tüccarlarında ciddi kaygı yarattığını, bu nedenle ham petrol fiyatlarını da bir günde yüzde 3,5 oranında arttığını yazdı.

Gazeteye konuşan Washington Institute'tan Yakın Doğu Uzmanı Simon Henderson "İran çok açık bir tehditte bulunuyor. İran'ın son birkaç günde yaptığı füze denemeleri göz önüne alındığında ABD'nin Körfez'e gemi göndererek risk alıp almayacağına karar vermesi gerekli" dedi.

Ancak Henderson'a göre, ABD nihai olarak uluslararası bir geçiş yolu olan İran Körfezi'nde uçak gemisi bulundurmasına izin verilmemesini kabul edemez.

İran'ın yaptırımlar karşısında Hürmüz Boğazı'nı kapatabileceği tehdidinin de ele alındığı haberde, dünyanın en önemli petrol geçiş noktası olarak nitelenen ve günde 17 milyon varil petrolün, 14 süper tankerin geçtiği Hürmüz Boğazı'nı tümüyle kapatılamayacağı ifade ediliyor. Boğaz'dan geçen tankerlerin önemli bir kısmı, Japonya, Güney Kore, Hindistan ve Çin'e gidiyor.

Ancak Boğaz'ın kısmen ve kısa süreliğine dahi kapanması ham petrol fiyatlarına ciddi bir etkide bulunabilir. 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.